Суспільно-політична ситуація у місті з початку року

Питання стосовно суспільно-політичної ситуації у місті було розглянуто сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим. За  словами начальника відділу з питань внутрішньої політики Ольги Лахтар, виконавчий комітет Лебединської міської ради приділяє значну увагу збереженню стабільної суспільно-політичної ситуації у місті. Пріоритетом у цьому напрямку роботи є налагодження конструктивної взаємодії з місцевими осередками політичних партій та громадських організацій для забезпечення прав і свобод громадян, задоволення їх політичних, соціальних, культурних та інших інтересів, сприяння виконанню статутних завдань цих об’єднань, створення умов для ефективної реалізації громадянами своїх конституційних прав.

Станом на 01.03.2019 року у місті зареєстровано 80 міських осередків політичних партій, 27 міських громадських організацій, 4 благодійні організації та 15 релігійних громад.

З початку 2019 року суспільно-політична ситуація у місті характеризувалася підвищеною активністю політичних сил, що, зокрема, пов’язано із майбутніми виборами Президента України 31 березня та проведенням передвиборчої агітації за кандидатів на пост Президента України.

Повідомлення про розміщення наметів для проведення агітаційно-інформаційної кампанії надходили до виконавчого комітету від таких міських осередків політичних партій як «Народний фронт», «Національний корпус», «Об’єднання Самопоміч», «Солідарність», надходили повідомлення також про проведення агітаційно-інформаційної кампанії з метою підтримки кандидата у Президенти Анатолія Гриценка, а також повідомлення про встановлення інформаційних наметів щодо пдітримки кандидата у Президенти Юлії Тимошенко.

З початку року виконавчим комітетом погоджено проведення 3 масових заходів, ініційованих як представниками політичних сил, так і представниками інститутів громадянського суспільства. Це були:

  • 31 січня – за повідомленням організаторів, мирне зібрання у зв’язку із зустріччю з народними депутатами Верховної Ради України від ВО «Батьківщина» на чолі з її головою Юлією Тимошенко;
  • 12 лютого – за повідомленням організаторів, захід з метою передвиборчої агітації за кандидата на пост Президента України Олега Ляшка.
  • 17 лютого – захід, організований громадською організацією «ЛАВА», присвячений 30-тій річниці виведення Радянських військ з Афганістатну.

Відповідно до отриманих заяв, відділом з питань внутрішньої політики виконавчого комітету Лебединської міської ради вжито заходів щодо сприяння названим акціям: повідомлено Лебединське відділення поліції ГУНП в Сумській області для забезпечення охорони громадського порядку. Всі заходи пройшли мирно, фактів порушення громадського спокою не фіксувалося.

Серед 27 міських громадських організацій найбільш активними є: громадська організація «Місто 2.0», громадська організація Лебединське об’єднання воїнів АТО «Патріот», молодіжні волонтерські організації «Пульс» і «Червоні вітрила», громадська організація «Товариство сприяння Збройним Силам України та військово-морського флоту «Цивільний корпус «Азов», також громадська організація «Союз Чорнобиль України». Варто відзначити і активність молодої громадської організації «Switch on».

Дії влади міста спрямовані на тісну співпрацю та ведення постійного діалогу з представниками усіх політичних партій, громадських організацій та релігійних громад, впровадження заходів щодо консолідації та попередження проблем, що можуть мати деструктивний вплив на ситуацію. З цією метою з початку 2019 року відбулося 1 засідання громадської ради, що діє при виконавчому комітеті.

Важливою складовою суспільно-політичної ситуації в місті є суспільні настрої населення. З початку року суспільні настрої лебединців формувалися під впливом комплексної дії політичних, економічних та соціальних факторів. Серед політичних факторів визначальною рисою суспільних настроїв залишається криза довіри до органів державної влади і правопорядку. Сьогодні діяльність керівників різних рівнів оцінюється досить критично. Серед громадських очікувань (суспільних запитів) актуальними є:

  • чесні вибори Президента України 31 березня;
  • врегулювання конфлікту на Сході країни, адже суспільство втомилося від війни;
  • забезпечення політичної стабільності та цілісності країни шляхом суспільного діалогу, попередження хаосу і ескалації екстремізму;
  • припинення політики «затягування пасків», попередження подальшого зниження рівня життя населення;
  • реальне зменшення корупції та підвищення ефективності інститутів влади.

Щодо оцінок міської влади, то серед лебединців залишається досить високим інтерес до роботи міської ради. Значні надії на зміни покладають представники молодого покоління.

Проте, значним залишається і кількість невдоволених громадян, які активно критикують практичні кроки міської влади в окремих сферах суспільного життя. Зокрема, у житлово-комунальній сфері, економіці, тощо. Разом з цим, населенням міста були схвалені практичні дії міської влади щодо ремонту дорожнього покриття, виконання робіт з благоустрою, закупки комунальної техніки, капітального ремонту закладів освіти, проведення культурно-масових заходів.

Надзвичайно важливою групою факторів впливу на настрої городян залишаються економічні чинники. Адже, якщо аналізувати головні показники стану економіки в країні загалом, що також впливає на суспільні настрої лебединців зокрема, то простежуються окремі тенденції, які мають негативний вплив. Це, насамперед:

  • досить невисокий рівень економічного зростання;
  • зростання цін на продукти харчування і ліки;
  • високий рівень безробіття;
  • високі тарифи на газ та електроенергію.

З огляду на те, що суспільні настрої громадян визначаються, виходячи із суб’єктивної оцінки громадянами явищ, процесів і змін, які відбуваються не тільки у Лебедині, а і в державі загалом, самооцінки власного матеріального стану тощо, можна прогнозувати деяке розчарування окремих груп громадян економічною політикою Уряду, відсутністю реальних показників анонсованих структурних реформ (зокрема, у фінансовій, податковій сфері, правоохоронних органах). Загалом можна констатувати, що ситуація на загальноукраїнському рівні, взаємовідносини у вищих структурах влади, а також названі вище процеси в економіці та суспільному житті є ключовими факторами формування суспільно-політичної ситуації на території Лебединської міської ради. При цьому, громадсько-політичне життя міста, переважно, відображає загальнодержавні тенденції та процеси, але й має свої регіональні особливості. Суспільні настрої в місті – адекватні наявній розстановці політичних сил в області і державі.

Також під час апаратної наради міський голова звернув увагу комунальників на стан благоустрою території міста, зокрема, стосовно надлишку піску на дорогах, який має бути прибраний, як тільки дозволять погодні умови.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *