Під контролем епізоотична ситуація в місті

31 січня у стінах виконавчого комітету Лебединської міської ради відбулося чергове робоче засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Під час роботи члени комісії заслухали інформацію про епізоотичну ситуацію стосовно грипу птиці, африканської чуми свиней, сказу тварин на території нашого міста, а також Сумської області, України та у світі загалом.

За словами начальника Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Олександра Скварчі, останнім часом значно загострилася ситуація щодо грипу птиці на Європейському континенті. Так, у минулому році було зафіксовано 2 спалахи в Болгарії та 2 – у Ростовській області Російської Федерації. Цьогоріч зафіксовані спалахи у птахівничих господарствах Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, Чехії. Деякі з них співпрацюють з українськими птахівничими господарствами щодо поставок молодняку птиці для подальшого вирощування. Останні 8 випадків спалаху грипу птиці в Україні були зафіксовані з листопада 2016 року по квітень 2017 року, а саме: у Херсонській, Одеській, Миколаївській, Тернопільській, Чернівецькій областях серед диких зоопаркових курей, качок, гусей та перелітних птахів.

Станом на 31 січня 2020 року в Україні, відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, зареєстровано випадок загибелі птиці в ПП «Хутір» (с. Бугаків, Немирівського району Вінницької області). Відібрані проби біоматеріалу були дослідженні у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Києва 19.01.2020 і встановлено діагноз на грип птиці.

Згідно з даними, у господарстві ПП «Хутір» утримувалося близько 98 тис. голів птиці яєчного напрямку, яка у кінцевому результаті повинна бути знищена. Наразі, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, проводяться заходи щодо локалізації цього захворювання.

На сьогоднішній день високопатогенний грип птиці залишається одним із основних проблем для світового птахівництва, так як несе великі економічні збитки, які спричиняють унеможливлення торгових відносин світової спільноти окрім втрат від проведених заходів, які передбачають поголівне знищення птиці у вогнищах, значні затрати матеріально-технічних ресурсів і головним аспектом є потенційна небезпека для здоров’я людей.

Також є ризики виникнення нових пандемічних вірусів з непередбачуваними тяжкими наслідками для людства в цілому.

Інфіковані птахи поширюють вірус через слину, носові секреції, фекалії, а також безпосереднього контакту. У більшості випадків люди заражувалися пташиним грипом внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованим птахами, або з поверхнею зараженою виділеннями, секретами від них. Поширення вірусів грипу птиці від однієї хворої людини до іншої буває рідко. Симптоми грипу птиці у людей можуть варіювати від симптомів типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і біль у м’язах) до інфекцій очей, пневмонії, важких респіраторних захворювань. Заходи, які допоможуть уникнути цього захворювання полягають у дотриманні елементарних гігієнічних вимог: мити руки, уникати безпосереднього контакту з птицею, одягати маски.

В Україні не вщухає африканська чума свиней (АЧС). Минулоріч було зафіксовано 53 випадки АЧС, які відбулися у 18 областях країни. Цьогоріч сталося уже 2 спалахи (Рівненська – свійська свиня, Чернігівська області – дикий кабан). В Російській Федерації з початку року виявлено 3 випадки (2 свійські – Ставропольський край, 1 дикий – Калінінградська область), минулоріч – 141 випадок, з яких 79 – серед свійських свиней. Захворювання реєструється у Німеччині, Чехії, Австрії, Румунії, Угорщині. Молдові, Болгарії, країнах Прибалтики як серед свійських так і серед диких свиней. А тому не слід зволікати і оперативно реагувати на загибель свиней, особливо з 4-місячного віку домашніх свиней та диких різного віку.

На сьогодні Сумська регіональна лабораторія має уповноваження та усе необхідне для проведення досліджень на африканську чуму свиней.

В Україні спостерігається зменшення випадків сказу серед тварин. Так, станом на 01 січня 2020 року в Україні зареєстровано 908 випадків сказу, що на 558 менше ніж за аналогічний період 2018 року.

На території Сумської області зафіксовано18 спалахів, захворіло 18 тварин – 5 собак, 8 котів, 4 лисиці та 1 кажан. Станом на 01.01.2020 року залишилось 3 неблагополучних пункти.

Стратегія боротьби зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і передбачає:

  • парентеральну імунізацію (вакцинацію) домашніх тварин, що включає обов’язкову імунізацію всього поголів’я собак – на всій території країни, котів – у зонах стійкого неблагополуччя, сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання; пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин, що здійснюється шляхом обробки території України через розкладання принад з вакциною, в тому числі і за допомогою авіатранспорту;
  • проведення епізоотологічного моніторингу, який здійснюється шляхом епізоотологічного обстеження, своєчасного виявлення спалахів хвороби та аналізу епізоотичної ситуації.

Лабораторне дослідження проводиться при підозрах на сказ у тварин методами, які відповідають міжнародним стандартам.

Сказ є економічним тягарем для усіх країн через високу вартість лікування, діагностики, епідеміологічного нагляду, імунізації тварин і регулювання чисельності популяції диких тварин.

Виходячи із наявної епізоотичної ситуації, вся територія України є зоною стійкого неблагополуччя щодо сказу. Його вогнища реєструються в усіх природно-географічних зонах.

При цьому розрізняють природні осередки сказу, які формуються й підтримуються дикими тваринами та міські осередки сказу, які розповсюджуються головним чином безпритульними неімунізованими собаками і котами.

Останні три випадки захворювання тварин на сказ у Лебедині були зафіксовані у 2018 році на вул. Степна, вул. Кобижча, вул. Боднівка. Станом на сьогодні місто є благополучне по сказу. За 2019 рік щеплено 1874 собак, 1661 котів, 50 голів ВРХ.

У зв’язку із вищевикладеним та з метою стабілізації епізоотичної ситуації на території міста державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Лебединській міській раді вирішила:

  • продовжити виконання попередніх рішень засідань державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Лебединській міській рад щодо своєчасної та ефективної профілактики сказу тварин, недопущення спалахів африканської чуми свиней у спеціалізованих свиногосподарствах та домогосподарствах міста;
  • забезпечити проведення позачергових засідань комісії з обов’язковим залученням керівників: інкубаторно-птахівничих підприємств всіх форм власності, суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живої птиці та представників громадських організацій, на яких розглянути питання проведення протягом 1 кварталу 2020 року позапланових заходів державного ветеринарно- санітарного контролю нагляду на предмет дотримання вимог біобезпеки з метою недопущення поширення збудника грипу птиці на територію області;
  • державній надзвичайній протиепізоотичній комісії при Лебединській міській раді, Лебединській районній раді УТМР, ДП «Лебединський лісгосп», Лебединському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області у випадку виявлення повідомлень про захворювання або загибель птиці терміново повідомляти органи Держпродспоживслужби;
  • забезпечити беззаперечне виконання Плану дій при підозрі захворювання (загиблої) птиці на високопатогенний грип, затверджений наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 24.07.2006 № 60 та виконання Державного плану моніторингу інфекційних хвороб птиці на території Лебединської міської ради на 2020 рік;
  • Лебединській районній раді УТМР, ДП “Лебединський лісгосп”, користувачам мисливських угідь всіх форм власності, Лебединському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, Лебединській районній державній лікарні ветеринарної медицини забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед населення, мисливців щодо профілактики грипу птиці згідно законодавчих та підзаконних актів щодо цього;
  • провести роз’яснювальну роботу щодо ефективності забезпечення ізольованого утримання птиці у приватних господарствах на час міграції дикої перелітної птиці відповідно до наказу Мінагрополітики від 19.12.2006 № 100 «Про затвердження ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах».

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *