У Лебедині вшанували пам’ять Кобзаря

Сьогодні виповнюється 205 років з дня народження Тараса Шевченка, українського поета, художника, мислителя. Пророче слово й життєвий подвиг Тараса Шевченка завжди будили розум і душу, спонукали вимірювати власні слова і вчинки з позиції особистої відповідальності. Його доля нерозривно пов’язана з історією і сьогоденням українського народу, його боротьбою за незалежність, суверенність і єдність України.

З нагоди 205-ої річниці від дня народження Великого Кобзаря представники влади і громадськості міста під час церемонії покладання квітів вшанували пам’ять великого поета, художника, мислителя.

У світовій літературі ім’я Тараса Шевченка стоїть в одному ряду з іменами таких видатних поетів, як Джорд Байрон, Вольфганг Гете, Діонісій Соломос, Олександр Пушкін. Його талант проявився у написанні поезій та прози українською та російською мовами, художній та графічній творчості, громадській діяльності, філософії, політиці, фольклористиці.

Тарас Шевченко почав писати вірші у другій половині 30-х років XIX століття. У 1840 р. у Петербурзі вийшла перша збірка його поезій “Кобзар”, у 1845 р. — героїчно-романтична поема “Гайдамаки”. В 1843—1845 роках написав цикл поезій “Три літа” (центральним твором якого є “Сон”), поему “Кавказ”, послання “І мертвим і живим…”, поезії “Чигирине, Чигирине”, “Великий льох”, “Стоїть в селі Суботові” та ін., в яких гостро виступив проти соціально-національного гноблення українського народу. В ув’язненні писав вірші, які згодом об’єднав у цикл “В казематі”. У 1854—1858 роках написав російською мовою повісті “Музикант”, “Художник”, “Нещасний”, “Капітанша”, “Близнята”. Останніми прозовими творами Тараса Шевченка є повість “Прогулянка з задоволенням і не без моралі” (1856—1858) та щоденникові записи “Журнал”. В Україні у 1859 р. написав низку високих зразків інтимної та пейзажної лірики. Кілька його творів цього періоду опубліковано в журналі “Основа” та альманасі “Хата”.

Ім’я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам’ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім’ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім’я видатного сина українського народу — Тараса Шевченка.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *