Утримання дитячих і спортивних майданчиків та впровадження програми державних гарантій медичного обслуговування

Питання щодо стану утримання дитячих і спортивних майданчиків у місті Лебедині розглядалося на черговій апаратній нараді при міському голові. Як повідомив начальник управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради Олексій Парфило, у місті споруджено 63 дитячих ігрових майданчиків та 17 спортивних майданчиків (в тому числі 11 у навчальних закладах міста). З метою недопущення дитячого травматизму на території Лебединської міської ради утворено постійнодіючу комісію з обстеження дитячих та спортивних майданчиків. У травні 2019 року комісією були обстежені дитячі та спортивні майданчики нашого міста, про що було складено відповідний акт. Виявлені недоліки усуваються спільними зусиллями комунальних служб та небайдужих громадян. Доглянуті та охайні дитячі майданчики по вулиці Сумська, 83, Сумська, 102, Тараса Шевченка, 34, Калинова, 28; спортивний майданчик по вулиці Сумська, 83.

На сьогодні в управлінні житлово-комунального господарства Лебединської міської ради є декілька звернень від мешканців міста про виділення земельної ділянки для облаштування дитячих майданчиків. Ці звернення ретельно опрацьовуються з метою дотримання всіх санітарно-технічних умов, передбачених чинним законодавством.

Таким чином, подальший розвиток благоустрою міста у розрізі облаштування дитячих та спортивних майданчиків полягає у:

  • недопущенні наявності на майданчиках небезпечних для життя та здоров’я дітей елементів;
  • постійному контролі за станом дитячих майданчиків на території Лебединської міської ради;
  • підтриманні вже існуючих майданчиків у належному санітарному та технічному стані;
  • реагуванні на зауваження містян щодо незадовільного стану тих чи інших елементів дитячих майданчиків;
  • реалізації нестандартних ідей при облаштуванні нових дитячих та спортивних майданчиків. 

Також, на засіданні апаратної наради піднімалося питання щодо стану впровадження програми державних гарантій медичного обслуговування жителів Лебединської міської ради. За інформацією головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської районної ради Владислава Шепіля з метою покращення надання медичної допомоги населенню Лебединська ЦРЛ зареєстрована в медичній інформаційній системі Хелсі.ua. На сьогоднішній день триває заключення договорів між населенням міста та району із сімейними лікарями щодо надання первинної медичної допомоги. Станом на 01.06.2019 року було заключено 36 654 договорів щодо надання медичної допомоги на первинному рівні, сімейними лікарями амбулаторії загальної практики сімейної медицини міста Лебедина заключено 27 251 договорів, з них 9 403 – мешканці сільської місцевості.

При АЗПСМ м.Лебедин створений кабінет невідкладної медичної допомоги з цілодобовим чергуванням для надання медичної допомоги населенню. Медичною допомогою охоплено 100% території Лебединського району. Лікарі ЗПСМ стовідсотково забезпечені комп’ютерною технікою, всі АЗПСМ мають доступ до мережі Інтернет.

Проведене реформування первинної медичної допомоги дало можливість впровадити систему виписування електронних рецептів по програмі «Доступні ліки»,  підвищити заробітну плату лікарям та медичним сестрам ЗПСМ та зменшити витрати на утримання мережі закладів, які надають первинну медичну допомогу. На сьогодні всі поточні видатки (крім оплати енергоносіїв) по первинній медичній допомозі здійснюються за рахунок коштів, отриманих від НЦЗУ.

У рамках проведення медичної реформи на 2019 рік передбачено запровадити систему електронної реєстратури, що дасть можливість позбавитися черг пацієнтів до лікарів, оптимізувати роботу лікаря та іншого медичного персоналу. Для організації системи електронної реєстратури в наявності комп’ютерна техніка, здійснюється навчання медичного персоналу та проводиться робота по впровадженню програмного забезпечення.  Також планується придбання телемедичного обладнання для АЗПСМ деяких сіл району.

Багатопрофільна стаціонарна допомога надається Комунальним некомерційним підприємством «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської районної ради стаціонаром на 162 ліжка та поліклінікою на 613 відвідувань за зміну. Основними етапами впровадження реформи вторинної ланки у 2010 році є впровадження електронних медичних карток та електронних лікарняних листків, робота поліклінічних відділень за принципом кошти за пацієнтом і розширення медичних послуг на обстеження.

Планом використання бюджетних коштів на 2019 рік передбачено всього 44 668,1 тис.грн., в тому числі кошти медичної субвенції – 32 498,8 тис.грн., додаткова медична дотація – 2 880,0 тис.грн, кошти районного бюджету – 9 289,3 тис.грн. Орієнтовний план використання бюджетних коштів на 2020 рік складатиме 50 030,0 тис.грн.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *