У полі зору організація профілактичної роботи по попередженню злочинності та правопорушень в учнівському середовищі

20 вересня у стінах Лебединської міської ради відбулося чергове засідання спостережної комісії, під час якого розглядалися питання стосовно соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі та організації профілактичної роботи по попередженню злочинності та правопорушень в учнівському середовищі.

Як зазначила спеціаліст відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради Тетяна Гримайло, з метою підвищення рівня правової освіти учнівської молоді, поширення правових знань, підвищення рівня правовиховної, превентивної та профілактичної роботи серед учнівської молоді у відділі освіти, загальноосвітніх закладах міста впроваджується система правового виховання. Протягом 2017-2018, 2018-2019 навчальних років відділом освіти, загальноосвітніми навчальними закладами вжито комплекс заходів та здійснюється контроль за станом превентивної, профілактичної роботи у закладах освіти. Питання попередження правопорушень, бродяжництва, насильства розглядалися на засіданнях педагогічних рад та нарадах при директору у загальноосвітніх закладах.

На виконання нормативно-правових документів, наказів міського відділу освіти у закладах загальної середньої освіти розроблені заходи по попередженню скоєння негативних випадків в учнівському середовищі, ведеться банк даних на дітей, які складають «групу ризику» та виховуються у деструктивних родинах. Протягом 2017-2018 навчального року адміністраціями навчальних закладів, членами шкільних рад профілактики, наркологічних постів вивчений та проаналізований стан відвідування учнями навчальних закладів, проведено зустрічі учнів 7-11 класів з представниками правоохоронних органів, лікарями, організовано та проведено виховні години, забезпечено складання та виконання планів індивідуального психолого-педагогічного супроводу неповнолітніх, які потребують додаткової уваги. Загальноосвітніми закладами проведена звірка з відділом ювенальної превенції, районним наркологічним кабінетом. За наслідками скоєних правопорушень проведені педагогічні розслідування, засідання психолого-педагогічних консиліумів, засідання шкільних рад профілактики, зустрічі з батьками учнів.

Одним із важливих місць в системі правовиховної роботи з учнівською молоддю посідає робота з батьками. Протягом 2017-2018 навчального року у загальноосвітніх закладах проведені батьківські збори: «Профілактика шкідливих звичок школярів у родині», «Виховання дитини в родині», «Батьки і діти, стилі сімейного виховання», «Шкідливі звички – наслідування негативної поведінки батьків». У загальноосвітніх школах впроваджуються в практику проведення різноманітних форм роботи з учнями: бесіди, індивідуальні бесіди, диспути, виховні години, вікторини, конкурси, конференції, місячники та тижні правових знань. Важливою ланкою у роботі з попередження правопорушень є робота учнівського самоврядування, членами якого проводяться загальношкільні лінійки, на яких розглядаються питання стану відвідування учнями навчальних закладів, їх поведінки, підсумки чергування та участі у профілактичних заходах. У загальноосвітніх школах центром профілактичної роботи є шкільні ради профілактики, які саме і займаються питанням постановки на внутрішньошкільний облік, проводять аналіз правопорушень, зустрічі з батьками, надається допомога батькам у вихованні дітей, частими відвідувачами шкіл є представники ювенальної превенції. У шкільних бібліотеках організовуються виставки науково-публіцистичної літератури «Знати права – це норма». Практичними психологами загальноосвітніх навчальних закладів забезпечується психологічний супровід дітей, які потребують додаткової уваги шляхом проведення діагностики, корекційно-розвивальної роботи з даною категорією учнів, упровадження факультативного курсу «рівний рівному» та роботою практичних психологів по медіації конфліктів.

Відповідно до наказу відділу освіти «Про проведення профілактичного заходу «Урок» у закладах загальної середньої освіти проведений аналіз відвідування учнями навчальних закладів. Станом на 20.09.2018 року 2550 дітей шкільного віку охоплені навчанням у закладах загальної середньої освіти. 27 учнів (за віком до 18 років 6 учнів та 21учень з 19 років до 25 і старше) здобувають загальну середню освіту у Лебединській загальноосвітній вечірній (змінній) школі ІІ-ІІІ ступенів. З початку 2018-2019 навчального року сформований банк даних на учнів шкіл, які складають «групу ризику», таких учнів – 36. На обліку у закладах загальної середньої освіти 19 деструктивних родин. У 2017 році учнями закладів загальної середньої освіти скоєно 3 злочини (крадіжки майна), у 2018 році станом на 20.09.2018 року скоєний один злочин (грабіж).

У місті функціонує два заклади позашкільної освіти (Лебединський центр позашкільної освіти та Дитячо- юнацька спортивна школа), які відвідують 2499 вихованців. Станом на 20.09.2018 позашкільною гуртковою роботою охоплено 97 % дітей шкільного віку. У 2018-2019 навчальному році всі учні, які потребують додаткової уваги, відвідують позашкільні заклади та гуртки, секції, факультативи, заняття із психологом школи.

Спільно з представниками відділення поліції, служби у справах дітей, центру соціальних служб для молоді була проведена нарада по запобіганню негативних проявів в учнівському середовищі. Питання профілактики злочинності та правопорушень у відділі освіти постійно тримається на контролі, відповідно до плану роботи відділу освіти питання превентивного, профілактичного характеру були заслухані на нарадах керівників закладів освіти (жовтень 2017 року), засіданнях колегії відділу освіти (березень 2018 року). Питання про стан виховної роботи у навчальних закладах міста було заслухано на засіданні виконавчого комітету Лебединської міської ради у березні 2018 року.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *