Чому дорослим треба вакцинуватись проти дифтерії і правця

Вакцинація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а і дорослим. Чому і як часто треба проходити ревакцинацію і що треба знати про дифтерію і правець?

Імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин — ревакцинація. До цих захворювань відносяться дифтерія і правець.

За 2018 рік в Україні зареєстровано 9 випадків захворювання на дифтерію (серед них 3 дітей та 6 дорослих) та 17 випадків захворювання на правець (5 дітей та 12 дорослих). Єдиний надійний захист від цих хвороб – вакцинація. Вчасно зроблене щеплення допоможе сформувати імунітет та захистити від смертельно небезпечних захворювань.

Діти отримують щеплення в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 16 років, а дорослі – кожні 10 років. Такий інтервал у дорослому віці зумовлений тим, що імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років.

Тож першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять у віці 26 років. Такі щеплення в лікарні проводять безоплатно. Якщо в дитинстві не вакцинувалися або невідомо, вакциновані чи ні, варто негайно отримати необхідний захист від цих небезпечних хвороб!

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом.

Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, від дії якого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Внаслідок дифтерії може виникнути блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, легенева інфекція (дихальна недостатність або пневмонія).

Правець  – це захворювання, що передається при контакті зі спорами збудника правця, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Можна інфікуватися правцем при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається. Обробка рани антисептиками не може знешкодити бактерії.

При захворюванні на правець з’являються такі симптоми, як спазми м’язів обличчя, зокрема – стиснення щелеп, “витріщання” очей; судоми м’язів спини, болісна напруга у всьому тілі; проблеми з ковтанням, неконтрольоване скорочення мускулатури голосових зв’язок, ускладнення дихання; головний біль; лихоманка та надмірне потовиділення; зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття; ламкість кісток. Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження.

За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі – від 10 до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини і її загального стану здоров’я.

Щоб попередити виникнення захворювання правцем необхідно проводити вакцинацію кожні 10 років та при травмах обов’язково звертайтеся за медичною допомогою.

Помічник лікаря-епідеміолога Каріна Батютенко.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *