Про стан захворюваності на СОVID-19 та ГРВІ за листопад 2020 року

За листопад 2020 року до Лебединського міськрайонного відділу ДУ «Сумський ОЛЦ МОЗ України» надійшло 789 екстрених повідомлень від сімейних лікарів про хворих та підозри захворювань на СОVID-19, з них хворобу підтверджено позитивними результатами ПЛР- досліджень у 382 осіб. На усіх хворих заповнені епідкарти встановленої форми. По надходженню результатів лабораторних досліджень уточнявся заключний діагноз та проводились відповідні заходи реагування для попередження інфекційних захворювань.

Це найбільша кількість хворих за місяць у цьому році. Для порівняння повідомляємо, що за весь минулий рік було зареєстровано 513 екстрених повідомлень про інфекційні хвороби загалом по місту і по району разом.

Загальна кількість захворілих по місту станом на 30 11.2020 складає 821 особу, з них одужали 525, смертельних випадків зареєстровано – 11. У районі зареєстровано 126 хворих, з них одужали 96 осіб, померли 5 осіб.

Відходити від профілактики інфекційних хвороб не можна у жодному разі. Без проведення профілактичних заходів не вистачить ліжок у лікарнях, не вистачить і медичного персоналу, а велика кількість людей втратять не лише здоров’я, а і, на жаль, життя.

Станом на 29 листопада Україна знаходилась на 7-у місці у світі по приросту СОVID-19. ВООЗ вже сьогодні закликає населення держав світу уникати великих зібрань на Різдво та Новий рік, щоб зустрічали ці свята в колі своїх рідних та близьких людей, а не у лікарнях, на лікарняних ліжках під крапельницями та під киснем. Такі реалії сьогодення і кожен з нас вибирає свою поведінку на цей період та несе певну відповідальність за дотримання протиепідемічних правил, за здоров’я своїх рідних і колег по роботі. Гострих респіраторних вірусних інфекцій за листопад в м. Лебедин зареєстровано 400 випадків, з них 146 дітей, і по району – 265 хворих, в тому числі 134 дитини. При перших симптомах респіраторного захворювання необхідно обмежити контакти з іншими людьми та використовувати захисну маску для обличчя. Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс одноразовою серветкою або зігнутим ліктем, після чого викиньте серветку та вимийте руки. Необхідно також дезінфікувати поверхні, до яких торкалася інфікована людина.

При ускладненні здоров’я звертайтесь до сімейного лікаря  та не займайтесь самолікуванням. Бережіть себе, не забувайте про  небезпеку  від цих хвороб і будьте здорові!

Завідуючий  Лебединським  міськрайонним відділом ДУ «Сумський ОЛЦ МОЗ України» Василь БРАГА

Поділитися