Дифтерія та її профілактика

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується явищами загальної інтоксикації, фібринозним запаленням у ротоглотці, носі, гортані, трахеї, набряком прилеглих тканин, розвитком ускладнень  у вигляді крупу, ураженням серцевого м’язу (міокардиту),  ураженням нервової системи у вигляді паралічів. Слід зазначити, що навіть при проведенні відповідного лікування смертність серед захворівших може сягати 10%.

Джерелами інфекції є:

  • хворі з яскраво вираженими клінічними ознаками захворювання (чим важче перебігає хвороба, тим довше збудник виділяється у зовнішнє середовище);
  • хворі з легким перебігом захворювання, коли діагностика є затрудненою;
  • носії, у яких  клінічні прояви захворювання відсутні.

Збудник інфекції передається  від хворого або носія до здорової людини повітряно-крапельним шляхом під час чхання, кашлю, розмови, а також контактним шляхом.

У зв’язку з реєстрацією цьогоріч випадків захворювання дифтерією серед мешканців Луганської, Київської та Чернігівської областей, виникає необхідність у проведенні роз’яснювальної роботи серед населення нашої області щодо профілактики дифтерії.

З метою недопущення виникнення небезпечного інфекційного захворювання необхідно звернутись у лікувально-профілактичний заклад за місцем проживання і уточнити з лікарем щеплювальний анамнез усіх членів родини та у разі необхідності вчасно виконати профілактичне щеплення.

Щеплення наразі проводяться безкоштовно як для дітей, так і для дорослих (ревакцинація кожні 10 років).

Шановні жителі міста Лебедина! Не втрачайте час та терміново звертайтесь до медичних працівників з питань щеплення проти дифтерії. Це єдиний спосіб захиститись від  підступної хвороби та запобігти розвитку  небезпечних ускладнень!

Матеріал наданий лікарями ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» Галиною Христенко і Лебединського міськрайонного відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» Василем Брагою.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *