Стан реалізації повноважень Держгеокадастру на території Лебединської міської ради

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, до відома її учасників була доведена інформація стосовно стану реалізації повноважень Держгеокадастру на території Лебединської міської ради. Як повідомив присутнім начальник відділу у Лебединському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області Ігор Борман, відповідно до відомостей державного земельного кадастру, земельний фонд Лебединської міської ради становить 16746 га. Із загальної площі сільськогосподарські землі становлять 6170,4 га або 37 %, з яких 4099 га ріллі або 24,48 %, забудовані землі  – 1366,4 га або 8 %, землі лісового фонду становлять 8007 га або 47,81%, болота 558,7 га або 3,3%, відкриті землі без рослинного покриву – 176,7 га або 1,1% , землі водного фонду становлять: 466,7 га або 2,8 %.

До компетенції Держгеокадастру відноситься широке коло питань у галузі топографо-геодезичної та картографічної діяльності. Служба виконує функції створення та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, встановлення та унормування географічних назв. Фахівцями відділу у Лебединському районі у 2018 році проводилось обстеження пунктів державної геодезичної мережі. На території Лебединської міської ради розміщено 6 пунктів ДГМ 1 – 3 класу.

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру є розпорядником великого обсягу інформації у сфері земельних відносин. Значну кількість правочинів громадяни можуть здійснити, спираючись виключно на відомості, які надаються у Держгеокадастрі. Тому, одним із важливих пріоритетів діяльності відомства є надання якісних адміністративних послуг. Держгеокадастр та його територіальні органи надають платні та безоплатні адмінпослуги за трьома основними напрямками: внесення інформації до бази даних Державного земельного кадастру (державна реєстрація земельних ділянок, обмежень у використанні земель); видача з бази даних витягів та довідок (витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, обмеження у використанні земель, викопіювання з кадастрової карти); інші послуги (проведення державної експертизи, витягів з нормативної грошової оцінки, тощо). Починаючи з 1 січня 2015 року відповідно до Заксну України «Про адміністративні послуги» на всій території України органи земельних ресурсів надають послуги через центри надання адміністративних послуг. Протягом 2018 року, керуючись вимогами законів України «Про Державний земельний кадастр та «Про адміністративні послуги», спеціалістами та державними кадастровими реєстраторами надано ряд основних адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг: державними кадастровими реєстраторами прийнято 843 заяви для здійснення державної реєстрації земельної ділянки на території Лебединської міської ради. Проводиться відкриття та формування поземельних книг на земельні діляки, внесення записів до них та забезпечення їх зберігання; проводиться перевірка відповідності поданих документів вимогам законодавства та оприлюднення за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру на офіційному веб-сайті Держгеокадастру. Спеціалістами відділу підготовлено та видано довідки з державної статистичної звітності про наявність та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями (за даними форми 6-зем) про земельні ділянки до матеріалів проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки фізичним та юридичним особам у кількості 33 шт.

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру та Державне агентство з питань електронного урядування України запустили електронну послугу «Замовлення витягу з Державного земельного кадастру». Завдяки запровадженому принципу екстериторіальності громадяни отримають принципово новий рівень сервісу. Якщо раніше замовлення витягу відбувалося лише за місцем безпосереднього розташування ділянки, що призводило до втрат часу, то замовлення послуги онлайн скорочує процедуру оформлення до декількох хвилин, а реєстрація заяви та її обробка зводить до мінімуму час надання послуги.

Державними кадастровими реєстраторами відділу у Лебединському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області в 2018 році було опрацьовано 37 електронних заявок на ділянки території Лебединської міської ради.

Спеціалістами відділу у Лебединському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області надано в 2018 році 145 витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок на території міста.

Основними завданнями землеустрою є реалізація політики держави щодо науково обґрунтованого перерозподілу земель, формування раціональної системи землеволодінь і землекористувань з усуненням недоліків у розташуванні земель, створення екологічно сталих ландшафтів і агросистем; інформаційне забезпечення правового, економічного, екологічного і містобудівного механізму регулювання земельних відносин на національному, регіональному, локальному, господарському рівнях шляхом розробки пропозицій зі встановлення особливого режиму та умов використання земель.

На виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції», Головне управління Держгеокадастру у Сумській області працює в режимі максимального сприяння учасникам АТО та членам сімей загиблих воїнів у реалізації їх конституційного права на отримання землі. Відповідно до окремого доручення Голови Держземагентства України від 01.07.14 № 349/3-14-0.1 щодо забезпечення земельними ділянками учасників АТО та сімей загиблих в АТО, які ще не скористалися правом безкоштовної приватизації землі, зазначені особи мають першочергову можливість отримати у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд, ведення садівництва, індивідуального дачного будівництва та для ведення особистого селянського господарства.

У межах реалізації ініціативи щодо впровадження програми соціальної допомоги сім’ям військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України завершується формування списків військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у бойових діях на сході України і бажають безоплатно отримати у власність земельні ділянки.

Безпосереднє звернення учасників АТО до Головного управління Держгеокадастру у Сумській області допомагає пришвидшити процес землевідведення. Зі свого боку відділ у Лебединському районі, в рамках компетенції, оперативно розглядає клопотання, надає всебічну консультативну допомогу з питань реалізації прав на отримання у власність земельних ділянок.

Станом на 19.11.2018 року з початку проведення антитерористичної операції 705 учасників АТО отримали дозволи та замовили проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на території Лебединського району Сумської області, а 480 з них отримали накази про затвердження проектів землеустрою.

Відділом у Лебединському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області відібрано 2 інвестиційно привабливі земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права оренди на земельних торгах загальною площею 17,0 га (пасовища). 18 вересня поточного року відбувся аукціон з продажу права оренди вищезазначених ділянок з отриманою орендною платою в розмірі 8784,25 грн. в рік, що становить 8% від нормативної грошової оцінки земель.

Заходи державного (нагляду) контролю здійснюються державними інспекторами у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Сумській області, які є працівниками Управлінням з контролю за використанням та охороною земель. Управління є структурним підрозділом Головного управління Держгеокадастру в Сумській області, юрисдикція якого поширюється на територію Сумської області. Перевірки з питань дотримання вимог земельного законодавства, використанням та охороною земель, родючості грунтів здійснюються на підставі затверджених щоквартальних планів робіт, планів перевірок та позапланових перевірок за зверненням юридичних та фізичних осіб, громадян. За результатами перевірок складаються акти перевірок, у разі виявлення адміністративного правопорушення за статтями 52, 53, 53-3, 53-4, 53-5,56,188-5 КУпАП вживаються заходи адміністративного впливу у порядку визначеному статтею 144 Земельного кодексу України. У випадку, якщо у діях порушника вбачаються ознаки кримінального правопорушення, матеріали перевірок скеровуються до органів прокуратури та правоохоронних органів.

Наступним учасники апаратної наради розглянули питання стосовно роботи зі зверненнями громадян у Білопільському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області. За словами заступника начальника управління Світлани Бундюк, протягом 9 місяців 2018 року до управління надійшло 22 письмових звернення громадян. Найчастіше порушувалися питання щодо правильності проведення перерахунків пенсій, роз’яснення діючого пенсійного законодавства, визначення права на пенсію, підвищення розміру пенсії. Усі звернення громадян були розглянуті по суті в установлені чинним законодавством терміни. Повторних звернень протягом звітного періоду до управління не надходило. З метою зменшення кількості звернень громадян та попередження випадків їх повторних звернень, в управлінні постійно діють «гарячі» телефонні лінії для надання відповідей з питань призначення та виплати пенсії. Протягом звітного періоду в телефонному режимі отримали відповідні консультації та роз’яснення 202 особи.

Окрім цього, в управлінні працює «телефон Довіри» задля надання допомоги громадянам, які опинились неоформленими роботодавцями при використанні їх праці чи потерпають від інших порушень трудових прав.

Щоденний прийом громадян у приміщенні управління проводиться у відділі обслуговування громадян, який працює за принципом «єдиного вікна». У відділі створені належні умови як для спеціалістів, так і для відвідувачів, що дає можливість сконцентруватись, добре вивчити справу, надати кваліфіковані роз’яснення. За 9 місяців 2018 року послугами «єдиного вікна» скористались майже 7 тис. громадян.

Варто зазначити, що одним із напрямів діяльності управління є інформаційно-роз’яснювальна робота, яка є своєрідною профілактикою звернень громадян до органів Фонду. Як показує досвід, найбільш ефективним у роз’яснювальній роботі є живе спілкування з людьми. З початку року у формі безпосереднього спілкування проведено 282 заходи інформаційного спрямування, на яких були присутні майже 5 тис. жителів Лебединщини. Управлінням вивчається і аналізується громадська думка щодо пенсійного законодавства шляхом аналізу письмових і усних звернень громадян, проведення зустрічей з населенням. Аналізуючи звернення, були визначені найбільш актуальні питання і надані роз’яснення в місцеві ЗМІ. На сторінках газет було опубліковано 10 статей, в ефірі міськрайонного радіомовлення озвучено 35 виступів, розміщено 40 повідомлення на сторінках Інтернет – видань.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *