Шукаємо меценатів для ART-туристичного проекту

Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва спільно з вояж-спільнотою «Vерижиця» (Костянтин Аленінський) звертаються до лебединських меценатів, благодійників та підприємців з проханням підтримати Art-проект по виготовленню знаку на честь відомого живописця, педагога та одного із засновників Української Академії мистецтв – Федора Григоровича Кричевського (1879-1947); який до речі, народився в нашому Лебедині, в будинку по вулиці Миколаївській, 10. На його честь названа одна із вулиць Лебедина, проте, ні дошки, ні пам’ятника в місті так і не має.

Федір Григорович Кричевський (1879-1947) – видатний український живописець і педагог, заслужений діяч мистецтв УРСР. Його живописна творчість стала вагомою сторінкою в українському мистецтві модерну та мистецтві 1920-1940-х рр. Велика кількість відомих його робіт знаходиться в найбільших музейних колекціях України та інших країн. Одна з них – «Дівчинка у блактиному» (1900) знаходиться в колекції Лебединського міського художнього музею імені Б.К.Руднєва.

Навчався Федір Кричевський в Московському училищі живопису, скульптури і архітектури (1896-1901), пізніше — в Петербурзькій академії мистецтв (1907-1910) у Франца Пубо. Закінчивши академію, здійнисв поїздку по Європі (Париж, Мюнхен, Відень, Берлін, Рим). В 1928-у році успішно виступив на Венеційській бієнале з картиною «Сім`я». У 1930-і роки був професором Київського та Харківського художніх інститутів.

Проект передбачає встановлення в місті Лебедині знаку на честь Федора Кричевського та розвитку навколо нього туристичної локації, що стане цікавою як мешканцям, так і гостям міста Лебедина.

В липні 2020 році Художнім музеєм спільно з сімейним підприємством «Бук» (засновник Сергій Буката) та вояж-спільнотою «Vерижиця» реалізовано проект «Урочище Бурлюк», одним із аспектів якого було встановлення знаку «Урочище Бурлюк» на місці колишнього хутора Семиротівка, де народився Давид Давидович Бурлюк. Сьогодні, ця локація розвивається, і відома далеко за межами Сумщини. В 2021 році там також з’явилася ферма оленів (керівник – Іван Пилипенко), що тільки додало їй популярності.

У вересні 2020 схожий знак (автор – Сергій Буката), але на честь Василя Григоровича Кричевського, з’явився у селі Верхня Сироватка, де Василь Кричевський навчався у школі. І локація отримала стимул для розвитку. Встановлений знак коштом мецената із Верхньої Сироватки.

Виходячи з цього, в Художньому музеї вірять, що лебединці, не менше, ніж мешканці у Верхній Сироватці шанують свою мистецьку та культурну спадщину, й долучаться до проекту із встановлення знаку Федору Кричевському. Це стане першим кроком із розвитку туристичної локації, яка залишиться в нашому місті та принесе користь лебединцям. До речі, 10 (22) травня у Федора Григоровича Кричевського – день народження (142-а річниця).

На сьогоднішній день залишилося зібрати 7000,00 (сім тисяч) гривень. Кошти можна перерахувати на рахунок Лебединського міського художнього музею імені Б.К. Руднєва:

р/р UA098201720314291020301025210

Отримувач: відділ культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради. МФО 820172. Код 23638490.

Контактний телефон 0993431981 – Андрій Гєльмінтінов, директор Художнього музею.

Запрошуємо всіх долучитися до шляхетної справи!

Відроджуймо давні традиції українського меценатства разом!

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Поділитися