Виставка Віталія Панасенка в художньому музеї

Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва 27 березня презентував першу персональну виставку молодого лебединського художника – Віталія Панасенка.

Віталій Панасенко (нар. 1990 р.) родом з села Токарі Лебединського району Сумської області. Закінчив Гадяцьке училище культури і мистецтва ім. І.П.Котляревського та Сумський педагогічний університет ім. А.С.Макаренка. Викладачі з фаху: Н.М. Кохан, О.В. Садовський, О.В. Жулінський, О.Г. Прокопчук, І.Ю. Швачунов, Г.О. Кисіль та інші, що прищепили починаючому художнику любов до мистецтва.

Мав персональні та групові виставки в місті Суми. Та творча особистість Віталія Панасенка багатогранна. Крім живопису, він займається також комп’ютерною графікою, дизайном, писанкарством та аплікацією з соломки.

Працює художник у різних жанрах, та все ж перевагу надає пейзажу й малюванню з натури, щоб максимально повно передавати настрій навколишньої дійсності. Серед його робіт – портрети рідних і друзів, натюрморти, улюблені українські мотиви та рідні серцю Лебединщина й село Токарі. Колорит робіт – емоційний, з яскравими, теплими тонами, подекуди з різкими кольоровими акцентами. У творах домінує весняна і літня пори року.

Виставка також – своєрідний звіт за останні 5 років мистецької діяльності. «Ці картини – це мій життєпис. Мене надихали усі ті події, які відбуваються в моєму житті», – говорить художник.

Всього в експозиції 23 живописних і графічних робіт, 9 писанок з іконостасами, виконані класичною технікою з використанням гарячого воску та портрет соломкою Тараса Шевченка.

Та попри таке різноманіття представлених технік та жанрів, Віталій Панасенко все ж тяжіє до натурного письма. Він прекрасно відчуває композицію й відтворює побачене. В його роботах відчувається дух того місця, де він малює, – відзначає куратор виставки Лілія Єфремова.

Виставка зібрала велику кількість шанувальників художньої творчості, митців та громадськості міста. Своє захоплення роботами Віталія Панасенка висловила й перший заступник міського голови Ольга Зікєєва. Вона також передала художнику подяку від міського голови Олександра Бакликова «за вірне служіння мистецтву, талант і невтомний творчий пошук, а також  з нагоди відкриття  персональної виставки в Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва».

Своє захоплення виставкою висловили й присутні на вернісажі голова громадської організації «Мистецька платформа Лебедина» Іван Мальцев, представники міської громадської ради, а також учні 7-го класу Лебединської СШ №7. Вони мали можливість не тільки оглянути роботи Віталія Панасенка, але й у невимушеній атмосфері поспілкуватися з художником, поділитися безпосередніми враженнями від його творів, збагатити свої знання із сучасного мистецького процесу в Україні.

Підтримали художника також його рідні та близькі. Зокрема, наречена Анна Бойко, сестра та батько.

Загалом виставка видалась досить цікавою, теплою, велелюдною, творчою. Ліричного характеру їй додав «Меланхолійний вальс» Богдана Фільца у виконанні учениці дитячої школи мистецтв Анастасії Андрєєвої (керівник Наталія Волкова).

Триватиме виставка Віталія Панасенка до 30 квітня 2019 року. Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва знаходиться за адресою: пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Графік роботи: вт.-пт.: з 08:00 до 17:15, сб. з 08:00 до 16:00. Вихідні: неділя та понеділок. Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org/

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *