Підготовка підприємств харчової промисловості, торгівлі, громадського харчування та продовольчого ринку до роботи у весняно-літній період

Сьогодні, 21 травня, апаратна нарада була присвячена питанню «Про стан підготовки підприємств харчової промисловості, торгівлі, громадського харчування та продовольчого ринку до роботи у весняно-літній період 2018 р.». З цього приводу присутнім доповідав начальник відділу торгівлі, побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів Олексій Харченко.

На виконання розпорядження № 65-ОД від 26.04.2018 року «Про створення робочої групи з обстеження підприємств харчової промисловості, торгівлі, громадського харчування» робочою групою із фахівців Лебединського районного управління Держпродспоживслужби в Сумській області та представників виконавчого комітету було проведено обстеження підприємств харчової промисловості, торгівлі, громадського харчування.

У місті Лебедині здійснюють торгівлю 90 підприємств продовольчої групи товарів, 24 підприємств громадського харчування та 1 продовольчий ринок. 8 підприємств харчової промисловості (ТОВ «Стар-Майстер», ковбасний цех ТОВ «Лебединські ковбаси», ПрАТ «Лебединський хлібозавод», ФОП Шушвалова І.І., приватне підприємство «Контакт», кондитерські цехи ФОП Ворожко В.І. та ФОП Садовничої Л.М., ТОВ «Маковичок»). Своєчасна підготовка харчових об’єктів до роботи у весняно-літній період, забезпечення необхідних умов в них є запорукою попередження харчових отруєнь та масових шлунково-кишкових захворювань.

Харчові продукти тваринного та рослинного походження, які реалізуються на продовольчому ринку міста досліджуються в Лебединській лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.  З початку 2018 року оглянуто (проведено експертиз) 385 туш свиней, інших тварин (птиця, кролі, нутрії) – 370 тушок, проведено лабораторних досліджень: молока та молочних продуктів – 5296, яєць – 180, овочів i фруктів – 1852 та інших харчових продуктів – 881. 3 початку 2018 року випадків захворювання на інфекційні та незаразні захворювання тварин та птиці фахівцями Лебединської лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи не виявлено.

На ПО «Лебединський ринок» при обстеженнях було виявлено наступні порушення:

  • реалізація курячих яєць без супровідних документів;
  • у м’ясному павільйоні проводиться реалізація фаршу;
  • допускаються випадки реалізації молока та олії в пластиковому посуді, який був вже у використанні;
  • реалізація м’ясної продукції, власного домашнього приготування;
  • порушення правил товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів;
  • порушення температурних умов при реалізації швидкопсувної продукції;
  • відсутність товарно – транспортних накладних.

Робочою групою було обстежено 10 підприємств харчової промисловості і торгівлі, які добровільно надали на це згоду (ФОП Васильков Є.О. – магазин «Ковбасні традиції», ФОП Скоробагатько В.В. –  магазин «Бонд», ФОП Однороженко М.В. – магазин «Фаетон», ФОП Кищик I.B., ФОП Усенко I.В. – магазин «Русалочка», ФОП Садовнича Л.М. – магазин «Татьяна», магазин ТОВ «МК м’ясний», ФОП Скалозуб О.П., ФОП Костенко А.Г., ФОП Неділько А.М, ФОП Шелудько С.В.). Обстеження окремих підприємств торгівлі показали, що матеріально-технічна база їх не забезпечує гарантованого зберігання продовольчих товарів, i в першу чергу, якi швидко псуються, а саме:

  • не проведена державна реєстрація потужностей;
  • в холодильному обладнанні для зберігання харчових продуктів відсутні термометри;
  • недостатньо підтоварників, тому частина харчових продуктів зберігалася безпосередньо на підлозі;
  • відсутні маркувальні ярлики – з назвою підприємства-виробника, зазначенням дати та часу виготовлення, терміну реалізації на кондитерських та ковбасних виробах, соленій та в’яленій pибi;
  • не промаркований розробний інвентар.

Також обстеженням було охоплено 7 підприємств громадського харчування (кафе «Bazar city» ФОП Ліхошерстов О.І., кафе «Анна» ФОП Садовнича Л.М., кафе «Адреналін» ФОП Ніканоров А.В., магазин-пекарня «Bakehouse» ФОП Берестовський Я.П., кафе «Вікторія» ФОП Лапіна В.В., ресторан «Лебедин» ФОП Чала Л.А., бар «Камея» ФОП Синиця I.A.). Bci вони забезпечені холодною та гарячою проточною водою, холодильним та технологічним обладнанням, розробним інвентарем згідно з потужностями підприємств.

За результатами обстежень було виявлено наступні порушення:

  • не проведена державна реєстрація потужностей;
  • порушувались правила товарного сусідства готовоії та сирої продукції в холодильному обладнанні;
  • відсутні маркувальні ярлики на контейнерах для зберігання готової та сирої продукції в холодильному обладнанні;
  • недостатньо підтоварників, тому частина харчових продуктів зберігалася безпосередньо на підлозі;
  • не промаркований або потребує поновлення маркування розробний та кухонний інвентар;
  • не промаркований або потребуе поновлення маркування технічний інвентар для прибираня;
  • технічний інвентар для прибирання не забезпечений регламентованим переліком
  • примусова вентиляція потребує технічного обслуговування;
  • відсутні гратчасті полиці для просушування кухонного посуду;
  • відсутній деззасіб.

Приватним підприємцям рекомендовано дотримуватись вимог Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» № 2042 від 18.05.2017 р.

Також під час апаратної наради заступник міського голови Олександр Білокобильський проінформував присутніх з приводу ремонту доріг у місті. Він зауважив, що з сьогоднішнього дня отриманий дозвіл на початок будівельних робіт з капітального ремонту ділянки дороги від приватної  садиби № 101 по вул. Кобижча до перехрестя  вул. Кобижча – вул. Чернишевського – вул. Безимівка.

Олександр Миколайович відмітив, що до 30.05.2018 р. триває тендерна процедура щодо поточного ремонту доріг таких вулиць як Будильська, Першогвардійська, Тараса Шевченка та Кобижча. Крім того, виконуються перерахунки проектної документації щодо капітального ремонту дороги на певних ділянках вулиць Тараса Шевченка, Першогвардійської, Вокзальної, Лісової.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *