Cтан готовності закладів освіти до роботи за Концепцією «Нова українська школа»

Питання щодо стану готовності закладів освіти до роботи за Концепцією «Нова українська школа» розглядалось під час засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради 18 серпня. За інформацією начальника відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради Тетяни Гримайло, з метою реалізації Концепції «Нова українська школа» у міських закладах загальної середньої освіти проводиться цілеспрямована робота.

Протягом останніх трьох років для впровадження Концепції «Нова українська школа» здійснювалося оновлення навчального середовища. На підготовку закладів загальної середньої освіти до роботи в умовах Нової української школи використано кошти державної субвенції та міського бюджету. Це навчання педагогічних кадрів, закупівля меблів, обладнання (комп’ютерна та офісна техніка), навчально-методичного забезпечення, згідно з вимогами нового Державного стандарту, які визначені Міністерством освіти і науки України.

Протягом 2018-2020 років було оновлено навчальне середовище у 20 перших класах: придбано робочі місця для учителів (ноутбук та багатофункціональні пристрої для друку матеріалів), інтерактивні дошки та короткофокусні проектори, дитячі стінки та шафи для зберігання дидактичного матеріалу, магнітно-маркерні та коркові дошки, дидактичний матеріал та 580 комплектів шкільних меблів (учнівська одномісна парта та учнівський стілець), ураховуючи поділ класів на підгрупи при вивченні окремих предметів. Класні приміщення наповнились новими меблями та обладнанням, створено сучасний дизайн на основі принципів нового освітнього простору, що сприяють різним формам роботи, мотивують здобувачів знань до навчання.

Варто зазначити, що керівники закладів загальної середньої освіти міста відповідально поставились до облаштування класних кімнат для Нової української школи та рекреацій. Організація освітнього простору, створені осередки дають можливість для різноманітних форм навчальної діяльності учнів, сприяють вільному розвитку творчої особистості. Відповідно до методичних рекомендацій нової української школи вчителі широко використовують нові мультимедійні засоби навчання, ігрові та інформаційні технології, настільні і розвивальні ігри, роботу в парах, у групах (одномісні парти та стілець, легко трансформувати для групової роботи), мають можливість спостерігати за діяльністю учнів у всіх (8) осередках.

Усього на осучаснення навчального простору у 2020-2021 навчальному році заплановано використати кошти у сумі 1 116,199 тисяч гривень. Ця сума включає кошти державного та місцевого бюджетів. За умовами розподілу освітньої субвенції обов’язкова мінімальна частка коштів місцевого бюджету має складати 222,0 тисячі гривень. Проте, з міського бюджету, на обладнання нового середовища виділено кошти у сумі 600,0 тисяч гривень. Укладено договір придбання 265 одномісних комплектів меблів, що регулюються по висоті. Придбані нові мультимедійні засоби навчання (проектори та інтерактивні дошки), 9 робочих місць учителя (ноутбуки, фабрики друку), комплекти дидактичних матеріалів відповідно до орієнтовного переліку засобів навчання Нової української школи.

Тендерна процедура для оснащення навчального середовища цьогорічних першокласників триває, а саме: придбання шкільних меблів, а також дозамовлено інші позиції дидактичного матеріалу.

При підготовці до нового 2020-2021 навчального року здійснено ремонти ігрових кімнат для навчання 1 класів, рекреаційних зон та спалень.

Так, у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 здійснено поточний ремонт 1 класу (змінено шпалери, відремонтовано панелі, пофарбовані вікна, двері, підлога) та ігрової кімнаті (оновлено динамічні осередки на підлозі, пофарбовано вікна, двері, оновлено лави та придбано килимки-каремати).

У загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 3 відремонтовано приміщення 1 класу (зроблений поточний ремонт) та ігрової кімнати (замінено вікна на металопластикові, триває заміна підлоги). У коридорі створено інформаційно-пізнавальний куточок із новими стендами для першокласників, замінено двері для окремого входу для першого класу. Слід зауважити, що у цьому році у школі були повністю замінені вікна та усі двері на сучасні енергоефективні металопластикові склопакети за рахунок міського бюджету міста Лебедина на суму 127,0 тисяч гривень.

У загальноосвітній школі І-ІІ ступенів № 4 здійснено поточний ремонт приміщення для 1 класу (пофарбовано двері, підлогу), до спальної кімнати замінено двері, до ігрової – придбано килим для гри.

У загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 5 здійснено поточний ремонт 2 перших класів, відремонтовано ігрову кімнату (поточний ремонт), триває оновлення динамічних осередків на підлозі, здійснюється капітальний ремонт туалетних кімнат. У рекреації створено ігровий куточок для 1 класів з пуфами та столиками для гри.

У загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 6 здійснено поточний ремонт 2 перших класів, поточний ремонт ігрової кімнати, триває оновлення динамічного осередку підлоги, середовища рекреації. Крім того, за рахунок коштів міського бюджету було замінено труби водопостачання до навчального закладу на суму 14, 9 тисяч гривень та здійснено поточний ремонт водовідведення на сумі 23, 0 тисяч гривень.

У спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 7 відремонтовано приміщення для навчання 1 класів, здійснено поточний ремонт, пофарбовано динамічні осередки на підлогах на 2 та 1 поверхах.

У всіх майбутніх перших класах встановлено мультимедійні дошки, інтерактивні проєктори, робочі місця учителя.

Крім того, за благодійної допомоги від LEGO Fondation навчальні заклади міста отримали набори «LEGO Six Bricks» та «LEGO Play BOX». Такими наборами забезпечені учні 2 та 3 класів 2020-20201 навчального року. Щодо перших класів – таке забезпечення планується на початку навчального року.

Організовано щорічну участь в обласному етапі Конкурсу на краще освітнє середовище для учнів перших класів. Відповідно до пункту 2.4. наказу відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради від 08.09.2017 № 196-ОД «Про організаційні питання запровадження Концепції Нової української школи в закладах освіти м. Лебедина» у серпні 2020 року буде визначено клас, який братиме участь в обласному етапі Конкурсу «На кращий кабінет початкових класів». Матеріали кабінету першого класу будуть подані до участі в обласному етапі Конкурсу.

За результатами участі у Конкурсі «Найкращий кабінет початкових класів» 2019 року кабінет першого класу загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 4 (учитель Ольга Вакуленко) увійшов до п’ятірки кращих серед 33 учасників.

У планах роботи міського методичного об’єднання практичних психологів передбачено проведення спільних семінарів-практикумів з учителями початкової школи з використанням різних методичних форм: фокус-семінар «Психологічні засади педагогіки партнерства в новій українській школі». Передбачено проведення  спільних  семінарів із залученням заступників директорів з навчально-виховної роботи, учителів початкових класів та практичних психологів «Створюємо разом сучасне освітньо-розвивальне середовище у школі».

Поділитися