Сьогодні Першотравень, або День праці

Мало хто знає, що історія цього свята має давні язичницькі корені, коли у стародавні часи люди поклонялися богині землі і родючості Майї. Першотравень у новому вигляді, як День солідарності трудящих відродився в кінці XIX ст. Сьогодні День 1 Травня так чи інакше святкують у 87 країнах, щоправда назви цього свята різні: День весни, Свято весни і праці, День праці, Свято трудящих, День солідарності трудящих тощо. Ще 55 країн світу святкують День, присвячений праці в інші дні року. Скажімо, у США він припадає на перший понеділок вересня, а у Японії на 23 листопада. У Австралії «Восьмигодинний день» у різних штатах відзначають у різні дні.

Різняться і традиції святкування Першотравневих свят. Приміром, французи святкують День конвалій; у англійців день 1 травня асоціюється з Травневим деревом, Зеленим Джеком, Робін Гудом і проводиться як костюмоване народне гуляння; в Іспанії – Зелений Сантьяго, свято закоханих і квітів; у скандинавських країнах у ніч на 1 травня (Вальпургієву ніч) розпалюють багаття, водять хороводи, щоб відвадити тролів та відьом, а сам день називають Днем зозулі. А от у Швейцарії, Чехії, Словаччині, Угорщині перед вікнами дівчат та коханих висаджують травневі дерева.

Тож, сьогодні, як бачимо святкувати можна будь-що, або просто насолодитися ще одним вихідним – відпочити та побути разом із рідними та близькими.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *