Володимир Ільченко: «Присутність»

В Лебединському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва – нова цікава виставка. 17 травня місцевій громадськості свої роботи презентував молодий сумський художник Володимир Ільченко. Його виставка «Присутність» присвячена Міжнародному дню музеїв, що відзначається в Україні 18 травня.

Володимир Ільченко – починаючий сумський художник, на полотнах якого можна побачити розмаїття неймовірних світів… Наповнені символами та прихованим змістом, його роботи привертають увагу вишуканістю та досконалим виконанням. Живопис Ільченка приваблює одночасно і своєю простотою, і довершеністю.

Народився Володимир Ільченко у 1985 році в місті Суми. Закінчив Сумський державний педагогічний університет ім. А.С Макаренка. Є учасником та ініціатором багатьох мистецьких проектів та пленерів у різних містах України, зокрема автором стріт-арт об’єктів у Сумах та Харкові.

Та вирізнялася виставка не лише оригінальністю самих робіт, а й порядком її відкриття, що розпочався не у виставковому залі, а на подвір’ї, перед будівлею музею. Саме там, гостей вернісажу зустрічав духовий оркестр Лебединської дитячої школи мистецтв (керівник Володимир Лисак). Марші, композиції українських і зарубіжних класиків, а також добре знані мелодії стали одночасно і подарунком музейникам до свята, а також запрошенням для лебединців завітати на виставку Володимира Ільченка.

Привітати музей та його працівників зі святом, а художника із лебединським дебютом, до музею прийшло чимало гостей, відвідувачів та любителів мистецтва. Теплі слова вдячності за роботу та відданість своїй справі адресувала учасникам заходу заступник міського голови Олена Кірєєва. Вона також вручила Володимиру Ільченку подяку міського голови Олександра Бакликова «за вірне служіння мистецтву, талант і невтомний творчий пошук, а також  з нагоди відкриття  персональної виставки в Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва».

Під музику духового оркестру, виставковий зал швидко наповнювався гостями та відвідувачами. Атмосфера на виставці нагадувала зустріч друзів або ж великої родини, де всі говорили, переважно, про одне – картини. Розпочалася офіційна частина без зайвих промов, а з розповіді Володимира Ільченка про свою творчість. Розшифрував він і назву виставки. «Присутність» в його розумінні – це мистецький діалог між автором, глядачами та Богом, чия присутність є не лише в образах природи на полотні, а й в кожному із нас.

Відзначили гості вернісажу й глибокий філососький зміст у роботах художника, хоча сам автор говорить, що просто малює без сильного смислового навантаження. Його надихають кольори, емоції та твори закарпатських майстрів: Йосипа Бокшая, Золтана Шолтеса, Андрія Коцки та інших.

Всього ж в експозиції виставки представлені 24 живописні роботи різних розмірів та форматів: від відносно, невеликих до масштабних. Вони естетичні, витончені, гармонійні, цілісні, легкі, життєві та наповнені яскравими фарбами.  Кольори,  переважно, світлі, сонячні і теплі. На них чітко промальовані контури та лінії. Всі роботи представлені в стилі стародавнього декоративного малярства. Створені вони протягом останніх кількох років. Об’єднує їх прагнення автора до гармонії з оточуючим світом, відтворення настрою та емоцій на полотні.

Перші гості вернісажу, серед яких – учні 9-го класу Лебединської СШ №7 (кл. керівник Оксана Бубон), шанувальники мистецтва та, навіть, гості з Бельгії були приємно вражені своєрідністю і багатогранністю образних і кольорових рішень.  Хтось із гостей більше сприймав саме кольорову гаму та говорив, що роботи неймовірно яскраві, хтось шукав приховані деталі, хтось відзначав особливий стиль художника, учні ж порівнювали їх з роботами знайомих.

Представники громадської організації «Мистецька платформа Лебедина» Іван Мальцев та Валентина Коверга відзначили, що картини Ільченка випромінюють позитив, вони радість для ока та душі. Твори абстрактні та конкретні одночасно, і через них можна відчути, як художник дарує кожному з нас світове цвітіння чарівних мистецьких образів.

Унікальний світ символів відзначила в роботах художника й учениця СШ №7 Анастасія Цебро, яка також виступила в ролі перекладача на англійську мову для гостей з Бельгії.

Триватиме виставка «Присутність» Володимира Ільченка до 30 червня 2019 року. Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва знаходиться за адресою: пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Графік роботи: вт.-пт.: з 08:00 до 17:15, сб. з 08:00 до 16:00. Вихідні: неділя та понеділок. Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *