Колективно-договірне регулювання соціально-трудових відносин

Соціально – трудові відносини охоплюють різноманітні аспекти трудової діяльності: прийняття на роботу та звільнення працівників, нормування та оплату праці, її умови та якість, трудову мотивацію, вирішення конфліктів пов’язаних з трудовою діяльністю та питання соціального забезпечення. Трудові відносини ґрунтуються на трудовому договорі між працівником та підприємством, установою, організацією або уповноваженим ним органом чи фізичною особою. Відповідно до трудового договору працівник зобов’язується виконувати роботу, а роботодавець – виплачувати йому заробітну плату і забезпечити належні умови праці.

Правові засади розробки, укладення та виконання колективних договорів, які спрямовані на врегулювання трудових відносин та соціально-економічних інтересів працівників і власників визначає Закон України «Про колективні договори і угоди».

Соціальне значення колективного договору полягає в тому, що цей нормативно-правовий документ забезпечує регулювання трудових відносин у сфері застосування найманої праці та укладається з метою встановлення взаємних зобов’язань сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема: зміни в організації виробництва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості; нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій та ін.); встановлення гарантій, компенсацій, пільг; участі трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства (якщо це передбачено статутом); режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку; умов і охорони праці; забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників; гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій найманих працівників; умов регулювання фондів оплати праці; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Доцільно зазначити, що умови колективних договорів, які укладені відповідно до чинного законодавства є обов’язковими для підприємств, на які вони поширюються, та сторін, які їх уклали.

Наявність колективного договору не менш важлива як  працівнику так  і власнику підприємства, оскільки нерідко виникають конфліктні ситуації між працівниками та власником. Тому детальна регламентація спірних питань у договорі під час переговорів сприятиме запобіганню конфліктів та слугуватиме стабілізатором прав роботодавців та працівників.

Трудові відносини на підставі трудового договору встановлюються на невизначений термін Працівник, який бажає розірвати трудовий договір, повинен повідомити роботодавця про своє бажання припинити трудові відносини не менш ніж за 14 днів. Роботодавець за своєю ініціативою, має право розірвати трудовий договір тільки в окремих випадках, зокрема,  у разі зміни в організації виробництва і праці, систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором, або правилами внутрішнього трудового розпорядку, недостатньої кваліфікації працівника, або тимчасової непрацездатності працівника, що перевищує чотири місяці, відсутності працівника на робочому місці більше трьох годин підряд протягом одного робочого дня.

Слід зауважити, що виконання робіт, надання послуг, громадянами може здійснюватись   на підставі цивільно – правового договору (угоди), які не регулюються трудовим законодавством. Відповідно до Кодексу законів про працю України, Господарського кодексу України, Закону України «Про колективні договори і угоди», пропонуємо керівникам підприємств, установ, організацій міста усіх форм власності переглянути діючі колективні договори, з врахуванням змін трудового законодавства, або укласти нові, термін яких минув, а також укласти колективні договори на тих підприємствах, в яких він відсутній.            

Повідомна реєстрація колективних договорів, надання методичної і консультативної допомоги здійснюється відділом праці, сімейної та гендерної політики управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради за адресою: вул. Л.Батютенка,55, каб.14.

Поділитися