Наприкінці липня цього року у місті Ромни зафіксували випадок захворювання на ботулізм. Це перший випадок захворювання на ботулізм у цьому році в Сумській області. Минулого року в області було зафіксовано 3 випадки. Нагадаємо, що ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Та найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.
Тому ще раз наголошуємо:
- не купувати консервовані продукти домашнього приготування;
- не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
- відмовитися від вживання копченої та в’яленої не патраної риби;
- дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;
- піддавати тепловій обробці банки і кришки в обов’язковому порядку;
- зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;
- знищувати «бомбажні» (здуті) банки;
- не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу.
Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Лебединське районне управління ГУ ДПСС в Сумській області.