Стан фінансово-бюджетної дисципліни

Питання стану фінансово-бюджетної дисципліни та посилення контролю за використанням фінансових ресурсів бюджетними установами, що фінансуються з міського бюджету розглядалось сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим.

За повідомленням заступника начальника фінансового управління Лебединської міської ради Людмили Коломієць, з метою вдосконалення організаційної роботи у сфері здійснення внутрішнього контролю, розпорядженням міського голови від 05.07.2017 року № 98-ОД затверджені заходи щодо посилення внутрішнього контролю за використанням бюджетних коштів та комунального майна.

На виконання затверджених заходів головні розпорядники розробили та затвердили Плани з реалізації заходів контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів та комунального майна, правильності ведення бухгалтерського обліку, фінансової і бюджетної звітності на 2020 рік. Виявили ризики у діяльності установ, їх ідентифікацію та оцінку, визначили шляхи реагування на них, встановили заходи контролю з метою запобігання або зменшення негативного впливу на виконання поставлених завдань. Фінансовим управлінням та головними розпорядниками коштів міського бюджету постійно здійснюється внутрішній контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів на усіх стадіях бюджетного процесу.

Соціальним інспектором управління праці та соціального захисту населення проводились перевірки правильності призначення соціальних допомог та цільового використання бюджетних коштів. За І півріччя 2020 року було складено 472 акти обстеження, з них: по державній допомозі сім’ям з дітьми – 338, внутрішньо переміщеним особам – 28, по наданню житлових субсидії – 106. Виявлено 45 порушень на суму 234,4 тис. гривень, у т.ч. по державній допомозі сім’ям  з дітьми на суму 60,1 тис. гривень, по наданню субсидій 174,3 тис. гривень. Відшкодовано до бюджету всього 83,0 тис. гривень, у т.ч. по державним соціальним допомогам на суму 12,7 тис. гривень, по субсидіях – на суму 70,3 тис. гривень.

Фінансовим управлінням здійснено 49 перевірок правильності складання кошторисів бюджетних установ, що фінансуються з міського бюджету.

З метою наповнення міського бюджету та скорочення податкового боргу в звітному періоді було проведено 3 засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, 1 засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати. Проведено 2 засідання комісії з питань погашення податкового боргу. За результатами засідання погашено податкового боргу на суму 53,1 тис.гривень. Укладено 2 договори оренди землі з фізичними особами. Додаткові надходження до бюджету міста складуть 31,5 тис. гривень.

За результатами роботи за І півріччя 2020 року власні доходи загального фонду міського бюджету виконані на 49,0 % до річного плану, отримано 37 654,7 тис. гривень, порівняно до відповідного періоду 2019 року надходження зросли на 2 496,2 тис. гривень.

Станом на 01.07.2020 року загальний обсяг недоїмки по оперативним даним Охтирського управління ГУ ДФС в Сумській області по м. Лебедин становить 5 167,6 тис. гривень, в тому числі до міського бюджету – 2 184,3 тис. гривень. Основною причиною збільшення податкового боргу є нарахування згідно акту перевірки податку на доходи фізичних осіб по одному із ФОПів.  

З метою підвищення професійного рівня працівники бухгалтерських служб бюджетних установ протягом І півріччя 2020 року взяли участь у семінарах на тему «Публічні закупівлі в Україні», «Підвищення рівня професійної компетентності у сфері публічних закупівель», пройшли онлайн-навчання за спеціальною короткостроковою програмою «Здійснення внутрішнього контролю розпорядниками бюджетних коштів». Працівниками фінансового управління надається методична допомога в частині складання звітів, паспортів, проведення оцінки бюджетних програм.

Поділитися