Мистецька палітра творчої родини Кричевських

В Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва розпочинається підготовка до нової виставки Кричевських зі збірки Музею мистецької родини Кричевських Національного музею заповідника українського гончарства в Опішному (Полтавська область).

Роботи Галини Василівни Кричевської-Лінде, Оксани Лінде де Очоа, Лади Росандіч та Бланки Мирослави Лінде-Дункан вже прибули в Лебедин. Виставка «Мистецька палітра творчої родини Кричевських» – це не тільки гарна нагода для лебединців та гостей міста познайомитися із творчістю славної родини Кричевських, а й початок плідної співпраці між Лебединським художнім музеєм та Музеєм мистецької родини Кричевських Національного музею заповідника українського гончарства в Опішному. До речі, до Опішного із Лебедина попрямували роботи Василя Григоровича та Василя Васильовича Кричевських.

Таким чином зароджується надзвичайно хороша практика обмінних виставок між музеями з різних областей України. І ця виставка, справді, дуже цікава, адже твори, представлені на ній охоплюють більше, ніж пів століття. Це значний проміжок часу, насичений багатьма подіями, історичними поворотами та перепитіями, тому тут представлені картини дуже різних стилів і напрямків, об’єднаних, при цьому, родинним колом Кричевських.

Без сумніву, гостям Лебединського художнього музею буде цікаво дізнатися, як проходив мистецький процес в родині Кричевських у буремні роки середини ХХ та початку ХХІ століття. Тим більш, творчість цієї славетної родини складає одну з кращих сторінок українського мистецтва з кінця ХІХ століття й донині. Ім’я Кричевських відоме в Україні й за її межами, адже не лише Василь Григорович Кричевський (1872–1952) – архітектор, маляр, графік, художник декоративно-ужиткового мистецтва, художник театру та кіно, мистецтвознавець, творець Малого герба України, засновник українського архітектурного стилю модерн – прислужився розвитку українського мистецтва, його нащадки теж продовжили справу мистецького творення, однак більшу частину життя змушені були робити це за кордоном. І тим цікавіші їхні роботи.

Попередньо, вернісаж виставки «Мистецька палітра творчої родини Кричевських» запланований на другу половину січня 2019 року. За підготовкою виставки, можна стежити на сайті Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва – http://artmuseum.lebedyn.org/ Художній музей знаходиться за адресою:  пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Графік роботи: вт.-пт.: з 08:00 до 17:15, сб. з 08:00 до 16:00. Вихідні: неділя та понеділок.

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *