У місті на День Незалежності України відкрили меморіал “МІГ-29”

Сьогодні, у День Незалежності України, в Лебедині пройшов урочистий мітинг присвячений одразу двом світлим подіям. Однією з них є відзначення дня, коли наша держава виборола справжню самостійність. Міський голова Лебедина Олександр Бакликов, згадуючи періоди тяжкої боротьби, в які наша держава здобувала свою незалежність, привітав усіх присутніх з цим прекрасним святом. Другим приводом зібратися стала безпрецедентна подія – церемонія поповнення музею просто неба. У меморіальному комплексі, що на вулиці Сумській, бракувало лише одного експоната – справжнього військового винищувача МіГ-29. Розмови щодо літака велися вже кілька років та лише нещодавно вдалося завершити всі необхідні процедури та зібрати документи аби новий експонат доставили до Лебедина.

Новий експонат музею відкривали міський голова Олександр Бакликов, депутат Сумської обласної ради Валерій Григорович Чалий та Верховний Атаман Міжнародної Організації Слобожанського Козацтва Єднального Маршал козацтва Гацюк Олександр Олексійович.

За ініціативи Міжнародної Організації Слобожанського Козацтва Єднального з метою патріотичного виховання підростаючого покоління та вшанування пам’яті авіаторів Лебединського авіаційного гарнізону було вирішено встановити цей пам’ятний знак, а саме військовий літак МіГ – 29 на місці колишньої школи молодших авіаспеціалістів. Цей літак був уведений в експлуатацію 25 листопада 1983 року. МіГ-29 – один з найпоширеніших у світі легких винищувачів четвертого покоління. Літак має неперевершену як вертикальну, так і горизонтальну маневреність, тому саме на машинах цього типу виступає наша пілотажна група «Українські соколи», що виборола ряд найвищих нагород на престижних міжнародних авіашоу.

На літаку, що прибув у наше славетне містечко із Василькова, виконувались учбові вильоти, бойові чергування. Всього цей винищувач здійснив 357 годин і 3 хвилини вильотів. Останній виліт виконав 22 серпня 1997 року . Експлуатацію літака було припинено з економічних причин.

Сподіваємось, що новий експонат меморіального комплексу просто неба стане не тільки улюбленим місцем для фото чи відпочинку лебединців, а й справжнім символом пам’яті про авіаційне минуле нашого міста.

Поділитися