Стан епізоотичної ситуації на території Лебединської міської ради

Питання стану епізоотичної ситуації на території Лебединської міської ради розглядалося на черговій апаратній нараді під головуванням міського голови Олександра Бакликова. За словами начальника Лебединського районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Олександра Скварчі, державною ветеринарною службою проводиться робота з профілактики та недопущення занесення інфекційних хвороб тварин на територію Лебединської міської ради.

З метою утримання стабільної епізоотичної ситуації та недопущення спалахів інфекційних хвороб тварин та птиці, спеціалістами Держпродспоживслужби забезпечене повне охоплення сприйнятливого поголів’я тварин та птиці профілактичними щепленнями проти гостроінфекційних хвороб. Питання профілактики, занесення та розповсюдження небезпечних інфекційних, захворювань у місті Лебедині та селах Куданівка, Токарі, Олексенкове перебуває на особливому контролі фахівців державної служби району Лебединської міської дільничної лікарні.

На обслуговуванні у господарствах на території міської ради знаходиться велика рогата худоба (ДПТНЗ Лебединське ВПУ – 99 голів, з них корів – 45; КУСОР Лебединський ПНІ- 36 голів, в тому числі 13 голів корів; ПП« Павленко Н.М.» – 80 голів та 40 голів корів), свині (ТОВ «АХ» – 1544 голови; ТОВ «ЗАУЕР» – 1100 голів), коні (ДПТНЗ Лебединське ВПУ лісового господарства – 1 голова; Лебединська ЦРЛ – 1 голова)

У приватному секторі налічується: великої рогатої худоби – 183 голови, з них корів – 61, свиней – 596, коней – 10, дрібної рогатої худоби (вівці, кози) – 155 голів, птиці – 6883 голови.

Основною метою роботи служби ветеринарної медицини за 2019 рік була профілактика таких небезпечних антропозоонозів як сказ, туберкульоз, сибірка, лейкоз, бруцельоз, лептоспіроз та попередження виникнення епізоотій серед поголів’я домашньої птиці на території району. Так, за 2019 рік у приватному секторі Лебединської міської ради досліджено на лейкоз 79 голів великої рогатої худоби, виявлено 3 голови РІД-позитивних. З власниками худоби проведена робота по дотриманню вимог Інструкції з профілактики та оздоровлення тварин від лейкозу, затвердженої наказом Державного комітету ветеринарної медицини від 21.12.2007 № 21 (далі – Інструкція), яка визначає комплекс заходів, основними з яких є: не випасання тварини у загальному стаді та заборону здачі молока. У господарствах міста досліджено в ДПТНЗ Лебединське ВПУ – 65 голів великої рогатої худоби, в тому числі 45 голів корів, КУСОР Лебединський ПНІ – 30 голів, в тому числі 13 голів корів, ПП «Павленко Н.М.» досліджено 41 голова, тому числі 41 голова корів по лейкозу результат негативно.

У господарствах різних форм власності Лебединської міської ради проведені планові профілактичні обстеження поголів’я великої рогатої худоби на туберкульоз (методом алергічних досліджень). За 2019 рік обстежено на туберкульоз в ДПТНЗ Лебединське ВПУ – 65 голів великої рогатої худоби, в тому числі 45 голів корів, КУСОР Лебединський ПНІ – 30 голів, в тому числі 13 голів корів, ПП «Павленко Н.М.» – досліджено 41 голова, тому числі 41 голова корів. У приватному секторі Лебединської міської ради досліджено на туберкульоз 79 голів великої рогатої худоби. Станом на 01.07.2019 на території міської ради не зареєстровано неблагополучних пунктів щодо захворювання на туберкульоз.

Щодо бруцельозу, було досліджено за 2019 рік в ДПТНЗ Лебединське ВПУ – 65 голів великої рогатої худоби, в тому числі 45 голів корів, КУСОР Лебединський ПНІ – 30 голів, в тому числі 13 голів корів, ПП «Павленко Н.М.» досліджено 41 голова, тому числі 41 голова корів. Так за 2019 рік у приватному секторі Лебединської міської ради досліджено на бруцельоз 79 голів великої рогатої худоби згідно Плану протиепізоотичних заходів фахівцями Лебединської міської лікарні ветеринарної медицини проводилися ветеринарно-профілактичні заходи з діагностики цієї хвороби. Реагуючих на захворювання тварин не виявлено.

Під контролем знаходиться питання профілактики грипу птиці. У приватному секторі Лебединської міської ради проведено понад 3000 голів щеплень птиці проти хвороби Ньюкасла.

За 2018 рік у місті було зареєстровано 3 випадки сказу, що було підтверджено експертними висновками Сумської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. Рішеннями державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при голові Лебединської міської ради у неблагополучних пунктах були введені карантинні обмеження, проводився комплекс заходів, затверджених Планами щодо локалізації та ліквідації захворювання. На сьогоднішній день ситуація щодо сказу тварин напружена, але контрольована. З початку року на території міської ради не зареєстровано випадків сказу диких та свійських тварин.

Згідно Плану протиепізоотичних заходів фахівцями Лебединської міської лікарні ветеринарної медицини проводилися ветеринарно-профілактичні заходи. Так за 2018 рік було щеплено проти сказу 1990 собак; 1710 котів, за 2019 рік – 1215 собак; 950 котів; ВРХ – 50 голів (ДПТНЗ Лебединське ВПУ).

Сесією Лебединської районної ради затверджена Програма «Профілактики сказу у Лебединському районі на 2018-2020 роки». У жовтні 2018 року проведено осінню кампанію пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. Ведеться облік чисельності лисиць та планові заходи щодо підтримання оптимальних розмірів їх популяцій.

За 12 місяців 2018 року зареєстровано 83 покуси людей домашніми та дикими тваринами (бродячими собаками 36 чоловік, домашніми собаками 28 чоловік, бродячими котами – 3 чоловіки, домашніми котами -13 чоловік, їжаками – 2 чоловіки та кролем – 1 чоловік). На 15.07.2019 році зареєстровано 33 покуси, із них бродячими собаками – 13 чоловік, домашніми – 17 чоловік, домашніми котами – 2 чоловіки та кроленям 1 чоловік. Серед населення постійно проводиться роз’яснювальна робота про небезпечність сказу для людей і тварин та заходи щодо профілактики та боротьби із захворюванням. У міськрайонній газеті за 2018 рік «Життя Лебединщини» опубліковано 2 статті «Про епізоотичний стан, профілактику та боротьбу зі сказом тварин». Питайня щодо профілактики сказу знаходиться на щоденному контролі.

На виконання наказу №1800-ОД від 19.10.2018 року «Щодо недопущення поширення захворювання тварин на сибірку» було проведено епізоотичне обстеження зареєстрованого (діючого) худобомогильника (1 об’єкт м. Лебедин ТОВ «ЗАУЕР»). Протягом 2019 року було щеплено проти сибірки: в державному секторі – 136 голів ВРХ, коней – 2, у приватному секторі – 79 голів ВРХ, дрібної рогатої худоби – 150 голів, коней- 10.

З метою недопущення розповсюдження інфекційних захворювань на території Лебединської міськради проводиться комплекс лабораторно-діагностичних досліджень на предмет виявлення захворювань на ранніх стадіях розвитку, розроблено і здійснено ветеринарно-санітарні заходи щодо профілактики основних гострозаразних захворювань. Спеціалістами Лебединської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби за 2019 рік виконані діагностичні дослідження для профілактики заразних хвороб тварин на 100%. Завдяки своєчасному виконанню протиепізоотичних заходів, спеціалістами Держпродспоживслужби в Лебединському районі на даний час зберігається стабільна і контрольована епізоотична ситуація.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *