Легалізація заробітної плати і трудових відносин – соціальна захищеність кожного

Важливою темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах», реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати.

Наразі «тіньова заробітна плата» та використання нелегальної робочої сили, на жаль, стала нормою життя. Все це – складові тіньової економіки. Недоліками цих явищ є не тільки недоотримання коштів бюджетами всіх рівнів, а насамперед використання найманої праці без оформлення трудових відносин, що містить в собі багато негативних моментів, і перш за все, це втрата страхового стажу найманого працівника.

Сьогодні працівник не бачить проблеми в отриманні  «тіньової» заробітної плати, так як до кишені надходять «чисті доходи». Коли вони самі надають згоду працювати на таких умовах, тим самим позбавляючи  себе усіх соціальних гарантій.  Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично. Працівник не має  доказів на підтвердження дійного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Зайнятість населення  у тіньовому секторі обмежує можливість реалізації більшості соціальних прав, передбачених законодавством України, а саме: на державний захист від незаконного звільнення, безпечні умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно виплачену легальну заробітну плату, страховий стаж та можливість при досягненні пенсійного віку мати гідне пенсійне забезпечення.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати. Крім того, ухиляння від сплати податків у всіх проявах, у тому числі шляхом використання нелегальної найманої праці, тягне фінансову, адміністративну та кримінальну відповідальність. Шановні роботодавці! Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найманих працівників, виплачуйте і відображайте у звітності реальну заробітну плату.

Шановні громадяни! Вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення на повний робочий день та виплату заробітної плати відповідно до чинного законодавства –  прозоро і чесно, не погоджуйтесь на неповну зайнятість та виплату в «конвертах». Пам’ятайте, що тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним.

Сучасність має зрозуміти, що легалізації заробітної плати альтернатив немає.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *