Вживаються заходи щодо недопущення поширення грипу птиці

11 січня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради. Під час комісії було детально розглянуто питання стосовно ситуації з грипом птиці в Україні та на території Лебединської міської територіальної громади.

За інформацією Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, останнім часом значно загострилася ситуація щодо грипу птиці на Європейському континенті (13 країн ЄС) та Азії. В цьому році зафіксовані спалахи у птахівничих господарствах Польщі, Словаччини, Німеччини, Франції, Бельгії, Болгарії, Данії, Нідерландах, Хорватії, Швеції, Румунії, Чехії, Великобританії, Казахстані, Російської Федерації та інших країн. Деякі з них співпрацюють з українськими птахівничими господарствами щодо поставок молодняку птиці для подальшого вирощування. Останні випадки спалаху грипу птиці в Україні у минулому році були зафіксовані у Вінницькій (1), Київській (2), Херсонській (1), Миколаївській (5) областях серед свійської птиці.

На сьогоднішній день високопатогенний грип птиці залишається однією із основних проблем для світового птахівництва, так як є безпосередньою причиною великих економічних збитків, які спричиняють ускладнення торгових відносин світової спільноти. Крім цього, грип птиці є причиною величезних втрат під час поголівного знищення птиці у вогнищах захворювання, значних затрат матеріально-технічних ресурсів та є небезпечним для здоров’я людей.

У зв’язку напруженою епізоотичною ситуацією щодо грипу птиці у світі та в Україні є ризики виникнення нових пандемічних вірусів і на території Сумської області з непередбачуваними тяжкими наслідками.

Грип птиці – це особливо небезпечне захворювання, яке дуже швидко передається від хворої птиці до здорової та закінчується стовідсотковою загибеллю. Хвороба швидко поширюється територією, особливо там, де є міграційні шляхи дикої перелітної птиці та можливість контакту її з домашньою птицею. До захворювання сприйнятливі усі види птиці. Грип птиці не лікується. Інфіковані птахи поширюють вірус  через слину, носові секреції, фекалії, а також при безпосередньому контакті. У більшості випадків люди підхоплювали пташиний грип внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами або з поверхнею, зараженою виділеннями, секретами від них. Поширення вірусу грипу птиці від однієї хворої людини до іншої буває рідко. Симптоми грипу птиці у людей можуть варіюватися від симптомів, типових для звичайного грипу: температура, кашель, біль у горлі і біль у м’язах та різних ускладень (інфекція очей, пневмонія, важкі респіраторні захворювання). Заходи, які допоможуть уникнути цього захворювання полягають у дотриманні елементарних гігієнічних вимог: мити руки, уникати безпосереднього контакту з птицею, одягати маски.

У зв’язку із вищевикладеним та з метою стабілізації епізоотичної ситуації, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при виконавчому комітеті Лебединської міської ради прийняла низку важливих рішень. Серед них: рішення щодо проведення позапланової перевірки Лебединським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області з питань забезпечення «закритого режиму» роботи об’єктів господарювання всіх птахогосподарств; забезпечення контролю за дотриманням «закритого» режиму роботи усіма суб’єктами господарювання, незалежно від форм власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана із утриманням, забоєм та переробкою птиці та продукції з неї відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2011№ 547, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08.11.2011 за №1277/20015; у випадку появи підозр захворювання (загиблої) птиці на високопатогенний грип, забезпечити беззаперечне виконання Плану дій, затвердженого наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 24.07.2006 № 60.

Вирішено також Державній надзвичайній протиепізоотичній комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, Лебединській районній раді УТМР, ДП «Лебединський лісгосп», Лебединському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області забезпечити виконання Державного плану моніторингу інфекційних хвороб птиці на території Лебединської територіальної громади на 2021 рік.

Лебединському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, Лебединській районній раді УТМР, ДП «Лебединський лісгосп» забезпечити контроль за клінічним станом птиці у господарствах, незалежно від форм власності, ізольоване утримання птиці в приватних господарствах на час міграції дикої перелітної птиці відповідно до наказу Мінагрополітики від 19.12.2006 №100 «Про затвердження ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах».

Лебединському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, Лебединському відділенню поліції забезпечити ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням птиці та продукції з неї, в т.ч. на агропродовольчому ринку.

Поділитися