Адаптація людей з особливими потребами

28 листопада у стінах Лебединської міськрайонної філії Сумського ОЦЗ відбулося засідання у форматі «круглого столу» на тему «Адаптація людей з особливими потребами». Захід проводився з метою привернення уваги до проблем осіб з інвалідністю, дотримання їх прав, активнішої інтеграції цих людей у суспільство.

Заступник міського голови Олена Кірєєва під час вступного слова акцентувала увагу учасників «круглого столу» на тому, що переймаючись буденними проблемами, ми повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров’я, не забувати про те, що поруч з нами живуть люди з особливими фізичними потребами і вони потребують допомоги і уваги, а тому створення належних умов життя дає змогу цим людям повніше реалізувати свій особистий потенціал, інтегруватися в суспільство.

Під час засідання представники міськрайонної філії Сумського ОЦЗ, управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради, Білопільського об’єднаного УПФУ Сумської області, відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради, Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради, міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), відділу молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради, спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, Інклюзивно-ресурсного центру та голови громадських організацій – Лебединської міської  організації інвалідів, Лебединської територіальної організації УТОГ мали змогу обговорити питання, які їх турбують та у теплій дружній атмосфері окреслити спільні плани подальших дій.

Щороку на початку грудня у Міжнародний день людей з інвалідністю вся світова спільнота переосмислює усе, що зроблено на підтримку людей з особливими потребами, і консолідує зусилля задля гармонійної інтеграції людей із особливими потребами у сучасне суспільство.

В Україні на сьогодні діють закони «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», відповідні укази Президента та постанови Кабінету міністрів, Національна програма професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями. Постановою Кабінету в 2007 році затверджене «Положення про індивідуальну програму реабілітації інваліда».

Держава взяла на себе і виконує конкретні зобов’язання щодо матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надала ряд пільг, конституційно гарантувала рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства.

За останні десятиріччя в Україні особливо гострою стає проблема дитячої інвалідності.

Станом на 01 листопада 2018 року в місті зареєстровано 123 дітей з інвалідністю. Для категорії цих дітей  в місті працює Лебединська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, Лебединське міськрайонне товариство «Мрія». 6 листопада цього року відкрито Інклюзивно-ресурсний центр.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *