День винахідника і раціоналізатора

День винахідника і раціоналізатора України відзначають у третю суботу вересня. Свято встановлено відповідно до Указу президента № 443/94 від 16 серпня 1994 року. Винахідницьку та раціоналізаторську діяльність в Україні регулює Український інститут промислової власності – Укрпатент (UkrPat).

Права винахідників та раціоналізаторів в Україні захищає відповідний закон. Він трактує винахід як результат інтелектуальної діяльності в певній сфері технологій. Отримати патент сьогодні мають право як одна людина, так і колектив або ж кілька винахідників, які займалися спільною діяльністю.

Україна має безсумнівні інноваційні досягнення світового рівня, серед яких літаки із сімейства “Анів”, ядерні технології Адаменко, технологія стимулювання зростання рослин в сільському господарстві Пономаренко, а також медичні винаходи – спосіб боротьби з раком Завірюхи і лікування судин людини неоперабельним методом Бурого.

День винахідника і раціоналізатора об’єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов’язково наділені рідкісним даром творчості, почуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипів. Вітаємо всіх з професійним святом!

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *