Підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасниками було розглянуто питання підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання учнів 11 класів шкіл міста.

За словами тимчасово виконучого обов’язки начальника відділу освіти Тетяни Гримайло. з метою забезпечення якісної підготовки та організованої участі учнів 11-го класу в зовнішньому незалежному оцінюванні 2019 року у 2018/2019 навчальному році відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради було здійснено ряд організаційних та методичних заходів.

У вересні 2018 року за результатами, наданими Харківським регіональним центром оцінювання якості освіти, міським методичним кабінетом був здійснений аналіз участі учнів закладів освіти міста у зовнішньому незалежному оцінюванні 2018 року по кожному навчальному закладу. Отримані моніторингові висновки були надані директорам шкіл та керівникам міських методичних об’єднань вчителів для використання у подальшій практичній діяльності з корекційною метою щодо вибору прийомів та методів роботи по якісній підготовці учнів до ЗНО.

Вчителі-предметники закладів освіти міста брали активну участь у різних формах методичних заходів, які були організовані Сумським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти (жовтень-березень). Зокрема, у 2019 році учителі фізики брали участь у роботі методичного порадника, який був проведений методистом СОІППО Карпушою В.М. (19.02. 2019); для вчителів географії такий захід був проведений 12.03.2019 методистом СОІППО Поповим В.Д. Вчителі біології, української мови та літератури взяли участь у семінарі щодо особливостей підготовки учнів до ЗНО, який проводили представники Міністерства освіти і науки України у м. Суми (17.03.2019).

З метою якісної підготовки до ЗНО-2019 міським методичним кабінетом було організовано та здійснено:

  • створено банк даних відповідальних за формування комплектів реєстраційних документів випускників;
  • ознайомлено з планом підготовки до ЗНО-2019 заступників директорів шкіл;
  • розміщено інформацію про особливості ЗНО-2019 на сайтах відділу та закладів освіти (інформація оновлюється);
  • проінформовано випускників загальноосвітніх навчальних закладів про особливості проведення ЗНО – 2019 та терміни його проведення;
  • здійснено профорієнтаційну роботу щодо участі учнів у пробному ЗНО та он-лайн тестуваннях з різних предметів;
  • проведено спільні збори батьків та учнів 11-х класів з використанням уніфікованої презентації з питань участі випускників у ЗНО – 2019;
  • перевірено наявність у випускників паспортів, які є обов’язковим атрибутом для участі у ЗНО – 2019;
  • оформлено та поновлено у закладах загальної середньої освіти інформаційні куточки «ЗНО – 2019»;
  • проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з вчителями – предметниками щодо ознайомлення з нормативно-правовою базою проведення ЗНО-2019 року;
  • проведено контрольні роботи для вчителів у формі закритих тестових завдань формату ЗНО 2015 – 2018 рр;
  • практичними психологами розроблені методичні рекомендації для педагогічних працівників, учнів та їх батьків щодо підвищення рівня психологічної готовності до складання ЗНО, проводяться психологічні тренінги, спрямовані на зняття психологічної напруги у випускників перед участю у ЗНО; регулярно здійснюються співбесіди з учнями, що мають високий рівень тривожності, учнями з проблемних родин, випускниками з низьким рівнем мотивації;
  • учителями-предметниками проводяться групові та індивідуальні заняття для випускників старшої школи з предметів, які учні обрали для здачі ЗНО;
  • проведено уроки інформатики у всіх навчальних закладах III ступеню міста щодо реєстрації на ЗНО-2019.

По тому, як надходила інформація від Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, на сайті відділу освіти оновлювалася інформація у розділі «ЗНО».

Під час методичних візитів з вивчення стану викладання предметів до закладів загальної середньої освіти було здійснено анкетування учнів щодо виявлення рівня обізнаності учнів з особливостями проведення тестування та визначення рівня якості їх підготовки до здачі ЗНО-2019. У всіх вчителів – предметників наявні програми, характеристики сертифікаційних робіт з предметів, методичні рекомендації до проведення уроків інформатики та збірники тестових завдань щодо підготовки учнів до ЗНО-2019.

Відділом освіти був проведений моніторинг рівня знань учнів 11 класів з предметів, які вони орієнтовно будуть обирати. За наслідком моніторингу проведено нараду керівників (24.01.2019), всі заклади загальної середньої освіти ознайомлені з довідкою за результатами моніторингу, питання якості підготовки обговорені на засіданнях фахових методичних об’єднань. У березні 2019 року буде проведено повторний моніторинг з наданням відповідних рекомендацій.

До участі у пробному ЗНО було зареєстровано та взяли участь 60% випускників 11 -х класів. Для проходження зовнішнього незалежного оцінювання у 2019 році зареєструвалося 90 випускників 11-х класів (100%). До 25.03.2019 випускники можуть змінити свій вибір щодо предметів, які вони будуть здавати. На сьогодні 90 учнів зареєстровано на українську мову, 40 – математику, 69 – історію, 3 – фізику, 1 – хімію, 30 – англійську мову, 31 – біологію, 19 – географію.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *