Стан реалізації державної політики у сфері міграції на території міста

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасниками було розглянуто питання стану реалізації державної політики у сфері міграції на території Лебединської міської ради. Як повідомила присутнім начальник Лебединського відділу Управління Державної міграційної служби України в Сумській області Людмила Ольвач, основними завданнями відділу є реалізація державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), зокрема, протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, паспортизації та реєстрації, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, забезпечити чітке виконання СОП та методичних рекомендації, розроблених ДМС України.

Відділ узагальнює практику застосування законодавства на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правових актів та в установленому порядку подає їх на розгляд до Управління. Проводить аналіз міграційної ситуації, проблем біженців та інших категорій мігрантів, розробляє поточні та довгострокові прогнози із зазначених питань. Здійснює у межах своєї компетенції провадження з питань прийняття/припинення громадянства України та подає відповідні документи до Управління для прийняття рішення, а також забезпечує виконання рішень Президента України з питань громадянства.

Приймає від іноземців та осіб без громадянства заяви щодо встановлення належності до громадянства України, оформлення набуття громадянства України та їх скасування.

Здійснює роботу з прийняття від іноземців та осіб без громадянства заяв про оформлення та обмін посвідки на тимчасове проживання, посвідки на постійне проживання, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон. Приймає рішення про відмову в оформленні або видачі посвідки на тимчасове проживання та посвідки на постійне проживання, готує рішення про скасування зазначених документів.

Формує та направляє для розгляду матеріали щодо оформлення іноземцям та особам без громадянства документів для тимчасового перебування або постійного проживання в Україні. Приймає від іноземців та осіб без громадянства заяви щодо оформлення дозволу на імміграцію та здійснює видачу посвідки на тимчасове та постійне проживання в Україні. Здійснює оформлення і видачу громадянам України, які постійно проживають в Україні, документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство, затримує видачу та вилучає ці документи у передбачених законодавством випадках.

Здійснює ідентифікацію громадян України, які втратили документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство. При зверненні іноземців та осіб без громадянства про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, направляє їх до Управління, роз’яснює їх права та обов’язки відповідно до законодавства України.

Контролює дотримання органами реєстрації вимог законодавства з питань реєстрації місця проживання, а також їх діяльності у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування осіб.

Своєчасно подає передбачені законодавством відомості до Державного реєстру виборців щодо набуття, зміни та припинення громадянства.

Забезпечує формування регіональної та місцевих баз персональних даних фізичних осіб, у передбачених законом випадках, а також інших баз даних, формування яких є необхідним для виконання покладених на Державну міграційну службу України (далі – ДМС України) завдань.

Здійснює, відповідно до законодавства, заходи щодо запобігання та протидії нелегальній (незаконній) міграції, іншим порушенням міграційного законодавства на території міста Лебедина та Лебединського району.

Здійснює контроль за дотриманням на території міста Лебедин та Лебединського району законодавства у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів у випадках, передбачених законодавством, ініціює притягнення порушників до адміністративної відповідальності, про примусове повернення порушників за межі території України а також звернення до суду щодо примусового їх видворення та заходи з безпосереднього примусового повернення та примусового видворення за межі України

Забезпечує дотримання вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення при здійсненні провадження у адміністративних справах за ознаками статей статті 200, 201, частина перша статті 203, 203-1, статті 204, 205, 206.

Здійснює контроль в межах своєї компетенції за надходженням коштів від сплати за притягнення осіб до адміністративної відповідальності.

Формує та направляє для розгляду матеріали щодо виїзду на постійне місце проживання за межі України.

Організовує прийом від громадян заяв, здійснює оформлення та видачу паспортів громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм.

Здійснює роботу по оформленню документів щодо виїзду громадян України на постійне проживання за межі України та повернення на постійне місце проживання в Україну.

Приймає рішення про надання дозволу на імміграцію стосовно осіб, визначеними пунктом 3 частини третьої статі 4 Закону України «Про імміграцію» (які мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням).

В Лебединському міському відділі УДМС України в Сумській області працюють – начальник відділу та чотири головних спеціалісти, які виконують свої обов’язки відповідно до Посадових інструкцій .

Протягом 2018 року відділом було виконано значний обсяг роботи. Зокрема, оформлено 1291 паспорт громадянина України, виготовлено 1279 паспортів громадянина України, видано 1278 паспортів громадянина України. Оформлено 2942 паспорта громадянина України для виїзду за кордон, виготовлено 3367 паспортів громадянина України для виїзду за кордон, видано 3355 паспортів громадянина України для виїзду за кордон.

Крім цього, вклеєно фото по досягненню 25, 45 – річного віку 984 особам, прийнято на розгляд 19 заяв щодо надання дозволу на імміграцію в Україну, надано 7 дозволів на імміграцію в Україну, прийнято та оформлено 25 заяв щодо отримання посвідки на постійне проживання в Україні, продовжено термін перебування в Україні 17 іноземним громадянам, оформлено 4 громадянам документи на виїзд на ПМП.

За 2018 рік складено 17 протоколів про адмінправопорушення іноземних громадян. Виявлено 12 нелегальних мігрантів. Згідно постанов сплачено штрафи на суму 15 470 грн., винесено 2 попередження.

Прийнято 19 заяв щодо прийняття до громадянства України за ст. 7 та за ст. 8 Закону України «Про громадянство України» та 2 заяви за ст.9 «Про громадянство України».

Відповідно до Плану роботи РДА було перевірено 5 сільських рад щодо правильності реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання, складено відповідні довідки.

Протягом 2018 року було внесено до БД «Недійсні документи» всі недійсні паспорти, підготовлено та здано діючу та архівну картотеку щодо оформлення паспорта громадянина України, проводилося сканування журналів (Ф.2).

В усіх школах міста та району, а також у медичному училищі та педагогічному коледжі проводилися зустрічі та виховні роботи щодо популяризації біометричних документів в Україні, постійно подавалися матеріали до місцевих друкованих видань – «Життя Лебединщини» та «Будьмо разом».

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *