Субсидії по-новому: на що варто звернути увагу

Призначення житлової субсидії на понаднормову площу

З урахуванням змін, які відбулися з травня поточного року щодо порядку призначення житлової субсидії, скасовано норму площі житла у розмірі 75 м² для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб.

Відтепер житлові субсидії непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, можуть призначатися на норму, яка перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла (13,65 м² опалюваної площі на одну особу та додатково 35,22 м² на домогосподарство) за рішенням комісії і не може перевищувати більш як на 30% соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.

До непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі і яким житлову субсидію може бути призначено на понаднормову площу житла, належать:

  • особи, які не досягли повноліття;
  • громадяни, які отримують пенсію за віком або по інвалідності;
  • громадяни, які отримують державну соціальну допомогу особі, яка не має права на пенсію, та особам з інвалідністю;
  • громадяни, які отримують тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлових субсидій на понаднормову площу житла приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства і переглядається у разі зміни складу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, складу сім’ї члена домогосподарства, працевлаштування таких осіб або виникнення у них інших джерел доходів.

Субсидії для фізичних осіб-підприємців: врахування доходів при їх призначенні

З урахуванням змін, що відбулися з 1 травня 2018 року щодо порядку призначення житлової субсидії для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, незалежно від отриманих (не отриманих) доходів і є платниками єдиного податку до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід, обчислений в таких розмірах мінімальної заробітної плати, встановленої станом на кінець періоду, за який враховуються доходи:

– однієї мінімальної заробітної плати – для платників єдиного податку першої групи;

– двох мінімальних заробітних плат – для платників єдиного податку другої групи;

– трьох мінімальних заробітних плат – для платників єдиного податку третьої групи.

При цьому не враховується дохід, отриманий самозайнятою особою, та дохід від провадження підприємницької діяльності, інформацію про які подано ДФС на запит структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. Система оподаткування та група платника єдиного податку для спрощеної системи оподаткування визначається на початок місяця, з якого призначається житлова субсидія.

Оформлення житлових субсидій: період врахування доходів

Звертаємо увагу заявників, що для розрахунку житлової субсидії з травня поточного року середньомісячний сукупний дохід осіб враховується за III-IV квартали 2017 року.

Житлова субсидія з початку опалювального сезону призначається на підставі доходів за I-II квартали поточного року.

Для громадян, які самостійно будуть звертатись у червні 2018 року, середньомісячний сукупний дохід буде враховуватись за IV квартал 2017 року та І квартал 2018 року.

Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається виходячи з розміру доходу осіб за попередній календарний рік.

Для пенсіонерів при автоматичному перерахунку житлової субсидії з початку неопалювального періоду доходи у вигляді пенсії враховується у розмірі нарахованої пенсії за квітень 2018 року.

Про що повинні повідомити отримувачі житлових субсидій?!

Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів проінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про обставини для перерахунку призначеної житлової субсидії, зокрема:

– зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства (орендар, внутрішньо переміщена особа — членів домогосподарства, які фактично проживають в житловому приміщенні (будинку), їх соціального статусу;
– зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;
– зміну переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;
– зміну переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;
– зміну управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;
– будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства набув право власності або володіння на транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда);
– будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла (в тому числі понаднормової площі житла у випадку, зазначеному у пункті 5 цього Положення) та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тис. гривень.

Додатково інформуємо, що відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

Зміни у порядку призначення субсидії для орендарів житлового приміщення (будинку)

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329 були внесені зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій.

Згідно зі змінами субсидія на житлово-комунальні послуги призначається:
– на неопалювальний сезон (з травня по вересень);
– на опалювальний сезон (з жовтня по квітень).

Отже, для призначення субсидії з урахуванням чинного законодавства орендарям житлового приміщення (будинку) тепер необхідно 2 рази на рік звертатись з заявою про призначення субсидії.

Для вирішення доцільності надання документів з травня 2018 року пропонуємо самостійно провести розрахунок субсидії за допомогою формули.

Переглянуто соціальні нормативи споживання газу та електроенергії для потреб опалення

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 №409, якими переглянуто соціальні нормативи споживання газу та електроенергії для потреб опалення:

  • у разі використання природного газу для індивідуального опалення – 4,5 м3 природного газу на 1 м2 опалювальної площі на місяць;
  • у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення – 30 кВт·г на 1 м2 опалювальної площі на місяць.

Також скасовано норму площі житла у розмірі 75 м2 для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *