Шановні лебединці, спалювати суху траву та сміття заборонено!

Шановні лебединці, закликаємо вас не палити залишки рослин,суху траву та сміття! Розуміємо, що після збору урожаю у вас залишаються бур’яни та інші відходи, але просимо утриматись від знищення їх шляхом спалювання. Це не тільки небезпечно та шкідливо, а ще й незаконно!

Нагадаємо, що Верховна Рада України 13 квітня збільшила відповідальність за спалення залишків рослин та підпал сухої трави.

У Парламенті аргументували своє рішення так:

“З листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, наприклад, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною першіння в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і сприяючі респіраторним захворюванням оксиди сірки. До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до:

  • руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми;
  • при згорянні утворюється зола, яка є поганим добривом і призводить до все більшого збіднення ґрунту;
  • на природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння;
  • знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту;
  • виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин, саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж;
  • існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків;
  • якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, густий дим за певних умов здатний стати причиною короткого замикання;
  • дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі, що погіршує видимість на дорогах і призводить до збільшення частоти ДТП, аварій;
  • задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії

Нові штрафи

Збільшили розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря з 100 – 200 до 1800 – 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 30 600 грн до 61 200 грн.

За знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу навколо населених пунктів, вздовж залізниць відтепер каратимуть штрафами від 5400 – 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 91 800 до 153 тис. грн.

Розмір штрафів за порушення вимог пожежної безпеки в лісах збільшили з 5 – 50 до 90 – 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1530 грн до 15 300 грн).

За самовільне випалювання рослинності або її залишків штрафи збільшили з 10 – 70 до 180 – 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 21 420 грн).

Виконавчий комітет Лебединської міської ради просить всіх свідомих громадян повідомляти поліцію про паліїв, адже якщо їх не карати, вони будуть постійно підпалювати.   

Відповідно до статті 50 Конституції України, кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля“.

Поділитися