Інтернет послуги без використання РРО

Законом України від 01.12.2020 № 1017-IХ «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших Законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій ВР України» внесено зміни до Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265/95-ВР).

Законодавчі зміни вступили в дію з 1 січня 2021 року, згідно яких у ст. 9 «Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються» доповнено п. 14 такого змісту: «при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів».

З врахуванням внесених змін до ст. 9 Закону № 265/95-ВР реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Таким чином, якщо споживач використовуючи мережу Інтернет, замовляє послуги і розрахунки за них здійснює виключно із застосуванням електронного платіжного засобу та платіжних систем (LigPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24), то такі операції здійснюються без застосування РРО надавачем послуг.

У яких випадках використання РРО відкладено?

 Законом України від 01.12.2020 № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі – Закон 1017-ІХ) відкладено до 1 січня 2022 року обов’язкове застосування РРО та/або ПРРО для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку II–IV груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Законом 1017-ІХ скорочено раніше запропонований перелік таких ризикованих видів діяльності та визначено наступні:

• реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

• реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

• реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Лебединська ДПІ Головного управління ДПС у Сумській області

Поділитися