Що думають лебединці та гості міста про усиновлення

День усиновлення збігається із днем християнського свята Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, у цей день варто вкотре згадати про те, як важливо дитині зростати та виховуватися у сімейному оточенні. А чи знають лебединці і гості міста, які бувають форми сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування? З цим питанням звернулись до перехожих студенти 531 групи спеціальності «Соціальна робота» КЗ СОР «Лебединський педагогічний коледж ім. А.С.Макаренка».

Варто нагадати, що Сімейним кодексом України, Законами України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» пріоритетом влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначено саме сімейне виховання – усиновлення, встановлення опіки, піклування, передача до  прийомної сім’ї,  дитячого будинку сімейного типу.

Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться в її інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Встановлення опіки та піклування – влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку і захисту їх прав та інтересів.

Передача до прийомної сім’ї – добровільне прийняття за плату сім’єю або окремою особою, яка не перебуває у шлюбі, із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від одного до чотирьох дітей на виховання та для спільного проживання;

Передача до дитячого будинку сімейного типу – прийняття в окрему сім’ю, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, на виховання та для спільного проживання не менш як п’яти дітей-сиріт та/або дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей, включаючи рідних, у такій сім’ї не може перевищувати десяти осіб.

Шановні жителі нашого міста, якщо ви бажаєте створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу Вам необхідно подати заяву та необхідні документи до Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Лебедин, вул. Сумська, 9/а, тел.. (05445) 20909 і дитина стане членом Вашої родини.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *