Домашнє насильство – це злочин?

Домашнє насильство – це свідоме використання фізичної, психологічної чи економічної переваги для приниження, підкорення чи знецінення іншої людини. Як виявити домашнє насильство? Яка відповідальність передбачена чинним законодавством? Де і як отримати допомогу?

Саме ці та інші питання обговорили 9 листопада працівники Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області спільно з юристом Лебединського бюро правової допомоги Іриною Лєвих під час інформаційної години, яка була проведена для суб’єктів пробації, дотримуючись карантинних заходів.

У ході зустрічі Ірина Лєвих повідомила присутнім, що: «Насильство в сім’ї – це, передусім, дія фізичного, психологічного, сексуального, економічного характеру одного члена сім’ї щодо іншого. Жертви, які потерпають від насильства в сім’ї, настільки емоційно скуті та залякані, що «виносити сміття з хати» просто бояться. Випадків, коли члени сім’ї потерпають від насильства дуже багато і перш за все, що повинна зробити жертва – перестати звинувачувати себе, думати що це норма, а головне – звернутися по допомогу».

«Пам’ятайте: спричинення будь-якого виду тілесних ушкоджень, а також вчинення інших дій проти життя та здоров’я, волі, честі чи гідності особи, а також проти статевої недоторканості, є злочинами. За ці та інші правопорушення передбачена кримінальна відповідальність! Перебування з кривдником у сімейних відносинах не звільняє його від притягнення до кримінальної відповідальності. Саме тому, якщо ви стали жертвою злочину, необхідно звертатись до поліції із заявою про злочин та наполягти, щоб відкрили кримінальне провадження, внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, негайно призначили судово-медичну експертизу тощо», – зауважив на завершення начальник Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області Анатолій Глух.

Поділитися