Стан виконання делегованих повноважень у сфері захисту прав споживачів та проведення призову громадян на строкову військову службу

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасниками було розглянуто питання стосовно стану виконання делегованих повноважень у сфері захисту прав споживачів в 2018 році.

Як проінформував присутніх начальник відділу торгівлі, побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів управління економічного розвитку і торгівлі Олексій Харченко, відділ у своїй роботі керується у своїй роботі Законами  України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про захист прав споживачів», розпорядженнями голови ОДА, рішеннями міської ради. Керуючись статтею 28 Закону України «Про захист прав споживачів» відділ здійснює постійний контроль за дотриманням законодавства з питань захисту прав споживачів у сфері торгівельного, ресторанного господарства, побутового обслуговування населення та наданням послуг приватними підприємцями маршрутних таксі.

Створені відповідні умови для реалізації громадянами нашого міста права на звернення та отримання кваліфікованої консультації, пов’язаної з захистом їх законних прав та інтересів.

За минулий рік до відділу торгівлі, побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів звернулося 72 (78 за 2017 р.) особи. Позитивно вирішено на користь споживачів 55 питань, що становить 76% від всіх звернень. По фактам продажу товарів неналежної якості, наданих неякісних послуг 12 споживачам повернуті кошти в сумі 51,2 тисяч гривень, 13 споживачам проведений обмін на інший товар та здійснено 17 гарантійних ремонтів з пропорційним зменшенням ціни за товар, 5 споживачам надана допомога в оформленні письмових претензій до продавців.

Основні зауваження споживачів – це порушення статті 8 Закону України “Про захист прав споживачів” приватними підприємцями (реалізаторами) при здійсненні торгівельної діяльності та надання послуг населенню, а саме:

  • затримка власниками магазинів прийому від покупців та відправлення до сервісних центрів для гарантійного ремонту неякісних товарів складного асортименту;
  • при продажу товарів складного асортименту та взуття не оформляються гарантійні талони;
  • на час гарантійного ремонту не завжди надаються з обмінного фонду мобільні телефони, телевізори, холодильники та інша електропобутова техніка, що передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 № 172. «Про перелік товарів, з яких утворюється обмінний фонд»;
  • допускаються часті випадки, коли не надаються чеки на придбаний товар;
  • порушується право споживача на інформацію про продукцію.

На базі відділу постійно працює громадська приймальня з питань захисту прав споживачів та ринкового нагляду. Надаються консультації споживачам про їх права та рекомендації щодо дій споживачів в різноманітних ситуаціях. Так у 2018 році надано 68 консультацій та роз’яснень. Із загальної кількості питань, які були одержані і розглянуті, більшість стосувалася продажу неналежної якості мобільних телефонів, комп’ютерної техніки, пральних машин, установки металопластикових вікон та дверей. Слід відзначити суттєве збільшення у 2018 році звернень на предмет надання якісних послуг у сфері пасажирських перевезень по місту Лебедину. Більшість скарг – це не виконання у повному обсязі вимог законодавства щодо безкоштовного перевезення усіх пільгових категорій осіб у міському пасажирському транспорті загального користування та велика перевантаженість пасажирами маршрутних таксі в ранковий час.

З метою покращення обслуговування населення, відділ торгівлі, побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів проводить профілактичну роботу із суб’єктами господарювання щодо покращення ситуації у сфері захисту прав споживачів. За участю членів консультативно-дорадчої громадської ради при виконавчому комітеті Лебединської міської ради 14 травня, 8 червня та 25 жовтня 2018 року відділом торгівлі, побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів проведені засідання за круглим столом з питань захисту прав споживачів. 11 червня 2018 року проведений семінар представниками Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області для підприємців міста, які здійснюють торгівлю промисловими товарами.

11 та 18 червня року 2018 спеціалістами управління захисту прав споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області проведені планові перевірки підприємців міста, які здійснюють торгівлю непродовольчими товарами. Найбільш поширені порушення виявлені при перевірках – це відсутність інформації про товар, відсутність цінників на товарах, відсутність терміналів, ненадання розрахункових документів, неякісний товар.

З метою підготовки торгових об’єктів до роботи у весняно-літній період в 2018 році відділом торгівлі та спеціалістами районного Лебединського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було обстежено 10 підприємств торгівлі  та 7 підприємств ресторанного господарства міста на предмет дотримання Правил торгівлі продовольчими товарами.

