Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця

Голодомор… Це жахливе слово повертає нас у 1932 – 1933 роки. Український народ у скорботі схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів жертв Голодоморів, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. На жаль, відходять у небуття свідки тих трагічних подій, а тому варто робити все, щоби нащадки знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті заради того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.

Головне у діяльності бібліотечних закладів міста стосовно відзначення 85-ї річниці Голодомору – донести правду сучасникам про цю трагедію. Тому до цієї дати книгозбірні організували і провели цикл заходів.

Так, у бібліотеці №1 для учнів 6-7 класів ЗОШ№3 (класні керівники:  Олена Тонченко та Наталя Хоруженко) була проведена година скорботи «Свіча пам’яті горить, не згасає».

Бібліотекар Валентина Гримайло ознайомила присутніх з трагічними сторінками страшних подій української історії.

Учні переглянули відеофільм «Голод 21, 33, 47 рр.», у якому були представлені відео та фото матеріали тих часів.

На захід запросили гостей – письменника-етнографа, автора книги про Голодомор «Під чорним тавром» Бориса Івановича Ткаченка та історика-краєзнавця – Володимира Івановича Кравченка. Вони розповіли учням про документальні факти голоду на Лебединщині, і про те, як замовчувалися ці факти в радянські часи. Наприкінці заходу присутні прикрасили квіткою-незабудкою (символом пам’яті про Голодомори) карту України, запалили свічу пам’яті, вшанували хвилиною мовчання пам’ять про загиблих від голоду.

В бібліотеці №2 до 85-ї річниці Голодомору 1932-1933 рр. оформлено книжкову виставку «Невиплакані сльози України» та проведено тематичний огляд літератури, під час якого бібліотекар Надія Демченко ознайомила присутніх з книгами та газетними матеріалами, зібраними в теку «Голодомор 1932-1933 рр.», в яких міститься інформація про страшні роки Голоду.

На годину інформації «В пам’ять про скорботний 33-й» до бібліотеки №3 завітали жителі села Куданівка. Бібліотекар Катерина Венжега зробила огляд літератури, представленої на виставці-реквіємі «Трагедія століття», а лекцію про голодомор в Україні 1932-1933 рр. прочитав працівник художнього музею Юрій Бондюк.

Завідуюча бібліотекою №1 Світлана Дворницька.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *