Видатні особистості і Лебедин: Іван Веніамінович Каргель

Цьогоріч виповнюється 170-та річниця з дня народження авторитетного релігійного діяча, письменника, богослова, публіциста, місіонера, благодійника Івана Веніаміновича Каргеля. Ім’я Івана Веніаміновича пов’язане безпосередньо з самим Лебедином, так як він проживав і займався активною громадською, благодійницькою діяльністю у нашому місті.

Каргель Іван Веніамінович (ім’я при народженні – Johann Gottlieb Kargel) – визначний християнський письменник, благодійник, місіонер, один із найбільш видатних теологів євангельсько-баптистського руху. Громадська і проповідницька діяльність Івана Каргеля нерозривно пов’язана з Україною: Одеса, Харків Житомирщина, Сумщина… Останні 17 років його життя нерозривно пов’язані із Сумщиною, передусім – з Лебедином та його околицями. У 1920-30-ті рр. Іван Веніамінович працював у Сумах, селі Миколаївка, Лебедині та селі Бережки (Токарі), здійснюючи активну проповідницьку, освітню та благодійну діяльність.

Можна із впевненістю стверджувати, що Іван Каргель, незважаючи на складні умови радянської дійсності (адже неодноразово був арештований за звинуваченням у антирадянській агітації), користувався величезною повагою серед лебединців та слугував справжнім прикладом християнського подвижництва.

У свої 50 років Іван Веніамінович був не просто відомим, а знаменитим проповідником , місіонером і вчителем, бажаним гостем в будь-якій громаді.

З 1929 р. Іван Каргель живе у Лебедині. На жаль, знайшлися люди, які стали претендувати на будинок, де проживав Іван Веніамінович,  а потім і зовсім продали його під знесення. Івана Веніамінович смиренно поступився, сказавши, що Отець Небесний не залишить його. Люблячі брати допомогли родині Івана Каргеля переїхати у село Бережки (нині Токарі), де також існувала громада євангельських християн. Іван Веніамінович з двома дочками оселився в будиночку біля соснового лісу на березі ріки Псел, за сорок кілометрів від Лебедина.

Під впливом настанов Івана Веніаміновича життя багатьох місцевих мешканців оновилося, наповнилося новим змістом. За пропозицією Івана Веніаміновича при церкві були організовані півторамісячні біблійні курси куди приходило чимало людей і з інших церков. А дочка Івана Каргеля – Олена Іванівна проводила одночасно заняття і з малограмотними, чому вони були особливо раді.

У 1937 р. Іван Каргель був заарештований за звинуваченням у антирадянській агітації, але незабаром його відпустили з Сумської в’язниці за станом здоров`я, але фактично – помирати. Останнім дні свого життя Іван Каргель жив на самоті, оскільки його дочки теж були арештовані.

Іван Каргель помер 23 листопада 1937 року у віці 88 років. На його надгробку на Троїцькому кладовищі міста Лебедина викарбувані слова: «Подвигом добрым я подвизался, течение совершил, веру сохранил».

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *