Підведено підсумки соціально-економічного розвитку міста за І півріччя 2020 року

Під час чергового засідання виконавчого комітету, яке відбулося 22 липня, було підведено підсумки соціально-економічного розвитку міста, виконання міського бюджету за І півріччя 2020 року.

Як поінформував присутніх на засіданні начальник управління економічного розвитку і торгівлі Юрій Магаляс, за статистичними даними у січні-травні 2020 року обсяг виробленої продукції склав 55 603,5 тис. гривень. У порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшили виробництво промислової продукції ТОВ «Крук» та ПП «Контакт». Також, за статистичними даними, за січень-квітень 2020 року підприємства міста реалізували продукцію на суму 51 792,7 тис. гривень.

Протягом І півріччя 2020 року вчасно здійснювалися виплати всіх державних соціальних допомог. Загальна сума виплат становить 22 900 тис. гривень.

В управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради організована робота з соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції (далі – учасники АТО). Професійне навчання учасників АТО проводиться із врахуванням їх побажань і здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. Станом на 01.07.2020 зареєстровано 8 заяв на проходження навчання за напрямком водій категорії «С, Д, Е», 5 заяв на проходження навчання за напрямком водій категорії «В».

Станом на 01.07.2020 за рахунок міського бюджету виплачено грошову допомогу 5 дітям загиблих учасників АТО на суму 9,0 тис. гривень, виплачено матеріальну допомогу одному військовослужбовцю на проїзд до місця проходження військової служби за контрактом в сумі 0,5 тис. гривень, проведено доплату у зв’язку із перевищенням фактичної вартості твердого палива з урахуванням доставки на суму 3,0 тис. гривень.

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 358 осіб, які мають на це право. Використано коштів міського бюджету на загальну суму 77,8 тис. гривень. На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом за І півріччя 2020 використано 31,3 тис. гривень.

За рахунок коштів міського бюджету надано пільги на житлово-комунальні послуги 24 особам з інвалідністю по зору І та ІІ груп на загальну суму 28,4 тис. гривень, 28 інвалідам – пільговий доступ до мережі Інтернет на 5,6 тис. гривень, 9 громадянам виплачено компенсації на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 2,7 тис. гривень, 5 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 32,3 тис. гривень. З початку року виплачено грошову допомогу дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз, особам з трансплантацією нирки, серця, особам, хворим на імунодефіцит та для придбання адаптованого дитячого харчування дітям з малозабезпечених сімей на суму 202,4 тис. гривень.

Субсидією на оплату житлово-комунальних послуг за I півріччя 2020 року скористалося 4 374 сім’ї.

За звітний період комісією з розгляду питань надання пільг, житлових субсидій, державної допомоги малозабезпеченим сім’ям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату надано дозволи для призначення субсидій та допомог 98 громадянам, проведено 13 засідань.

Відділенням соціальної допомоги Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) вдома надано послуг 446 одиноким непрацездатним громадянам та 11 одиноко проживаючим громадянам, які отримали платні соціальні послуги.

Продовжує свою роботу мультидисциплінарна команда з числа студентів Лебединського фахового медичного коледжу ім. проф. М.І.Сітенка на базі відділення соціальної допомоги вдома. За І півріччя 2020 року здійснено 3 виїзди та надано 120 послуг 40 особам.

Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно заноситься інформація щодо здійснення регуляторної політики, оновлюється реєстр діючих регуляторних актів, щомісячно проводиться моніторинг діючих регуляторних актів. Станом на 01.07.2020 налічується 15 регуляторних актів, усі рішення Лебединської міської ради, з них по розробниках: управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради – 7, управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради – 6, фінансове управління Лебединської міської ради – 2. У процесі регуляторної діяльності постійно відбувається взаємодія із суб’єктами господарювання, їх об’єднаннями, проводиться систематизація регуляторних актів та виконання заходів з відстеження їх результативності.

З 07.04.2020 утворено управління «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Лебединської міської ради, до складу якого входить два відділи: відділ адміністративних послуг та відділ державної реєстрації. Затверджено новий перелік адміністративних послуг, який включає 120 послуг: із них міської ради – 70 послуг, центральних органів виконавчої влади – 50 послуг. З початку року надано 9 498 адміністративних послуг.

Відділом адміністративних послуг управління «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Лебединської міської ради запроваджена одна електронна послуга «є-Малятко». Підписано меморандуми та угоди про співпрацю: із Північно-Східним міжрегіональним управлінням міністерства юстиції міста Суми, із Лебединським міським відділенням управління державної міграційної служби України в Сумській області, із Лебединським відділом обслуговування громадян «Сервісний центр» головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області, із Головним управлінням Держгеокадастру у Сумській області, із управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Щоквартально в засобах масової інформації, у тому числі на офіційному сайті Лебединської міської ради, оновлюється перелік вільних об’єктів територіальної громади міста Лебедина, які можуть бути продані або передані в оренду суб’єктам господарюванням. Ця інформація щокварталу направляється до Сумської обласної державної адміністрації.

Передача в оренду та продаж комунального майна здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, тобто виключно на конкурсних засадах. Станом на 01.07.2020 діє 31 договір оренди комунального майна, з них із суб’єктами підприємництва – 18. З початку року від оренди комунального майна до міського бюджету надійшло коштів у сумі 55,7 тис. гривень.

У місті створений та постійно оновлюється перелік вільних незадіяних об’єктів територіальної громади міста Лебедина, які пропонуються для продажу чи передачі в оренду суб’єктам господарювання. Станом на 01.07.2020 таких об’єктів налічується 44. Ця інформація постійно оприлюднюється в засобах масової інформації та щокварталу направляється до Департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської обласної державної адміністрації.

Перевезення пасажирів у місті здійснюють 6 приватних підприємців за 10 маршрутами та одна юридична особа – комунальне підприємство «Комбінат благоустрою виконавчого комітету Лебединської міської ради» за одним маршрутом. Забезпечують перевезення на маршрутах 25 одиниць транспорту, з них: 3 – ГАЗ, 6 – автобуси «ПАЗ», 7 – РУТИ, 8 – БАЗ 22154, один автобус ЧАЗ А083.10. Перевізники мають 9 резервних машин.

Протягом І півріччя 2020 року проведено 6 обстежень руху маршрутних таксі по місту, перевірено 38 рейсів. За результатами обстежень проведені три наради з перевізниками.

Станом на 01.07.2020 населення міста обслуговує 376 об’єктів споживчого ринку, у тому числі: 210 магазинів, 26 кіосків, 30 одиниць ресторанного господарства, 84 об`єкти побутового обслуговування, 21 аптека та 5 автозаправних станцій. Одним із вагомих каналів реалізації товарів населенню залишається торгівля на ринку. У місті працює один ринок, який за товарною спеціалізацією належить до змішаних. Загальна кількість торгових місць на ринку становить 577 одиниць.

За І півріччя 2020 року надано консультацію з питань захисту прав споживачів 34 відвідувачам. За результатами проведеної роботи на користь споживачів вирішено 29 питань. За фактами продажу товарів неналежної якості, наданих неякісних послуг, 14 споживачам повернуті кошти в сумі 38,2 тис. гривень, 7 споживачам проведений обмін на інший товар та здійснено чотири гарантійних ремонти із пропорційним зменшенням ціни за товар.

При відділі торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно працює громадська приймальня з питань захисту прав споживачів та ринкового нагляду. Протягом І півріччя 2020 року надано 63 консультацій та роз’яснень із питань дотримання Закону України «Про захист прав споживачів».

На галузь реформування і розвитку житлово-комунального господарства у звітному періоді використано коштів в сумі 8 466,418 тис. гривень, у тому числі: місцевий бюджет – 7 971,918 тис. гривень, власні кошти підприємств – 494,5 тис. гривень.

На благоустрій міста у І півріччі 2020 року використано кошти у сумі 2 600,786 тис. гривень, у тому числі:

1) утримання вулично-дорожньої мережі – надано послуг на суму 1 328, 132 тис. гривень (кошти міського бюджету), а саме:

  • виправлення та заміна окремих бордюрних каменів та поребриків на ділянці загальною довжиною не більше 100 метрів – 5,866 тис. гривень;
  • систематичне очищення покриттів від пилу, сміття, та інших наносів шляхом їх підмітання, вивезення сміття – 872,021 тис. гривень;
  • планування узбіч, укосів, насипів та виїмок доріг без підсипання ґрунту з прибиранням невеликих зсувів – 34,716 тис. гривень;
  • очищення доріг від снігу – 239,986 тис. гривень;
  • підсипка доріг, профілювання ґрунтових доріг – 119,785 тис. гривень;
  • встановлення зупинок громадського транспорту – 10,802 тис. гривень;
  • чистка водостоків та ливневоприймальних колодязів – 2,668 тис. гривень;
  • послуги з дезінфекції доріг, тротуарів, зупинок громадського транспорту – 42,287 тис. гривень.

2) утримання зелених насаджень – фактично виконано послуг на суму 534,553 тис. гривень, із них:

  • зрізка та підрізка засохлих та пошкоджених дерев – 126,695 тис. гривень;
  • прибирання парків, скверів – 90,569 тис. гривень;
  • вивезення сміття – 40,686 тис. гривень;
  • догляд за газонами, квітниками, вивезення сміття – 71 857 тис. гривень;
  • догляд за деревами, підрізка дерев, вивезення сміття – 92,698 тис. гривень;
  • підсипання ґрунту, підсівання газонів – 12,983 тис. гривень;
  • омолоджування старих дерев та кущів, знешкодження омели – 29,175 тис. гривень;
  • видалення трави з узбіч – 69,89 тис. гривень.

3) утримання вуличного освітлення та зовнішніх електромереж – надано послуг на суму 397,729 тис. гривень, у тому числі:

  • заміна електроламп – 48,687 тис. гривень;
  • заміна пошкодженого та застарілого обладнання – 67,623 тис. гривень;
  • ремонт засобів автоматики з керування мережами вуличного освітлення – 20,321 тис. гривень;
  • відшкодування електроенергії на вуличне освітлення – 218,641 тис. гривень;
  • встановлення додаткових ліхтарів на існуючих мережах вуличного освітлення, заміна пошкоджених мереж на вулицях Сумській, Мічуріна, Освіти, Кутузова, провулку Калініченків – 35,404 тис. гривень;
  • ліквідація пошкоджених електромереж, освітлювальної арматури та устаткування – 7,053 тис. гривень.

4) об’єкти благоустрою кладовищ – використано 273,784 тис. гривень, а саме:

  • догляд за надмогильними спорудами – 84,242 тис. гривень;
  • систематичне очищення урн та контейнерів від сміття – 105,665 тис. гривень;
  • усі види утримання зелених насаджень – 57,008 тис. гривень;
  • відновлення і заміна огорож місць поховань – 26,87 тис. гривень.

5) ремонт і фарбування малих архітектурних споруд та пам’ятників, заміна застарілої та пошкодженої державної символіки – використано 11,108 тис. гривень;

6) поточний ремонт шахтних колодязів – 3,445 тис. гривень;

7) ліквідація стихійних звалищ – використано 52,034 тис. гривень.

Водопостачання та водовідведення

За кошти міського бюджету:

  • здійснено перерахунок кошторисної документації проекту будівництва «Будівництво глибоководної свердловини в м. Лебедин Сумської області. Коригування» на суму 4,995 тис. гривень;
  • придбано насосне обладнання для заміни такого, що використало свої технічні можливості на комунальних каналізаційних системах на суму 54,17 тис. гривень. Фінансування заходу здійснено з міського фонду охорони навколишнього природного середовища;
  • проведено експертизу проекту будівництва «Будівництво глибоководної свердловини в м. Лебедин Сумської області. Коригування» на суму 15,236 тис. гривень;
  • виконані роботи з благоустрою об’єкта «Будівництво зовнішньої каналізації житлових будинків № 108, 110 на вулиці Сумська та житлових будинків № 6, 10, 10А на вулиці Дрьоміна, м. Лебедин» на суму 83,926 тис. гривень.

За кошти комунального підприємства «Водоканал виконавчого комітету Лебединської міської ради»:

  • ліквідовано 24 пориви водогону на суму близько 30,0 тис. гривень;
  • здійснено заміну задвижки Ф 150 на центральному водозаборі на суму 4,5 тис. гривень;
  • 10 промивок водогону на суму 19,5 тис. гривень;
  • відновлено освітлення на каналізаційній насосній станції «Черемушки», здійснено поточний ремонт загорожі на суму 2,8 тис. гривень;
  • здійснено ремонт насосного агрегату на насосній станції мікрорайону «Черемушки» на суму 1,5 тис. гривень;
  • відремонтовано насосний агрегат станції підкачки багатоквартирного житлового будинку № 32 на вулиці Тараса Шевченка (заміна реле насосу) на суму 1,5 тис. гривень;
  • здійснено поточний ремонт огорожі та ремонт щитової на каналізаційній насосній станції (тупик Олешнянський) на загальну суму 2,5 тис. гривень;
  • проведено заміну водопровідних мереж на поліетиленову трубу ф50 (12 метрів) на вулиці Кутузова, 15, 17, загальна вартість заходу склала 3,0 тис. гривень;
  • проведено заміну водопровідних мереж на поліетиленову трубу ф100 (4 метри) на вулиці Гастелло, вартість заходу склала 2,0 тис. гривень;
  • придбано матеріалів, потрібних під час ліквідації аварійних ситуацій на міському водогоні на загальну суму 70,0 тис. гривень;
  • придбано дровокол на подрібнювач гілок на загальну суму 166,5 тис. гривень.

За ІІ квартал 2020 року за кошти комунального підприємства «Лебединська житлово-експлуатаційна контора виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено:

  • ремонт покрівлі в будинках на вулицях Тараса Шевченка, 23, 25, 30, 32-А, 36, 39, 49, 61; Героїв Майдану, 24; Лісовій, 30; Калиновій, 32; Петропавлівській, 3; Сумській, 82, 86, 110; Першогвардійській, 6, 38б; Кутузова, 17; площі Волі, 33; провулку Верстатників, 3, 5, 9, 10, на загальну суму 40,0 тис. гривень;
  • профілактика електромереж із заміною електрокабелів, патронів, лампочок, вимикачів, розеток в будинках на вулицях Тараса Шевченка, 17, 18, 19, 20, 21, 25, 30, 32-А, 36, 39, 49, 51, 61, 63а, 80; Сумській, 82, 86, 90, 104, 110; Дрьоміна, 6, 10,10-а; Героїв Майдану, 22, 24; Петропавлівській, 3; Лісовій, 30, 49; Першогвардійській, 38б; Кутузова, 15; Калиновій, 28, 32; Героїв Чорнобиля, 40; Спартака, 59, 61, площі Волі, 25, 27, 33, 34; провулку Верстатників, 2, 3, 4, 5, 9, 10, на загальну суму 10,5 тис. гривень;
  • ремонт водомережі в будинках на вулицях Сумській, 77, 104; Лісовій, 49; Тараса Шевченка, 19, 30, 32а, 61, 63а; Петропавлівській, 3; Спартака, 63; Кутузова, 14, 15; провулку Верстатників, 2, 5, 9; площі Волі 27; на загальну суму 15,0 тис. гривень;
  • ремонт каналізаційних мереж в будинках на вулицях Петропавлівській, 3; Тараса Шевченка, 23, 30, 39, 63а; Першогвардійській, 38б, 100а; площі Волі, 27, на загальну суму 8,0 тис. гривень;.
  • ремонт дитячого майданчику (установка дитячої гірки) біля будинку на вулиці Тараса Шевченка, 25, 61, 63а; провулку Верстатників, 2, 3, на загальну суму 3,0 тис. гривень;
  • ремонт і прочистка вентиляційних каналів у будинках на вулицях Лісовій, 30, 49; Тараса Шевченка, 32а, 36, 61; Сумській, 110; Спартака, 57; Кутузова, 14, 17; Першогвардійській, 38Б, на суму 5,0 тис. гривень;
  • виконані профілактичні роботи в щитових внутрішньо будинкових мереж електропостачання на вулиці Тараса Шевченка 35А, 36, на суму 0,5 тис. гривень;
  • ремонт вікон в будинках на вулиці Тараса Шевченка, 30, 39; Петропавлівській, ,3 на загальну суму 2,0 тис. гривень;
  • ремонт дверей входу в під’їзд та виходу на покрівлю, в підвал в будинках на вулицях Тараса Шевченка, 19, 21, 23, 25, 32а, 39; Героїв Майдану, 22, 24; площі Волі, 27; Петропавлівській, 3; Дрьоміна, 6, 10а; Партизанській, 45б; Спартака, 57; Кутузова, 14; Героїв Чорнобиля, 40; провулку Верстатників, 5, на суму 5,0 тис гривень;
  • ремонт козирка входу в під’їзд будинку на провулку Верстатників, 5, на суму 1,0 тис гривень;
  • ремонт східців під’їзду в будинках на вулиці Тараса Шевченка, 80; площі Волі, 27, на суму 5,0 тис гривень;
  • ремонт під’їздів в будинках на площі Волі, 34; вулицях Спартака, 61; Героїв Чорнобиля, 40, на суму 10,5 тис гривень;
  • ремонт, виготовлення та встановлення нових лавочок біля під’їздів у будинках на вулицях Тараса Шевченка, 25, 30, 61; Петропавлівській, 3; Лісовій, 30; Першогвардійській, 6; Сумській, 104; Кутузова, 15; Калиновій, 30; площі Волі, 27; провулку Верстатників, 2, 3, 5, на суму 9,0 тис гривень;
  • фарбування загальнобудинкового газопроводу в будинках на вулицях Калиновій, 28, 30, 32; Кутузова, 14, 15, 17; Героїв Чорнобиля, 40, на суму 7,0 тис гривень;
  • спилювання аварійних дерев біля будинків на вулицях Тараса Шевченка, 19, 61; Кутузова 15; Калиновій, 28; площі Волі, 27; провулку Верстатників, 5, на суму 2,0 тис. гривень.

За рахунок коштів комунального підприємства «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено наступні заходи:

  • заміна стояка внутрішньобудинкових мереж водопостачання багатоквартирних житлових будинків № 76, 78 на вулиці Гастелло на суму 5,9 тис. гривень;
  • заміна лежака внутрішньо будинкових мереж водопостачання багатоквартирного житлового будинку № 127 на вулиці Гастелло на суму 2,0 тисяч гривень.
  • поточний ремонт стояка внутрішньо будинкових мереж водовідведення багатоквартирних житлових будинків № 200 та № 74 на вулиці Гастелло на загальну суму 1,1 тис. гривень;
  • ремонт вхідних дверей в будинках № 196, 127, 194, 175 на вулиці Гастелло на загальну суму 1,2 тис. гривень;
  • заміна вхідних дверей в будинку № 54А на суму 1,0 тис. гривень;
  • поточний ремонт під’їзду багатоквартирного житлового будинку № 126 на суму 0,5 тис. гривень;
  • обрізка дерев та кущів, косіння трави на суму 5,2 тис. гривень;
  • встановлення та фарбування лавок – 3,2 тис. гривень;
  • поточний ремонт мереж електропостачання, заміна ламп – 6,6 тис. гривень.

Протягом І півріччя 2020 року за кошти комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» виконано наступні роботи:

  • проведено лабораторні вимірювання електрообладнання і заземлюючих пристроїв, вартість робіт склала 10 тис. гривень;
  • закуплено твердого палива 31 м3 (дрова) на суму 23,5 тис. гривень;
  • проведено ремонт і технічне обслуговування теплових установок і теплових мереж, забезпечення необхідним запасом обладнання, запасними частинами та матеріалами в сумі 7,0 тис. гривень.

Утримання та розвиток автомобільних доріг:

  • поточний ремонт дороги на вулиці Першогвардійській окремими ділянками від перехрестя вулиці Першогвардійська та вулиці Волоха до приватної садиби № 98А на вулиці Першогвардійській в місті Лебедині Сумської області. Сума фінансування відповідно до графіку фінансування за укладеним договором склала 1 291,157 тис. гривень;
  • поточний середній ремонт дорожнього покриття, окремими ділянками на вулицях Кобижча, Безимівка, Героїв Чорнобиля, Гастелло міста Лебедина Сумської області. Вартість послуги склала 2 650,453 тис. гривень.
  • Крім того, виготовлено кошторисну документацію на поточний середній ремонт дорожнього покриття на вулиці Першогвардійській окремими ділянками від садиби № 98А до садиби № 69 та від садиби № 79 до перехрестя з вулицею Куликівська. Вартість послуги склала 9,72 тис. гривень.

У І півріччі 2020 року за кошти міського бюджету здійснено відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги комунальному підприємству «Водоканал виконавчого комітету Лебединської міської ради» в сумі 255,0 тис. гривень та надано фінансову підтримку в сумі 500,2 тис. гривень.

За підсумками І півріччя 2020 року освіта має результативні показники: охоплення дітей дошкільною освітою в різних її формах на рівні 96%; у дошкільних навчальних закладах охоплено дошкільною освітою 79%; підключення закладів дошкільної, загальної середньої освіти до мережі Інтернет на 100%; оснащення закладів загальної середньої освіти навчальними комп`ютерними комплексами на 73%. Різними формами дошкільної освіти охоплено 965 дітей, із них 816 – у закладах дошкільної освіти, 5 дітей виховуються в дошкільній групі спеціальної школи-інтернату. Перебуває в консультаційних групах «Разом з мамою» 143 дитини та охоплено соціально-педагогічним патронатом 7 осіб. Показник охоплення дітей різними формами дошкільної освіти у віці від 1 до 6 років становить 96%. На 100 місцях у закладах дошкільної освіти виховується 104 дитини.

Вартість утримання одного вихованця у закладах дошкільної освіти за 5 місяців 2020 року становить 11 984 гривень.

Для підготовки малят до школи у дошкільних навчальних закладах працюють гуртки художньо-естетичного, природничого, інтелектуального, фізкультурно-оздоровчого напряму.

Для відкриття закладів дошкільної освіти в умовах карантину були використані кошти в сумі 149,86 тис. гривень, а саме:

  • 25,920 тис. гривень – для придбання безконтактних термометрів;
  • 38,400 тис. гривень – для придбання антисептику;
  • 18,010 тис. гривень – для придбання медичних рукавичок;
  • 38,000 тис. гривень – на паперові рушники;
  • 29,530 тис. гривень – на придбання контейнерів для утилізації засобів індивідуального захисту.

Станом на 01.07.2020 у закладах освіти міста проведено поточні ремонти на загальну суму 120,0 тис. гривень.

У звітному періоді у загальноосвітніх навчальних закладах навчалось 2 615 учнів, з них: у денних загальноосвітніх навчальних закладах – 2 587 учнів, у Лебединській вечірній (змінній) школі ІІ-ІІІ ступенів – 28 учнів. Відповідно до потреб учнів та батьків було організовано роботу 7 груп продовженого дня, які відвідували 210 учнів.

Фактична середня вартість утримання одного учня у загальноосвітніх закладах освіти міста за 5 місяців 2020 року – 7 113тис. гривень.

На покращення матеріально-технічної бази закладів освіти міста заплановані кошти у розмірі 2 445, 792 тис. гривень (з міського бюджету – 1 531, 093 тис. гривень, з державного бюджету – 914, 699 тис. гривень).

У закладах загальної середньої освіти проводяться поточні ремонти, що включають у себе побілку стін та приміщень, фарбування приміщень, парт, ігрового та спортивного обладнання. Для їх проведення виділено кошти з місцевого бюджету на суму 114,08 тис. гривень.

Уже третій рік поспіль у місті відбувається запровадження концепції «Нова українська школа». Усього на осучаснення навчального простору планується використати кошти у сумі 1 116, 199 тис. гривень. Ця сума включає кошти державного (освітньої субвенції) та місцевого бюджету.

Тривають тендерні процедури щодо закупівель 265 одномісних комплектів (стіл учнівський та стілець), 9 комплектів мультимедійних засобів навчання (інтерактивна дошка, ноутбук, фабрика друку), оновлених дидактичних матеріалів (друковані засоби навчання, моделі, макети, прилади та пристосування).

У 2020 році на проєкт «Нова українська школа» рішенням сесії Сумської обласної ради від 25.03.2020 «Про внесення змін до рішення Сумської обласної ради від 24.01.2020 р.» Про обласний бюджет Сумської області на 2020 рік» здійснено розподіл субвенції для міста Лебедина в сумі 516,2 тис. гривень. На умовах співфінансування рішенням сесії  Лебединської міської ради від 17.12.2019 № 1030-МР «Про міський бюджет м. Лебедина на 2020 рік» спрямовано видатки в сумі 600,0 тис. гривень. У тому числі загального фонду –  300,0 тис. гривень, бюджету розвитку – 300,0 тис. гривень.

Активно впроваджується в закладах освіти інклюзивне навчання. У закладах дошкільної освіти створено 5 інклюзивних груп, у яких здобувають освіту 6 дітей з особливими освітніми потребами, працюють 4 асистенти вихователя. У 4 закладах загальної середньої освіти організовано інклюзивне навчання. У 18 інклюзивних класах освіту здобувають 27 учнів, з якими працюють 16 асистентів учителів. Індивідуальною формою навчання охоплено 0,2% здобувачів освіти (6 учнів). Якісні консультативні та розвитково-корекційні послуги учням з особливими освітніми потребами у місті надає комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Лебединської міської ради Сумської області.

