Стан дотримання законодавства про працю та зайнятість населення

Про стан дотримання законодавства про працю та зайнятість населення на території Лебединської міської ради за 2020 рік говорили сьогодні під час апаратної наради. Як проінформував присутніх начальник економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрій Магаляс, частиною третьою статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що до відання виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад належать:

  • здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством;
  • накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством.

Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 823 (далі – Порядок контролю № 823) визначено, що заходи контролю за додержанням законодавства про працю здійснюються інспекторами праці виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад (з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин) у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань.

Рішенням двадцять п’ятої сесії сьомого скликання Лебединської міської ради від 31.08.2017 №451-МР «Про затвердження Положення про управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради» управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради (далі – Управління) уповноважено на здійснення контролю за додержанням законодавства про працю на території Лебединської міської ради Сумської області.

Протягом 2020 року чотири посадові особи Управління, які отримали посвідчення інспекторів праці, встановленої Мінсоцполітики форми, що видані Державною службою України з питань праці, здійснювали повноваження щодо контролю за додержанням законодавства про працю на території Лебединської міської ради.

З метою ефективного виконання повноважень інспектори праці виконавчого комітету Лебединської міської ради пройшли навчання і перевірку знань законодавчих актів з охорони праці, гігієни праці, надання першої допомоги потерпілим, електробезпеки, пожежної безпеки та отримали відповідні посвідчення.

У рамках виконання Плану заходів щодо координації спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників та з метою забезпечення реалізації рішень спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, передбаченого листами ДФС України, Державної служби України з питань праці, Пенсійного фонду України та відповідно до підпункту шостого пункту 5 Порядку контролю виконавчим комітетом Лебединської міської ради направлено ряд запитів до Охтирського управління ГУ ДФС у Сумській області, до Білопільського ОУПФ України та Головного управління статистики у Сумській області.

Заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань виявлення неоформлених трудових відносин здійснюються відповідно до Порядку контролю № 823.

Заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці здійснюються відповідно до порядку визначеного Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі – Закон).

Щодо кожного заходу контролю інспекторами праці вноситься запис до Реєстру повідомної реєстрації, який ведеться управлінням Держпраці у Сумській області.

За звітний період інспекторами праці внесено 5 записів щодо проведення інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання в т.ч.:

  • два на підставі абзацу восьмого частини першої статті 6 Закону (за дорученням Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями);
  • три на підставі абзацу п’ятого частини першої статті 6 Закону (за зверненням фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її  правам, законним інтересам).

Проведено 4 інспекційних відвідувань, 1 інспекційні відвідування не проведене у зв’язку з відсутністю об’єкта відвідування за місцезнаходженням.

За результатами вищезазначених заходів контролю інспекторами праці порушень не встановлено.

Невиїзні інспектування за звітний період не проводилися.

У 2020 році інспекторами праці виконавчого комітету Лебединської міської ради за дорученням Управління Держпраці у Сумській області здійснено спробу проведення одного позапланового заходу контролю з питань додержання законодавства про зайнятість населення, за результатами якого складено акт про неможливість проведення заходу контролю, у зв’язку з відсутністю об’єкта відвідування за місцезнаходженням.

За звітний період інспекторами праці проводилась роз’яснювальна робота з питань додержання законодавства про працю. На підставі пункту 28 Порядку контролю № 823 проведено 11 відвідувань роботодавців з метою інформування про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, моніторингу стану його дотримання, в частині належного оформлення трудових відносин.

За звітний період аналіз стану дотримання законодавства про працю за письмовими заявами роботодавців не проводився.

Роботодавці, працівники та фізичні особи забезпечувалися інформацією з питань праці через засоби масової інформації.

Поділитися