Працювала спостережна комісія

19 вересня відбулося чергове засідання спостережної комісії, під час якого членами комісії було розглянуто питання стосовно профілактики та стану запобігання злочинності та бездоглядності серед дітей та учнівської молоді у закладах середньої освіти міста.

Як поінформувала членів комісії тимчасово виконуюча обов’язки начальника відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради Тетяна Гримайло, система виховної роботи у навчально-виховних закладах міста спрямована на формування громадянина, патріота; інтелектуально розвинену, духовно і морально зрілу особистість.

Метою проведення профілактичної, превентивної роботи у закладах є ознайомлення неповнолітніх з нормативно-правовими документами, правилами етикету та поведінки учнів. У кожному загальноосвітньому закладі вироблена система правовиховної роботи, яка уособлює в собі дієві заходи щодо попередження злочинності, правопорушень, бродяжництва, насильства в учнівському середовищі. Відповідно до плану роботи загальноосвітніх шкіл проводяться зустрічі з представниками правоохоронних органів під час проведення місячників, декад, тижнів правових знань. Превентивне, профілактичне виховання в загальноосвітніх навчальних закладах включає проведення засідань шкільних рад профілактики, організацію виставок науково-публіцистичної літератури в шкільних бібліотеках, зустрічі з лікарями, працівниками правоохоронних органів, проведення індивідуальної, корекційної роботи з учнівською молоддю. Однією із важливих ланок роботи по попередженню правопорушень є проведення заходів з батьківською громадськістю (профілактичних бесід, загальношкільних та класних батьківських зборів, засідань батьківського університету), метою якого є налагодження взаємопорозуміння батьків і дітей у родині та класному колективі, психологічні індивідуальні консультації з батьками.

Учнівські ради загальноосвітніх шкіл є ініціаторами дієвих профілактичних заходів: проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», «Щоденник», допомога педагогічним колективам у проведенні загальношкільних лінійок, випуск стіннівок на актуальні теми навчального закладу.

У загальноосвітніх закладах №№ 6,5,3,7 викладається курс по Програмі «Рівний-рівному». Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 є опорною по даній програмі. В рамках даного проекту проводяться тренінги, зустрічі за «круглим столом», «Здоровий спосіб життя – успіх буття».

У загальноосвітніх навчальних закладах проведений ряд профілактичних заходів по забезпеченню та охопленню навчальним процесом дітей та учнівську молодь. У 2019-2020 навчальному році всі діти шкільного віку охоплені навчально-виховним процесом у загальноосвітніх навчальних закладах міста. Наразі поновлюється банк даних на дітей, які складають «групу ризику» та виховуються у родинах, які опинилися у складних життєвих умовах. З цими дітьми та їх батьками проводиться превентивна, профілактична робота по запобіганню правопорушень та злочинності. Під час літнього оздоровлення та відпочинку діти цієї категорії відпочивали у пришкільних та профільних таборах закладів загальної середньої освіти. Гуртковою роботою у позанавчальний час охоплено неповнолітніх (гуртки у закладах загальної середньої освіти, гуртки та секції у позашкільних навчальних закладах, гурткові, факультативні заняття із психологами закладів загальної середньої освіти, гуртки та секції закладів у місті).

Питання профілактики злочинності та правопорушень у відділі освіти постійно тримається на контролі.

Також під час засідання комісії була проведена робота з організаці громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів осіб, засуджених до кримінального покарання, не пов’язаного із позбавленням волі.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *