Борги за землю доведеться повертати

Відповідно до статті 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється відповідно до закону. З моменту виникнення права на нерухоме майно у власника майна виникає обов’язок оформити та зареєструвати речове право на відповідну земельну ділянку, розташовану під цим нерухомим майном.

У вівторок, 9 червня, у стінах виконавчого комітету Лебединської міської ради відбулося чергове засідання комісії з визначення розмірів та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам до роботи якої були запрошені 10 суб’єктів господарювання, що завдали збитків міському бюджету на сотні тисяч гривень. Ці підприємці роками активно використовують землю, що знаходиться у власності громади, здійснюють господарську діяльність та отримуючи прибутки, не перераховують до міського бюджету кошти за користування земельними ділянками міста.

Нещодавні зміни до законодавства, нарешті, дали можливість органам місцевого самоврядування зрушити розв’язання цієї проблеми з «мертвої точки» і відшкодувати завдані їм збитки не виходячи за межі правового поля, що раніше здавалося неможливим завдяки прогалинам у законах. Щоправда, згідно з новим законодавством сума збитків, нанесених боржником громаді міста вираховується лише за останні три роки.

До відома запрошених на засідання комісії осіб було доведено інформацію про можливість укласти договір добровільної сплати заборгованості з можливістю розстрочки. У разі не досягнення згоди між сторонами та не відшкодування збитків у тридцятиденний термін, виконавчий комітет Лебединської міської ради буде змушений передати всі матеріали до прокуратури для захисту інтересів громади у суді. У такому випадку винні будуть зобов’язані додатково сплатити всі судові витрати та витрати за юридичні послуги.

Варто зазначити, що внаслідок систематичної роботи у напрямку розв’язання подібних ситуацій до місцевого бюджету вже надійшли перші кошти сплачених збитків від одного з підприємств, розташованих на території міста на суму близько 886 тис. грн.

До прикладу (земельні ділянки на території колишнього автопарку):

Громадянин Б. придбав майно у 2014 році. Протягом останніх трьох років завдав збитків місту на суму близько 73 тисяч гривень.

Громадянин Р. придбав майно у 2014 році. Протягом останніх трьох років користуючись двома земельними ділянками, що знаходяться у власності громади, завдав збитків місту на суми близько 168 тис. грн та 58 тис. грн відповідно.

Громадянин Ф. придбав майно у 2014 році. За останні три роки заборгував громаді близько 36 тис. грн.

Громадянка Ф. придбала майно у 2017 році. За останні три роки заборгувала громаді близько 67 тис. грн

Громадянин В. придбав майно у 2014 році. За останні три роки заборгував громаді близько 8.5 тис. грн

Громадянин М. придбав майно у 2015 році. За останні три роки заборгував громаді близько 35 тис. грн

Громадянин Н. придбав майно у 2014 році. За останні три роки заборгував громаді близько 7.5 тис. грн

Громадянка П. за останні три роки заборгувала громаді близько 5 тис. грн

Громадянка Р. придбала майно у 2014 році. За останні три роки заборгувала громаді близько 11 тис. грн

Громадянка С. придбала майно у 2014 році. За останні три роки заборгувала громаді близько 7 тис. грн

Влада міста продовжує діяти рішуче та наполегливо, щоб не допустити несправедливості стосовно сумлінних платників податків, а також повернути всі кошти, що за законом мають належати громаді Лебедина, щоб спрямувати їх на розвиток міста.

Поділитися