Альтернативні методи: перевиховання вірою

15 лютого  православні християни відзначають одне із 12  найголовніших свят року – Стрітення Господнє,  12 лютого –  свято Трьох Святителів Василія Великого, Григорія Богослова  та Іоанна Златоустого. Не залишилися осторонь даних свят і працівники Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області спільно з Лебедиським міським центром соціальних служб, які вже традиційно відвідали Вознесенький  храм міста Лебедина разом із суб’єктами пробації та зустрілися з благочинним Лебединського церковного  округу настоятелем протоієреєм Романом Андрухів.

Зустріч розпочалася з теплого привітання Отця Романа, який повідав присутнім походження свята Трьох Святих Василія Великого, Григорія Богослова  та Іоанна Златоустого. Історія встановлення свята відноситься до правління візантійського імператора Олексія I Комніна, коли в Константинополі йшли суперечки про першість кого-небудь з цих Отців церкви. Святителі Василій Великий, Григорій Богослов і Іоанн Золотоустий відомі як великі богослови і отці Церкви. Кожен святий являє собою приклад життя у Христі, приклад для всіх віруючих. Їхні вислови стали постулатом для багатьох віруючих. Кожен з великих святителів здавався для його послідовників найкращим, від чого серед християн відбулися церковні чвари: одні називали себе василіанами, інші – григоріанами, треті – іоаннітами.

За церковним повір’ям, митрополиту Євхаїтському Іоанну з’явилися разом три святителі і повеліли встановити загальний день святкування їхньої пам’яті, оголосивши, що вони рівні перед Богом.

Не менш цікаву історію розповів  Отець Роман присутнім про походження  свята Стрітєння Господнє, його значення для християн: «Коли Марія разом з Йосифом принесла Ісуса до храму на 40 день народження, їх зустрів там сивий старець Симеон, який чекав зустрічі з Господом вже багато років. Симеон був праведником і від Ангела Божого був звіщений, що він закінчить земне життя, лише тоді, як побачить Ісуса Христа. Те й здійснилося — Симеон відійшов до Бога» – повідав настоятель храму, побажавши присутнім завжди мати Бога в душі та жити по заповідям Святого  Євангелія.

 Настоятель храму звершив молебень  за здоров’я всіх присутніх перед іконою Трьох Святителів. «Традиційні зустрічі в стінах храму, особливо з нагоди релігійних свят, стали одним із дієвих методів роботи із суб’єктами пробації, що дає можливість особам, які перебувають на обліку за вчинення кримінальних правопорушень замислитися над своїм життям, переосмислити свою поведінку, а також зробити висновки зі своїх помилок. Сподіваємося, що повчальні бесіди-настанови настоятеля храму посіяні в душах молодих людей, обов’язково дадуть позитивні плоди» – наголосив на завершення зустрічі начальник уповноваженого органу з питань пробації Анатолій Глух.

Поділитися