На виконання листа Сумської обласної державної адміністрації від 30.07.2018 №01-19/7561 «Про фальсифіковану продукцію», відповідно до розпорядження міського голови від 03.08.2018 №112-ОД  «Про створення робочої групи по обстеженню підприємств торгівлі» були проведені комплексні комісійні обстеження продовольчих закладів торгівлі міста Лебедина. За результатами проведеного обстеження, реалізації фальсифікованої молочної продукції підприємств ТОВ «Техмолпром», ТОВ «Гадячсир», ТОВ «Лозинський молочний завод», ТОВ «Полтавамолпрод», ПВП «Молокозавод – Карпати» на території міста не виявлено.

Із суб’єктами господарювання, які здійснюють свою діяльність у сфері реалізації продовольчих товарів, проведена відповідна роз’яснювальна робота щодо недопущення в роздрібну торгівлю фальсифікованої продукції.

У зв’язку із забороною реклами алкогольних напоїв, із суб’єктами господарювання, які здійснюють свою діяльність у даній сфері, проведена відповідна роз’яснювальна робота щодо недопущення в подальшому порушень вимог чинного законодавства. Інформація про заборону реклами алкогольних напоїв, реклами знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої була розміщена на офіційному сайті Лебединської міської ради.

Наступним учасники апаратної наради розглянули питання стосовно виконання розпорядження міського голови від 15.08.2018 № 117-ОД “Про організацію та проведення у жовтні-листопаді 2018 року чергового призову громадин України на строкову військову службу до Збройних сил України та інших військових формувань”. Як повідомив військовий комісар Роман Перекрьостов,  жовтні – грудні 2018 року проведено призов та відправку на строкову військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань громадян м. Лебедина в кількості 12 чоловік що становить 100% виконання планового завдання.

Створено призовну комісію та затверджено її склад.

Головою призовної комісії забезпечено якісне проведення засідань призовних комісій на призовній дільниці Лебединського об’єднаного міського військового комісаріату, відповідно до затвердженого графіка роботи призовної комісії. Постійно вживалися заходи щодо організації дієвої взаємодії з військовим комісаріатом, керівниками підприємств, організацій, представниками Лебединського відділу поліції (м. Лебедин) ГУНП в Сумській області та Роменською місцевою прокуратурою Сумської області з питань розшуку та притягнення до відповідальності громадян, які ухиляються від призову на строкову військову службу.

Створено комісію для медичного огляду призовників у основному і дублюючому складі.

У відповідності до наказу Міністра оборони України від 14.08.2008 №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за №1109/15800, організовано з 27 серпня 2018 року безкоштовне рентгенівське обстеження призовників, забезпечено проведення призовникам флюорографії грудної клітки, електрокардіограми, визначення групи крові та резус-фактора, необхідних аналізів.

Призовна дільниця забезпечена необхідним інструментарієм, медичний персонал необхідними бланками.

Громадяни, які за станом здоров’я, морально-діловими якостями, рівнем освіти придатні до військової служби, організовано проведення аналізу крові на відсутність (наявність) захворювання на ВІЛ/СНІД, гепатит «В», «С».

З 05 вересня 2018 року організовані та проведені медичні комісії на призовній дільниці Лебединського об’єднаного міського військового комісаріату, відповідно до затвердженого графіка роботи медичної комісії.

На час проведення медичної комісії лікарі забезпечені медичними сестрами та санітаркою.

Взято під особистий контроль оповіщення та прибуття громадян, які згідно Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» підлягають призову на строкову військову службу у жовтні-грудні 2018 року, постійно проводилась робота щодо розшуку призовників, які ухиляються від проходження призову і не з’являються на призовну дільницю.

Керівники підприємств, установ, та навчальних закладів під час проведення призову щоп’ятниці надавали до призовної дільниці Лебединського об’єднаного міського військового комісаріату письмову узагальнюючу інформацію щодо наявності призовників, які без поважних причин не прибули для проходження медичної та призовної комісій.

У засобах масової інформації висвітлювались матеріали щодо призову на строкову військову службу, а саме в газеті «Життя Лебединщини» та на офіційному сайті Лебединської міської ради.

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *