Ефективність використання комунального майна територіальної громади міста

17 вересня під час апаратної наради її учасниками було розглянуто питання ефективності використання комунального майна територіальної громади міста Лебедина. За словами начальника управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія Магаляса, органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальної громади міста відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності, виконують всі майнові операції. З початку року на аукціоні продано 3 об’єкти комунальної власності на суму 57,9 тис. грн. До міського бюджету надійшло 48,3 тис. грн., сплачено ПДВ на суму 9,6 тис. грн. Станом на сьогодні триває підготовка до продажу 1 об’єкту.

У грудні 2017 року сесією міської ради був затверджений перелік комунального майна, яке буде реалізовуватися протягом 2018 року. Таких об’єктів нараховується 5 одиниць.

Станом на 01.09.2018 року укладено та діє 37 договорів оренди комунального майна. З початку року від оренди комунального майна до міського бюджету надійшло коштів в сумі 116,4 тис. грн.

З початку року укладено 5 договорів оренди, продовжено 5 договорів та розірвано за згодою сторін 5 договорів оренди комунального майна, припинена дія одного договору у зв’язку із закінченням терміну його дії.

Із загальної кількості діючих договорів оренди 22 – укладено з суб’єктами господарювання, які сплачують орендну плату згідно методики, 15 – укладено з бюджетними організаціями, громадською організацією та поштовим зв’язком, які сплачують орендну плату 1 грн. в рік відповідно до вимог чинного законодавства.

Відповідно до нормативних документів, затверджених Лебединською міською радою з питань оренди комунального майна, договори оренди з орендарями укладаються керівниками установ та комунальних підприємств, на балансі яких перебуває орендоване майно, а у випадку передачі в оренду майна понад 200 квадратних метрів, і власником.

Із загальної кількості діючих договорів оренди КП «Лебединська житлово-експлуатаційна контора» укладено 10 договорів, виконавчим комітетом Лебединської міської ради – 3, КП «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» – 5, відділом культури та туризму – 4, управлінням праці та соціального захисту населення – 5, відділом освіти – 6, територіальним центром – 1, КП «Водоканал» – 2, КП «Лебединтеплоенерго» – 1.

Відділом комунального майна і приватизації постійно здійснюється контроль за нарахуванням та сплатою орендної плати за майно, страхуванням орендованого майна, інвентаризацією основних засобів, які є у комунальній власності, проводиться звірка з фінансовим управлінням та балансоутримувачами.

Постійно інформація про всі майнові операції висвітлюється у міськрайонній газеті «Життя  Лебединщини» та на офіційному сайті міської ради .

Відділом комунального майна і приватизації щомісяця здійснюється контроль щодо наявності вільних об’єктів, які є у комунальній власності та оновлюється реєстр такого майна, який щоквартально висвітлюється у міськрайонній газеті «Життя Лебединщини» і розміщується на сайті міської ради з метою залучення суб’єктів господарювання до передачі в оренду або придбання комунального майна.

Станом на 01.09.2018 року на балансі комунальних підприємств, самостійних управлінь та відділів виконавчого комітету Лебединської міської ради нараховується 34 вільних об’єкта загальною площею 8,1 тис. кв.м.

З початку 2018 року в комунальну власність прийнято однокімнатну квартиру, вартістю 237,1 тис. грн., кип’ятильники в кількості 10 штук на суму 2,5 тис. грн. та комплекс будівель виробничого призначення за адресою вул. Боднівка, 11 на загальну суму 697,1 тис. грн.

З початку 2018 року громадянами приватизовано відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» 5 квартир. До міського бюджету від приватизації житла надійшло 1560 грн.

Відділом комунального майна і приватизації проводиться робота по виявленню відумерлої спадщини та безхазяйного майна на території міської ради. З метою визнання в судовому порядку відумерлої спадщини або безхазяйного майна відділом підготовлено та передано юридичному відділу справи по 8 об’єктах, в прокуратуру для представлення інтересів міської ради в суді – 6 справ. П’ять будинків взяті на облік виконавчим комітетом та зареєстровані реєстраційним відділом як безхазяйні, на 2 господарства готуються справи для взяття їх на облік як безгосподарні. Крім того на території міста виявлено 7 земельних ділянок, вільних від забудови. На опрацюванні на предмет виявлення власників безгосподарного майна на сьогоднішній день у відділі перебуває біля 30 будинків.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *