Інформаційна година для суб’єктів пробації на тему: «Домашнє насильство та його наслідки»

01 березня 2021 року з метою правої освіченості суб’єктів пробації, які перебувають на обліку за вчинення кримінальних правопорушень, начальник Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області Анатолій Глух  спільно з юристом Лебединського бюро безоплатної правової допомоги Іриною Лєвих під час інформаційної години говорили на тему: «Домашнє насильство та його наслідки». Захід був проведений на базі Лебединського районного архівного відділу із дотриманням карантинних заходів.

«Відповідно до чинного законодавства особи, які вчинили домашнє насильство несуть кримінальну, адміністративну відповідальність. Так за дане адміністративне правопорушення особа карається відповідно до ст. 173-2 КУпАП та несе покарання у вигляді накладення штрафу від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170-340 грн.) або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин або арешт на строк до 7 діб. Якщо даний проступок повторюється протягом 1-го року, то штраф накладається у вигляді від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340-680 грн.) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин або арешт строком на 15 діб. Також дії кримінального характеру, пов’язані з домашнім насильством, можуть бути кваліфіковані за однією із статей Кримінального кодексу України. Тобто ст. ст. 121, 122, 123, 125, 126-1, 129, 152 тощо, це буде визначено від ступеню тяжкості злочину. Найбільш тяжким злочином цієї категорії є умисне вбивство ст. 115 КК України» – повідомила присутнім Ірина Лєвих.

«Вже традиційні зустрічі з фахівцями Лебединського бюро безоплатної правової допомоги є досить корисними для суб’єктів пробації, тому що вони дають можливість засудженим отримати безкоштовну правову допомогу, а також отримати інформацію, яка допомагає захисти себе в рамках правового поля», – підвів підсумок начальник Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області Анатолій Глух.

Поділитися