Стан реалізації державної політики з питань соціального захисту неповнолітніх, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Питання стану реалізації на території Лебединської міської ради державної політики з питань соціального захисту неповнолітніх, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування розглядалось сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим. За інформацією начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлани Древаль, відповідно до чинного законодавства, виконавчий комітет Лебединської міської ради, як орган опіки та піклування забезпечує дотримання державних гарантій та реалізації прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

На первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради станом на 01.09.2020 перебуває 50 дітей. З них – 7- дітей-сиріт, 43 – дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 9 місяців 2020 року надано статус 2 дітям. Знято статус дитини- сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування з 3 дітей: з 1 – в зв’язку з наданням повної цивільної дієздатності, з 2 –  з досягненням повноліття.

Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Держава надає перевагу саме сімейним формам виховання влаштування дітей та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку.

Із 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради, в сімейні форми виховання влаштовано 46 дітей (в сім’ях опікунів та піклувальників – 22 дитини, у прийомних сім’ях – 10 дітей, у дитячих будинках сімейного типу – 14 дітей), 1 дитина виховується в комунальній установі «Богодухівський дитячий будинок-інтернат для дітей інвалідів з вадами розумового і фізичного розвитку» та 1 дитина перебуває в Хоружівському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей області, 1 дитина на повному державному забезпеченні у закладі професійно-технічної освіти, 1 дитина в Конотопській санаторній школі-інтернат.

Станом на 01.09.2020 на території Лебединської міської ради функціонує три прийомних сім’ї та один дитячий будинок сімейного типу, в яких виховуються 14 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування як з місцевого первинного обліку так із первинних обліків інших районів. У липні цього року дитячий будинок сімейного типу поповнився 3 дітьми, з місцевого первинного обліку.

Служба у справах дітей здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дітей, над якими встановлено опіку, піклування, які влаштовані в прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу, шляхом відвідування родини. Періодичність відвідувань опікунів, піклувальників проводиться щорічно згідно з графіком, за потребою сім’ї відвідуються частіше.

За 9 місяців 2020 року службою у справах дітей здійснено 20 перевірок щодо умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ях опікунів. Особливо гострим питання забезпечення реалізації прав дітей на всебічний розвиток та виховання у сімейному оточенні, в умовах вимушеної самоізоляції. Службою у справах дітей вівся щотижневий (в тому числі дистанційний) моніторинг стану здоров’я дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів, піклувальників, дитячому будинку сімейного типу та прийомних сім’ях, проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання правил карантину та важливості дотримання рекомендацій щодо профілактики розповсюдження коронавірусу.

Спрямовуючи діяльність на запобігання ранньому соціальному сирітству та зменшення кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, вдосконалення системи контролю за вихованням дітей у сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки, служба у справах дітей разом з Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї , дітей та молоді, сектором ювенальної превенції Лебединського відділення поліції Головного управління національної поліції України в Сумській області, здійснює контроль за умовами утримання та виховання дітей за місцем їх проживання під час відвідувань та проведення профілактичних рейдів.

На обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради перебуває 26 дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах. За звітний період службою у справах дітей на  облік поставлено 11 дітей, двоє з яких – з підстав вчинення домашнього насильства.

На час карантину у біологічні сім’ї із закладів інституційного догляду та виховання повернулося 20 дітей, 3 дітей залишилося в Штепівському навчально-реабілітаційному центрі, батьки яких не мали постійного місця проживання, роботи та зловживали спиртними напоями.

З метою запобігання загострення в умовах вимушеної самоізоляції таких проблем, як неналежне виконання батьками своїх обов’язків, вживання алкоголю, домашнього насильства, в умовах запровадження карантину, працівниками служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради спільно з Лебдинським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, з початку запровадження карантинних заходів проінспектували сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах та сім’ї, до яких повернулись діти із закладів інституційного догляду та виховання на час карантину, проводилася роз’яснювальна робота з батьками та дітьми щодо дотримання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID – 19 спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами).

За результатами проведення рейдів до адміністративної відповідальності притягнуто 3 батьків, по відношенню до осіб, що вчинили насильство відкриті кримінальні провадження.

Службою у справах дітей здійснюється облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із 50 дітей, що на кінець звітного періоду знаходились на первинному обліку, 22 мають житло, яке належить їм на праві користування, 4 – власності, у 24 дітей житло відсутнє. За наявністю підстав, передбачених п. 64 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України  від 24.09.2008 року №866, службою у справах дітей здійснюється квартирний облік дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З початку року на облік поставлена 2 дитини.

Станом на початок року на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов повнолітніх осіб з числа дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування від 18 до 23 років знаходиться 8 осіб, 25 особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування до 35 років, та 2 дитини, позбавлені батьківського піклування.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 877 із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 р. №515 «Порядок та умови надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа», міською комісією з питань використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, були затверджені та направлені на розгляд обласної комісії списки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, яким пропонується виплатити грошову компенсацію за належні для отримання житлові приміщення для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа до списку було включено 8 дітей, які відповідають вимогам Постанови.

Однією із ефективних форм роботи служби у справах дітей є організація діяльності комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, основним завданням якої є забезпечення реалізації права дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток. Протягом 9 місяців 2020 року проведено 15 засідань комісії з питань захисту прав дитини, основними питаннями які були винесені на розгляд комісії є: надання дозволів на вчинення правочинів батьками стосовно майна, яке належить дітям на праві власності або праві користування, розв’язання спорів між батьками щодо визначення місця проживання дітей, участі у їх вихованні, надання висновків щодо доцільності позбавлення батьківських прав.

Із затвердженням урядом Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки і Плану реалізації її першого етапу розпочалась реформа системи дитячих інтернатів. На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 р. № 526-р «Про Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки та план заходів з реалізації її І етапу», розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 11.03.2020 № 95-ОД «Про затвердження Регіонального стратегічного плану дій з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Сумській області на 2020-2026 роки», з метою належного захисту прав дітей в умовах децентралізації державного управління, розпорядженнями міського голови від 14.05.2020 № 65-ОД «Про виконання Регіонального стратегічного плану дій з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Сумській області на 2020-2026 роки на території Лебединської міської ради» та від 04.08.2020 № 99 – ОД «Про місцеву міжвідомчу робочу групу з питань охорони дитинства, розвитку системи соціальних, освітніх, медичних послуг для підтримки дітей і сімей з дітьми» були визначені відповідальні за виконання Регіонального стратегічного плану дій з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Сумській області на 2020-2026 роки на території Лебединської міської ради та створена міжвідомча робоча група з питань охорони дитинства, розвитку системи соціальних, освітніх, медичних послуг для підтримки дітей і сімей з дітьми.

Поділитися