Варто знати: лейкоз великої рогатої худоби

Лейкоз великої рогатої худоби (Leucosis, гемобластоз) – широко розповсюджене хронічне захворювання сільськогосподарських тварин, яке спричиняється ретровірусом – вірусом лейкозу великої рогатої худоби (ВЛ ВРХ). Протікає безсимптомно або характеризується лімфоцитозом і злоякісним розростанням кровотворних та лімфоїдних клітин у різних органах. Джерело інфекції – хворі тварини. Механізм передачі вертикальний і аліментарний.

Збудником цієї інфекційної патології є РНК-онкогенний вірус, що відноситься до роду Oncovirus типу С сімейства Retroviridae.

Лейкоз великої рогатої худоби наразі набув широкого поширення. Найбільш інтенсивно тварини вірусом лейкозу великої рогатої худоби заражаються в стадах молочного напряму.

Лейкоз завдає величезної економічної шкоди народному господарству, який пов’язаний з передчасною вибраковуванням високоцінних тварин (недоотримання продуктів тваринництва). Успішне вирішення питань, які могли б значно підвищити ефективність профілактичних та оздоровчих протилейкозних заходів, можливе лише за наявності повніших даних про причину й механізм маллеінізаціі клітин кровотворних тканин.

При вивченні особливостей прояву лейкозного процесу можна зробити припущення, що його розвиток знаходиться у тісному взаємозв’язку з багатьма ендо – і екзогенними факторами, які впливають прямо чи опосередковано. Розвитку лейкозного процесу сприяє, насамперед, генетичні та ендогенні, а також екзогенні хіміко-фізичні чинники.

На території Лебединської міської ради протягом 2018 року на лейкоз було досліджено 94 голови великої рогатої худоби, з них 2 голови позитивно реагували по реакції імунодифузії. Тварини , що прореагували згідно інструкції випасаються окремо та можуть перетримуватись до 2 – х років. Молоко від серопозитивних тварин підлягає кип’ятінню або пастеризації у зазначених режимах, після цього молоко можна згодовувати телятам.

Організація профілактичних та протиепізоотичних заходів дозволяють ефективно конструювати систему оздоровчих протилейкозних заходів залежно від ступеня ураження неблагополучного стада.

Вивчення епізоотичного процесу при лейкозі і на цій основі вдосконалення системи оздоровчих заходів, з урахуванням регіональних особливостей, є на сьогоднішній день актуальним.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *