Роз’яснення про призначення управителів багатоквартирних будинків на території Лебединської міської ради

Повідомляємо, що до введення в дію (01.05.2019 року) нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 01.11.2017 року № 2189-VIII (далі-Закон № 2189-VIII) на законодавчому рівні існувала послуга з утримання будинків та прибудинкових територій, тариф на яку затверджувався органами місцевого самоврядування відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» (далі – Постанова КМУ № 869).

На сьогоднішній день у статті 5 Закону № 2189-VIII визначено новий перелік житлово-комунальних послуг, згідно якого житловою послугою є послуга з управління багатоквартирним будинком. Також внесено зміни в постанову КМУ № 869, на підставі яких виключено Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій. А отже послуги з утримання будинків та прибудинкових територій на законодавчому рівні не передбачено та відповідно органи місцевого самоврядування не мають повноважень щодо встановлення та коригування тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій.

Відповідно до Законів України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII та «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» в Україні відбувається перехід від послуг з утримання будинків та прибудинкових територій до послуг з управління багатоквартирним будинком.

Стаття 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначає форми управління багатоквартирним будинком. Відповідно до частини першої статті 9 цього Закону управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції- об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку). Тобто співвласники багатоквартирного будинку можуть самостійно за рішенням загальних зборів визначитись з обранням одного із способів управління будинком, а саме: самоуправління, управління будинком через управителя, створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) чи асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (АВЖБ).

Відповідно до частини п’ятої статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» у разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом (06.06.2016 року) співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок. Саме тому виконавчим комітетом Лебединської міської ради, відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 13.06.2016 р. № 150 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку», було проведено конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку на території Лебединської міської ради, за результатами якого було визначено переможців конкурсу та відповідно до рішення виконавчого комітету Лебединської міської ради від 03.02.2020 № 27 « Про призначення управителів багатоквартирних будинків на території Лебединської міської ради» призначено комунальне підприємство «Лебединська житлово-експлуатаційна контора виконавчого комітету Лебединської міської ради» та комунальне підприємство «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» виконавчого комітету Лебединської міської ради» управителями багатоквартирних будинків на території Лебединської міської ради.

Частиною другою статті 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII передбачено, що вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування. Ціна послуги з управління багатоквартирним будинком у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах відповідно до Закону України “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку” визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу. Така ціна протягом строку дії договору управління може змінюватися виключно за погодженням сторін з підстав та в порядку, визначених таким договором. Отже, в даному випадку органи місцевого самоврядування (уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя) наділені повноваженнями лише щодо підписання договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від імені співвласників та не здійснюють встановлення цін на послугу з управління багатоквартирним будинком (така ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу).

Інформуємо, що відповідно до частини третьої статті 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII ціна послуги з управління багатоквартирним будинком встановлюється договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком з розрахунку на один квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення, якщо інше не визначено договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, та включає: 1) витрати на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території і поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку відповідно до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, крім витрат на обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги, у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем; 2) винагороду управителю, яка визначається за згодою сторін.

Кошторис витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території розроблений відповідно до Обов’язкового переліку робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27 липня 2018 року № 190.

Кошторис витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території є невід’ємною частиною договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Для отримання завіреної належним чином копії договору Ви можете звернутися до комунального підприємства «Лебединська житлово-експлуатаційна контора виконавчого комітету Лебединської міської ради» та до комунального підприємства «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» виконавчого комітету Лебединської міської ради».

Окремо звертаємо увагу, що співвласники багатоквартирних будинків можуть відмовитися від призначеного управителя та самостійно вирішити питання з управління своїм будником в порядку, встановленому чинним законодавством. У частині п’ятій статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» зазначено, що якщо протягом строку дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеного за результатами конкурсу, співвласники приймуть рішення про зміну форми управління будинком або про обрання іншого управителя, співвласники мають право достроково розірвати договір, попередивши про це управителя, призначеного на конкурсних засадах, не пізніш як за два місяці до дня розірвання договору.

Також наголошуємо на необхідності подачі, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 №109 «Про затвердження Порядку зберігання протоколів зборів співвласників багатоквартирного будинку та розміщення інформації про рішення, прийняті такими зборами», до виконавчого комітету Лебединської міської ради оформленого в установленому порядку протоколу зборів співвласників про прийняте ними рішення щодо відкликання управителя (у т.ч. призначеного), обрання нового управителя, затвердження та зміни умов договору з управителем, про обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *