Стан надання соціальних послуг територіальним центром соціального обслуговування

23 липня під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, учасниками наради розглядалось питання стану надання соціальних послуг Лебединським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) протягом І півріччя 2018 року.

За словами директора територіального центру Сергія Яхвана, центр надає соціальні послуги особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання вдома.

Станом на 23.07.2018 територіальним центром виявлено 864 особи з числа пенсіонерів, інвалідів та одиноких непрацездатних громадян, які потребують соціального обслуговування та надання різних видів послуг. Цим особам надані соціальні послуги: відділення соціальної допомоги вдома – виявлено 609 осіб, яким надані соціальні послуги; відділення організації надання адресної, грошової та натуральної допомоги – виявлено 255,  яким надані соціальні послуги.

За категоріями користувачів протягом звітного періоду територіальним центром надано соціальних послуг 700 громадянам похилого віку та 164 особам з інвалідністю, за статусом – 167 ветеранам війни (із них – 14 інвалідам війни).

Відділенням соціальної допомоги надано соціальних послуг вдома: за категоріями користувачів – 540 громадянам похилого віку та 69 особам із інвалідністю, за статусом – 134 ветеранам війни (із них 12 інвалідам війни), 189 ветеранам праці.

У сільській місцевості відділенням соціальної допомоги надано соціальних послуг вдома  7 громадянам, які проживають на території, підпорядкованій міській раді.

На громадян, які приймаються на обслуговування до відділення соціальної допомоги вдома заводиться особова справа, що складається з таких документів:

письмова заява;

висновок закладу охорони здоров’я про нездатність до самообслуговування, потребу в постійній сторонній допомозі та догляді в домашніх умовах;

карта оцінювання індивідуальних потреб в соціальних послугах; договір між громадянином і територіальним центром про соціальне обслуговування та надання соціальних послуг; довідка про склад сім’ї (форма №3);

витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; копія довідки про встановлення групи інвалідності (для інвалідів);

копія наказу про прийняття на обслуговування.

На підставі даних карти оцінювання індивідуальних потреб громадянина у соціальних послугах та висновку закладу охорони здоров’я між непрацездатним громадянином і територіальним центром укладається договір, у якому зазначаються види, зміст та обсяг послуг, що надаватимуться безкоштовно або за плату, обумовлюється їх періодичність, терміни  надання та інші умови.

Відділення згідно умов договору, але не менше двох разів на тиждень, забезпечує обслуговування закріплених за ним громадян, організовує надання передбачених договором послуг, контролює їх якість, вживає заходи щодо їх виконання.

Територіальним центром також здійснюється обслуговування самотніх громадян похилого віку, які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, які повинні забезпечувати їм догляд і допомогу. Обслуговування таких громадян здійснюється за плату відповідно до тарифів на платні соціальні послуги.

Станом на 23 липня 2017 року відділенням соціальної допомоги надано соціальних послуг вдома 140 одиноко проживаючим громадянам, які отримують платні соціальні послуги. Найбільш використовувані послуги – це ведення домашнього господарства, придбання і доставка продуктів харчування, продовольчих та промислових товарів, санітарно-гігієнічні послуги, оплата комунальних послуг.

У Лебединському міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг ) створена та продовжує свою роботу мультидисциплінарна команда.

До складу команди входять сестра медична територіального центру, студенти II та III курсів Лебединського медичного училища. Ця команда надає комплекс соціально-медичних послуг 40 підопічним відділення соціальної допомоги вдома.

Мультидисциплінарна команда працює, надаючи послуги 1 раз на місяць. Всього проведено 6 відвідувань та надано 280 послуг соціально- медичного характеру, а саме: вимірювання артеріального тиску, пульсу, температури; здійснення санітарно-гігієнічних заходів за місцем проживання; -визначення рівня глюкози в крові підопічного за допомогою глюкометра; супровід підопічного до лікарні; оцінка стану пацієнта, пояснення дій ліків; навчання правилам дієтотерапії.

Протягом 2017-2018 рр. продовжував свою роботу «Університет третього віку» за напрямком «інформаційні технології». Наказом територіального центру була затверджена група слухачів у кількості 15 громадян з числа пенсіонерів міста та громадян похилого віку.

Заняття відбувалися один раз на тиждень на базі місіонерського товариства «Суми – Духовне відродження» за 36-ти часовою програмою. Навчання проводив фахівець з інформатики. Метою цієї соціально-педагогічної послуги було ознайомлення пенсіонерів з азами комп’ютерної грамоти та навичками володіння ПК, роботою у мережі Інтернет.

На виконання розпорядження голови Сумської ОДА від 12.06.2017 № 329-ОД «Про підвищення рівня охоплення соціальними послугами осіб територіальними центрами соціальними обслуговування (надання соціальних послуг)» міським територіальним центром проведена робота по охопленню громадян соціальними послугами. Із 864 виявлених громадян похилого віку, які потребують різних видів соціальних послуг, всі були охоплені соціально-побутовими послугами.

У територіальному центрі при відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги діє пункт прокату технічних засобів реабілітації. Діяльність пункту прокату здійснюється на підставі «Положення про пункт прокату технічних засобів реабілітації при Лебединському міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», затвердженого директором територіального центру. Видача технічних засобів реабілітації безоплатна на невизначений термін на підставі представлених відповідних документів.

Станом на 23.07.2018 послугами пункту прокату технічних засобів реабілітації скористалося 7 чоловік. Найбільшим попитом у заявників користуються візки інвалідні кімнатні та ходунки.

У відділенні організації надання адресної, грошової та натуральної допомоги виявлено 305 громадян, котрі погребують адресної натуральної допомоги згідно актів обстеження житлово-побутових умов.

Станом на 23.07.2018 відділенням обслуговано всі 305 громадян, із них 255 громадян, котрі обслуговуються виключно цим відділенням. За категоріями користувачів – 160 одинокі громадяни похилого віку, 95 особи з інвалідністю. За статусом 33 чол. – ветерани війни, 14 чол. – ветерани праці.

Відділенням надано адресної натуральної допомоги на суму 7,6 тис. гри.

Також для 178 підопічних міського територіального центру подані документи на оформлення субсидій на літній період: на житлово-комунальні послуги – 150 чол.; тверде паливо та скраплений газ – 28 чол.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *