Стан виконання делегованих повноважень щодо встановлення тарифів на побутові, комунальні, транспорті та інші послуги

Саме це питання було обговорено у ході апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим. За інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія Магаляса, підпунктом 2 пункту «а» статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що до відання виконавчих органів, зокрема, міських рад належать встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, послуги з постачання гарячої води, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), транспортні та інші послуги.

Забезпечення реалізації на території Лебединської міської ради державної цінової політики здійснюється управлінням економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) встановлює тарифи на теплову енергію та комунальні послуги тим суб’єктам природних монополій та суб’єктам господарювання на суміжних ринках, ліцензування діяльності яких вона здійснює.

Для решти суб’єктів господарювання, які не підпадають під сферу регулювання НКРЕКП, тарифи на теплову енергію та комунальні послуги встановлюються органами місцевого самоврядування.

Статтею 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено перелік комунальних послуг, до яких належать: послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Згідно статті 3 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» одним із принципів на яких ґрунтується Державна політика у сфері житлово-комунальних послуг є забезпечення функціонування підприємств, установ та організацій, що виробляють, виконують та/або надають житлово-комунальні послуги, на умовах самофінансування, досягнення рівня економічно обґрунтованих витрат на виробництво таких послуг. Тому, якщо тариф на комунальну послугу не відповідає економічно обгрунтованим витратам на її виробництво надавач послуг подає пакет документів для затвердження нового або коригування діючого тарифу.

Формування тарифів на комунальні послуги здійснюється надавачами послуг із застосуванням методик, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 р. № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» та від 26 липня 2006 року № 1010 «Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України».

Із 01.05.2019 до постанови Кабінету міністрів України від 01 червня 2011 р. № 869 було внесено зміни в частині встановлення тарифів:

  • для встановлення одноставкових тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання ліцензіат подає щороку до 1 червня (крім ліцензіатів, що вперше встановлюють тарифи) уповноваженому органові відповідної територіальної громади, на території якої ліцензіат провадить (має намір провадити) ліцензовану діяльність, у паперовій та електронній формі заяву і розрахунки тарифів на планований період за встановленими такими органами формами з відповідними розрахунками, підтвердними матеріалами і документами;
  • для встановлення тарифів на централізоване водопостачання та/або централізоване водовідведення ліцензіат (крім ліцензіатів, що вперше встановлюють тарифи) щороку до 20 серпня подає уповноваженим органам у паперовому і електронному вигляді заяву та розрахунки тарифів на планований період за встановленими такими органами формами з відповідними розрахунками, підтвердними матеріалами і документами, що використовувалися під час їх проведення.

Під час розгляду виконавчим комітетом Лебединської міської ради розрахунків тарифів на комунальні послуги (послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами) застосовується Порядок розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих для їх встановлення, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12.09.2008 № 239, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2018 р. за  № 1172/32624.

За період із 01.01.2020 по 31.08.2020 виконавчим комітетом Лебединської міської ради прийняті рішення щодо встановлення тарифів на комунальні послуги:

  • про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення та вивезення рідких побутових відходів (нечистот) комунальному підприємству «Водоканал виконавчого комітету Лебединської міської ради»;
  • про встановлення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення Асоціації власників жилих будинків «Добробут»;
  • про встановлення тарифів на послуги з поводження з твердими побутовими відходами комунальному підприємству «Комбінат благоустрою виконавчого комітету Лебединської міської ради»;
  • про встановлення тарифу на послугу з постачання теплової енергії комунального підприємства «Лебединтеплоенерго».

Методика розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту затверджена Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 № 1175, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 листопада 2009 р. за № 1146/17162.

Дана методика визначає механізм формування тарифів на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, автобусних маршрутах спеціальних перевезень та автобусних маршрутах нерегулярних перевезень, а також тарифів на послуги з перевезення пасажирів у таксі та легковими автомобілями на замовлення і застосовується органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та автомобільними перевізниками незалежно від їх відомчої підпорядкованості, форми власності та організаційно-правової форми господарювання.

Пунктом 1.6 методики визначено, що перегляд рівня тарифів повинен здійснюватись у зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації Послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізника, в тому числі в разі зміни вартості палива більш ніж на 10%

Порядок прийняття рішень щодо погодження тарифів на послуги з перевезення пасажирів мікроавтобусом та автобусом ПАЗ затверджений рішенням тридцять першої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 24.12.2008 «Про затвердження Порядку прийняття рішень щодо погодження тарифів на послуги з перевезення пасажирів мікроавтобусом та автобусом ПАЗ»                                              .

За період із 01.01.2020 по 31.08.2020 виконавчим комітетом Лебединської міської ради прийняті два рішення про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів мікроавтобусами та автобусами ПАЗ. За період із 01.01.2020 по 31.08.2020 заяви про встановлення тарифів на побутові послуги до виконавчого комітету Лебединської міської ради не надходили, відповідні рішення про встановлення тарифів не приймалися.

Поділитися