На належному рівні організовано роботу з виявлення, підтримки та розвитку обдарованої учнівської молоді. У ІІІ етапі олімпіад з 13 навчальних предметів взяло участь 28 учасників відповідно до заявлених у квоті. Переможцями III етапу олімпіад у 2020 році від команди міста визначено 10 учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Забезпечення права дітей на здобуття позашкільної освіти в місті у 2019-2020 роках продовжує здійснюватися Лебединською дитячо-юнацькою спортивною школою (2 відділення: легка атлетика та футбол, 175 учнів) та Лебединським центром позашкільної освіти Лебединської міської ради Сумської області, у якому у 2020 році діяли 157 гуртків соціально-гуманітарного, художньо-естетичного, науково-технічного, дослідницько-експериментального, туристсько-краєзнавчого, фізкультурно-спортивного напрямів та школа раннього творчого розвитку дитини «Зернятко», в яких отримували освітні послуги 2 404 вихованці.

У І півріччі 2020 року Лебединський центр позашкільної освіти Лебединської міської ради Сумської області продовжив свою роботу відповідно до річного плану роботи закладу, циклограми проведення обласних заходів для дітей та учнівської молоді, інших нормативних документів, які регламентують діяльність закладу.

На придбання додаткового обладнання та встановлення камер відеоспостереження у 2020 році міським бюджетом міста Лебедина передбачені кошти у сумі 640 тис. гривень, в тому числі 40,0 тис. гривень – кошти отримані як благодійна допомога від товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранспневматика».

Протягом 2020 року виконано роботи (надано послуги) щодо облаштування у приміщенні, що є власністю територіальної громади міста Лебедина, за адресою вулиця Героїв Майдану, 1 серверної та моніторингового центру. Додатково встановлені 11 камер вуличного відеоспостереження, які об’єднані в єдину систему та придбано дві відеокамери вуличного відеоспостереження.

Відділом молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради разом з федераціями з олімпійських та неолімпійських видів спорту, згідно з міським календарем спортивно-масових заходів на І півріччя 2020 року, були проведені спортивні ігри школярів з 3 видів спорту, спартакіади серед учнівської молоді та учнів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з 2 видів спорту. Проведено відкритий Кубок міського голови з панкратіону, де взяло участь 120 спортсменів; Кубок пам’яті Володимира Романенка з футзалу, у якому взяло участь 96 спортсменів та інші.

Протягом звітного періоду на проведення спортивно-масових змагань з міського бюджету використано 5,3 тис. гривень. 

У зв’язку з карантинними обмеженнями робота спортивних закладів міста була призупинена.

Протягом І півріччя 2020 року у місті проведено 7 міських змагань з масових видів спорту. За результатами виступів збірні команди міста брали участь у 2 обласних та 1 всеукраїнському змаганнях. Результати виступів кращих спортсменів міста постійно висвітлювалися на сторінках міських газет та інтернет-видань.

Щодо культурного життя міста, то у звітному періоді відбулися:

  • онлайн-вітання до Міжнародного Дня захисту дітей від учасників вокальної студії «Зорепад» (керівник Станіслав Фоменко) «Сяйте усмішки, сонцем зігріті, миру і щастя всім дітям на світі», челендж від учасників любительського об’єднання «Дивосвіт», «Щасливі долоньки» та зразкового вокального ансамблю «Феєрія» (керівник Олена Червяк), «Яскраві діти Сумщини»;
  • проведені онлайн-вітання до Дня батька, до Дня медичного працівника, музично-літературний калейдоскоп «Родинне коло талантів», відеопрезентація «Чарівна краса вишиванки»;
  • До Дня Конституції України челендж «Читай Конституцію України».

Хореографічний колектив «RoyalDance» Лебединського міського центру культури і дозвілля виконавчого комітету Лебединської міської ради узяв участь у відкритих класифікаційних змаганнях зі спортивно-бального танцю «Stepbystep» та «GOLDEN CUP – 2020».

Ансамбль автентичного співу «Стріла» взяв  участь у обласному Різдвяному гастрономічному фестивалі «Слобожанські смаки» (місто Суми).

У комунальному закладі виконавчого комітету Лебединської міської ради «Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва» відбувся міський фотоконкурс «Я так тебе люблю» та міський конкурс читців, присвячений пам’яті Т.Г.Шевченка «Тарасове слово – душа України».

Учні дитячої школи мистецтв взяли участь у Всеукраїнській онлайн-олімпіаді з теоретичних дисциплін «BERSHAD-QUARANTINEMUSIC-2020», де Інна Бічук (8 клас) та Анастасія Баль (6 клас) посіли призові ІІ місця.

Поділитися