Легалізація зайнятості населення та заробітної плати – основа стабільного майбутнього

Легалізація заробітної плати залишається одним із найактуальніших питань сьогодення. Найважливішими складовими соціально-трудових відносин є порядок працевлаштування, оплата праці, режим, умови праці тощо. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства. Здебільшого проблемні питання щодо легалізації заробітної плати виникають у суб’єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб, коли заробітна плата виплачується найманим працівникам, які не обліковуються у бухгалтерських документах. Багато працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (мінімальну) та неофіційну (значно вищу від мінімальної) зарплату.

Розмір мінімальної заробітної плати на 2019 рік затверджені Законом України “Про Державний бюджет України на 2019 рік” від 23.11.2018 р. N 2629-VIII становить 4173 гривень, тобто розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну норму не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати. А також, при оформлені на роботу працівникам слід пам’ятати, що заробітна плата, яка виплачується у «конвертах»- це тимчасове благо, яке має негативні наслідки, у першу чергу, для самого працівника. Влаштувавшись на роботу неофіційно, працівник має розуміти, що буде позбавлений:

  • гарантованого розміру заробітної плати;
  • соціальних гарантій , передбачених для працівника;
  • права на відпустку, в тому числі, і на відпустку у зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;
  • права на оплату листка тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
  • права на охорону праці та соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві.

Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Він не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

У зв’язку з цим важливою темою є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах», забезпечення гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності-фізичні особи при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо своєчасності  виплати заробітної плати. Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату в «конвертах», або ж нижче мінімального розміру заробітної плати позбавляє їх соціального захисту.

В місті активно працює міська робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, до складу якої входять представники фіскальних органів, органів Пенсійного фонду, Державної служби з питань праці та органів Національної поліції України, яка забезпечує вирішення питань, спрямованих на підвищення рівня оплати праці, дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, питань легалізації виплат заробітної плати та зайнятості населення.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *