Стан соціального захисту населення протягом 2018 року

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасниками було розглянуто питання стану соціального захисту населення протягом 2018 року.

За словами заступника начальника управління праці та соціального захисту населення – начальника відділу праці, сімейної та гендерної політики Ніни Гончарової, у місті проживає 5872 громадян пільгової категорії, в т.ч. 393 особи з інвалідністю з дитинства (серед них 122 дітей з інвалідністю), 1501 ветеран праці, 1021 ветеран війни, 162 багатодітних родини, 316 чорнобильців, 222 внутрішньо переміщені особи із зони проведення АТО, в т.ч. 28 дітей. Соціальний захист цих верств населення забезпечується шляхом надання житлових субсидій і різних видів державної соціальної допомоги, які призначаються і виплачуються управлінням праці та соціального захисту населення.

За 2018 рік сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, прийомним сім’ям виплачено 41 млн. 873,8 тис. грн. соціальних допомог. Зокрема: виплати 394 особам з інвалідністю з дитинства за 2018 рік склали 8 млн. 219,4 тис. грн.; виплати 1049 одержувачам державної допомоги сім’ям з дітьми склали 16 млн. 415,9 тис. грн.; кількість одержувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям по місту становить 537 сімей. Виплати за 2018 рік склали 16 млн. 471,4 тис. грн.; упродовж 2018 року в 5 прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу виховувалось 11 дітей, та в патронатній сім’ї – 3 дітей. Виплати цій категорії склали 767,1 тис. грн.

Станом на 01.01.2019 року в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради на обліку перебуває 222 особи з числа внутрішньо переміщених осіб (157 сімей), в т. ч. 59 осіб працездатного віку, 28 дітей, 21 особа з інвалідністю та 114 пенсіонерів. Протягом 2018 року на призначення щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг подано 96 заяв. Виплачено допомоги на суму 830,9 тис. грн. На обліку в управлінні праці і соціального захисту населення перебувають 316 громадян, що постраждали від аварії на ЧАЕС, яким виплачено 623,9 тис. грн.

Протягом 2018 року особам з обмеженими фізичними можливостями за рахунок державного бюджету видано 27 інвалідних візків та 429 інших технічних засобів реабілітації та протезно-ортопедичних виробів. Виплачено компенсаціїй за самостійно придбані технічні засоби реабілітації 23 особам з інвалідністю. Санаторно-курортні путівки отримали 30 осіб з числа: інвалідів війни (8) та супроводжуючі особи (2), учасників бойових дій (3), учасників війни (1), інвалідів загального захворювання (16). 20 дітей з інвалідністю було направлено до Обласного центру реабілітації дітей та осіб з інвалідністю.

Пільгами на оплату за житлово-комунальні послуги скористались в середньому 2667 осіб, які мають на це право, на загальну суму 4494,5тис. грн.

В управлінні на обліку перебуває також 277 учасників бойових дій з числа демобілізованих осіб, що брали участь в АТО, з них 7 інвалідів війни та 10 членів сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО. 6 учасників АТО забезпечено санаторно-курортними путівками.

Через неможливість держави забезпечити всі соціально вразливі категорії населення відповідною фінансовою підтримкою Лебединською міською радою розроблено і впроваджено ряд місцевих програм. Загалом, на соціальні програми в міському бюджеті було передбачено 920,9 тис. грн., використано у 2018 році 901,4 тис. грн. Крім того, за рахунок загального фонду міського бюджету надано: стипендій особам, яким виповнилось 100 років – 0,5 тис. грн., пільг по зору на суму 36,4 тис. грн. на поховання незастрахованих осіб – 7,5 тис. грн., компенсація за проїзд хворим на гемодіаліз – 35,1 тис. грн., матеріальні допомоги за рішенням виконкому – 22,2 тис. грн., компенсація за користування послугами Інтернет інвалідам І та II групи – 9,5 тис. грн., виплати грошової компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям – інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги – 244,2 тис. грн., матеріальна допомога дітям батьки яких загинули в АТО – 14,4 тис. грн., разова матеріальна допомога пораненому в АТО – 3,0 тис. грн., придбання санаторних путівок ветеранам війни – 83,8 тис. грн., компенсація проїзду ліквідаторам аварії на ЧАЕС – 0,5 тис. грн., компенсаційні виплати за пільговий проїзд у залізничному транспорті в приміському та дальньому сполученні – 60,0 тис. грн., надання пільг на послуги зв’язку – 203,0 тис. грн., допомога на проїзд до місця проходження служби за контрактом – 5,0 тис. грн., допомога сім’ям учасників АТО на придбання твердого палива (дров) – 3,3 тис. грн.

За рахунок коштів субвенції з обласного бюджету надано допомогу сім’ям учасників АТО на придбання дров на суму 50,0 тис. грн.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2011 № 158 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання одноразової матеріальної допомоги інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам» за 12 місяців 2018 року виплачено матеріальну допомогу 14 малозабезпеченим непрацюючим особам на суму 9,6 тис. грн. та 7 інвалідам на суму 4,8 тис. грн.

По місту станом за 2018 рік субсидією на оплату житлово-комунальних послуг скористалися 8267 сімей. Станом на 1 січня 2019 року субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримує 5491 сім’я. Всього за 2018 рік субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначено на суму 63 млн. 463 тис. грн. Субсидію готівкою на тверде паливо та скраплений газ за 2018 рік призначено 252 сім’ям на суму 799,4 тис. грн.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради затверджено склад та повноваження комісії з розгляду питань надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, пільг для населення. Протягом 2018 року комісією надано дозволи для нарахування житлової субсидії 1610 сім’ям, відбулося 32 засідання.

Спеціалісти управління соціального захисту щоденно надають консультації мешканцям міста щодо умов надання субсидій . Наразі прийом громадян проводять 3 спеціалісти.

З метою детальнішого вивчення проблем населення з питань соціального захисту управління у складі «мобільного соціального офісу», проводить виїзні прийоми громадян за місцем їх проживання. Такий прийом громадян здійснюється згідно затвердженого графіка.

В місті активно працюють міська робоча група з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення і тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій стипендій та інших соціальних виплат до складу яких входять представники фіскальних органів, органів Пенсійного фонду України, Державної служи з питань праці та органів Національної поліції України. У 2018 році проведено 12 засідань міської робочої групи та 6 засідань тимчасової комісії на яких розглянуто матеріали по 146 страхувальниках з кількістю застрахованих осіб – 693. У ході проведення засідань розглядаються питання дотримання чинного законодавства про працю, недопущення збільшення кількості осіб з ознакою «неповний робочий час», збільшення чисельності працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами, питання сплати заборгованості з заробітної плати та сплати єдиного внеску та обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України по місту. У результаті проведеної роботи у 154 найманих працівників покращились показники оплати праці по 139 найманих особах здійснено доплату до мінімальної заробітної плати, як наслідок, їм забезпечено право на зарахування страхового стажу у повному обсязі. Керівникам підприємств та фізичним особам-підприємцям направлено 51 лист-роз’яснення щодо дотримання законодавства про працю в частині недопущення безпідставного скорочення працівників, переведення їх на скорочену тривалість робочого часу в зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати, дотримання вимог Закону України «Про відпустки» та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове пенсійне страхування».

Управлінням праці та соціального захисту населення спільно з усіма зацікавленими органами постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо необхідності дотримання роботодавцями законодавства про оплату праці, а також соціальних переваг отримання легальних доходів, своєчасної сплати єдиного внеску, страхових внесків та пільгових пенсій, доцільність звернення до державного реєстратора щодо здійснення процедури припинення державної реєстрації підприємницької діяльності. Звертається особлива увага щодо стану сплати платежів до Пенсійного фонду України. Ці питання висвітлені на сайті міської ради та в засобах масової інформації.

Протягом 2018 року нещасні випадки зі смертельним наслідком на виробництві відсутні.

В місті пролонговано 62 колективних договори, зареєстровано 11 колективних договорів, зареєстровано змін і доповнень до 2 колективних договорів, управлінням проведено правову експертизу 11 колективних договорів. Умовами колективних договорів охоплено 4192 працюючих. Робота по проведенню експертизи продовжується.

Реалізація державної політики стосовно сім’ї, жінок є одним із основних напрямів соціального розвитку міста, яка грунтується на впровадженні соціальних програм та заходів, затверджених рішеннями виконкому міської ради та розпорядженнями міського голови. В управлінні проводиться робота з видачі посвідчень батькам та дітям з багатодітних родин. Протягом звітного періоду дітям видано 49 посвідчень, батькам – 27, 38 родинам подовжено строк дії посвідчень.

Розпорядженням міського голови від 03.05.2018 № 70-ОД утворено Міську координаційну раду з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми при виконавчому комітеті Лебединської міської ради. На сьогодні важливим стратегічним завданням є втілення заходів у напрямку формування самодостатньої сім’ї, попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та гендерної рівності. Одним з ключових завдань є стимулювання розвитку сімейного виховання. Зокрема, у 2018 році у місті було проведено 8 заходів, що мали на меті сприяти гармонійному розвитку кожного члена сім’ї, підтримці позитивного психологічного клімату, зміцненню подружніх стосунків, а також налагодженню взаєморозуміння між батьками та дітьми. Проведено фотоконкурс «Миттєвості сімейного щастя», фестиваль «Таланти багатодітної родини», 2 виставки «Жіночі руки особливі», вшановано п’ятьох жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», фестиваль для дітей з інвалідністю «На крилах надії».

Пріоритети та результати ключових завдань роботи управління зосереджуються на проблемі тендерно зумовленого насильства, у тому числі домашнього. Загалом, у більшості випадків від насильства страждають жінки, проте досить часто жертвами стають чоловіки та діти.

Не менш важливим напрямком роботи є координація щодо забезпечення впровадження у місті нового законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Зокрема, було проведено 2 засідання круглого столу на тему: «Правові і організаційні основи попередження насильства в сім’ї», «Зміни, що стосуються криміналізації: домашнього насильства» із залученням всіх суб’єктів, які здійснюють заходи у цій сфері.

Одним з ключових напрямів протидії насильству є формування в суспільстві нетерпимого ставлення до цього явища. Зокрема, з метою привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків у місті було проведено понад 20 заходів. Зокрема, у 2018 році брали участь у таких заходах як: Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Важливим напрямком соціальної політики є підвищення ефективності міжвідомчої взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми. У 2018 році таких встановлених статусів осіб немає. З метою привернення уваги до цієї проблеми управлінням протягом 2018 року проведено різноманітні проекти, засідання, акції. Зокрема, вперше проведено вуличну акцію «Хода за свободу». З метою зміцнення інституційного механізму утвердження гендерної рівності організовано засідання круглого столу на тему: «Про заключні зауваження до восьмої періодичної доповіді України щодо стану виконання положень Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок».

Повноваження здійснення порядку та направлення дітей на оздоровлення та відпочинку до державних підприємств «Український дитячий центр «Молода гвардія» та «Міжнародний дитячий центр «Артек» передані у вересні 2018 року. За звітний період оздоровлено 9 дітей: У ДЦ «Молода гвардія» – 2 , МДЦ «Артек» – 7.

Соціальне обслуговування громадян, яким державою законодавчо гарантовано право на соціальний захист та підтримку, у місті здійснюється через соціальні заклади, вагоме місце серед яких займає територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Лебединської міської ради. У територіальному центрі функціонують два відділення. Відділенням соціальної допомоги вдома за минулий рік скористалося 497 одиноких непрацездатних громадян та 184 особи, які проживають самотньо і обслуговуються на платній основі. Відділенням обслуговано також 13 інвалідів війни, 148 ветеранів війни та 73 особи з інвалідністю. Послугами відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги скористалося 325 пенсіонерів та одиноких інвалідів. Надано адресної натуральної допомоги у вигляді продуктів харчування та одягу б/в на суму 14 600 грн. Продовжує свою роботу мультидисциплінарна команда з числа студентів Лебединського медичного училища на базі відділення соціальної допомоги вдома. З початку року командою здійснено 9 виїздів до 40 підопічних відділення соціальної допомоги вдома та надано 360 послуг медичного характеру. При територіальному центрі продовжує свою роботу «Університет третього віку», де за напрямком комунікаційні та інформаційні технології навчаються 15 слухачів – громадян похилого віку.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *