Бібліотеки громади відзначили 150-ту річницю з дня народження Лесі Українки

25 лютого 2021 року вся наша країна відзначає 150-річчя від дня народження Лесі Українки – видатної української поетеси, перекладачки, культурної діячки, яка входить до переліку найвідоміших жінок України.

Завдяки щирій відданості рідній країні, її ім’я стало одним із символів української держави. 150-річний ювілей Лесі Українки внесено до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО на 2020-2021 роки.

Дивний талант мала Леся Українка. Якої б теми не торкалося її перо, ця тема перетворювалася на дорогоцінні літературні перли, де сила образів, поетичного слова і зображення подій робило їх такими чіткими і рельєфними, що назавжди залишилися і в пам’яті, і в серці її вдячних нащадків.

У бібліотечних закладах Лебединської міської територіальної громади пройшов ряд заходів до ювілею великої української поетеси.

У книгозбірнях оформлено книжкові виставки та перегляди літератури до святкової дати: ««Все, що душа довірила словам…», «Леся Українка – безсмертна донька мудрого народу», «Її шанує світ», «Ні, я жива, я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає…», «Леся Українка – поетична квітка України», «Струни лунають мої» та інші.

У бібліотечних закладах пройшов цикл масових заходів до ювілейної дати письменниці: година поезії «Поетичний зорепад Лесі Українки»(міська бібліотека № 2), літературна світлиця «Живе Лесине слово» (міська бібліотека № 3), інформаційний портрет «Вічно зелений сад поезії Лесі» (КЗ «Червленівська СБ»), вікторина «Нескорена українська душа» (КЗ «Рябушківська СБ»), конкурс малюнка «Лесина творчість очима дітей»(КЗ «Михайлівська СБ»), бесіда «Вічна у віках» (КЗ «Курганська СБ»), літературне кафе «Дзвінка струна Лесиного слова»(КЗ «Василівська СБ»).

Цікаво та змістовно було проведено працівниками міської бібліотеки №1 для учнів 6 класу ЗОШ № 3 (класний керівник Єлизавета Звоновська) літературне ревю «Леся Українка: неосяжність особистості». Бібліотекарі розповіли дітям про життєвий й творчий шлях письменниці, зробили огляд тематичної літератури та провели флешмоб «#Читаємо Лесю Українку».

Відбулось засідання літературного клубу «Творча хата» у читальному залі КЗ «Лебединська районна бібліотека», присвячене 150-річчю Лесі Українки. Бібліотекар КЗ «Рябушківська сільська бібліотека» Людмила Глуходєд відкрила засідання власним віршем «Безсмертя душі», що присвячений великій поетесі. Історик-краєзнавець Володимир Кравченко розповів про цікаві факти з життя Лесі. Він зазначив, що світогляд Лесі Українки формувався під впливом надбань української культури, духовного життя родини і найближчого оточення, а також у спілкуванні з матір’ю-письменницею О. Пчілкою й дядьком М. Драгомановим, вірною ученицею якого Леся Українка себе вважала. Бібліотекар відділу обслуговування КЗ «Лебединська РБ» Любов Авруцька представила цікаві видання про Лесю Українку з фондів бібліотеки. Натхненно та зворушливо звучали патріотичні та ліричні твори видатної поетеси у виконанні Володимира Кравченка, Валентини Кривенчук, Володимира Головка, Олександра Сердюченка, Анатолія Клюса, Оксани Мороз.

В КЗ «Маловисторопська СБ» було проведено презентацію книжкової виставки до 150-річчя з Дня народження Лесі Українки, під назвою “Її шанує світ”. З цікавістю та захопленням виставку переглянули читачі бібліотеки, учні Маловисторопського НВК.

Тематичний захід під назвою: “Леся Українка-поетична квітка України” пройшов в КЗ «Будильська СБ» для юних і дорослих жителів села. У ході заходу присутні ознайомилися з біографією Лесі Українки, її творчістю, цікавими подіями з життя поетеси та переглянули фільм.

Відео-презентацію книжкових виставок та віртуальний флешмоб «#Читаємо_Лесю_Українку» було представлено на сторінках бібліотек у соціальній мережі Facebook та на YouTube-каналі де їх можуть переглянути усі бажаючі користувачі інтернет-ресурсу. Безсмертя Лесі Українки у її творах. Вогнем пісень паленіють сторінки її книжок і запалюють серця нащадків та вже понад століття палає вогонь Лесиних поезій, натхненних думою про Україну.

Поділитися